Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Ministerie van VWS: 'Ga niet in op sms-berichten om de CoronaMelder te downloaden'

  Ministerie van VWS: 'Ga niet in op sms-berichten om de CoronaMelder te downloaden'

  Opvallende waarschuwing van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport: er gaan sms-berichten rond met een uitnodiging om de CoronaMelder te downloaden. Deze app is echter nog niet beschikbaar, en de werkelijke afzender heeft dan ook weinig goeds in de zin.

  Waar het precies om gaat, is nog niet geheel duidelijk. Het daadwerkelijke sms-bericht met de volledige downloadlink hebben we zelf nog niet gezien, dus we durven niet met honderd procent zekerheid te zeggen wat hier precies achter schuilgaat.

  Phishing, of toch iets anders?

  Het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport spreekt zelf over phishing, maar omdat het expliciet lijkt te gaan om het downloaden van een applicatie, zou het ook kunnen gaan om ransomware of een applicatie die erop gericht is om data zoals wachtwoorden buit te maken. Dat vermoeden wordt bovendien extra gesterkt door het feit dat de link niet naar de officiële App Store of Google Play Store verwijst, maar naar een externe downloadomgeving, waar de controle op allerlei soorten malware nu eenmaal lang niet zo grondig is als in de officiële stores.

  We zouden de daadwerkelijke sms echt even zelf moeten zien om er inhoudelijk beter op in te kunnen gaan, maar toch vinden we de mededeling van het ministerie al reden genoeg om een bericht uit te sturen. Want dat het in ieder geval slecht nieuws is, is op basis van de waarschuwing wat ons betreft in ieder geval duidelijk.

  RIVM lijkt de afzender, maar is het niet

  Op Twitter wordt melding gemaakt van een sms-bericht dat afkomstig is van telefoonnummer +318001202. De naam van de afzender is 'Rivm', waardoor je als ontvanger de indruk moet krijgen dat het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu daadwerkelijk de afzender is. Dit is echter niet het geval, aldus het ministerie.

  Krijg jij een sms om de CoronaMelder te downloaden (nog afgezien van je persoonlijke standpunt wat betreft de vraag of je dat überhaupt zou doen)? Dan weet je nu in ieder geval dat dit bericht nep is en dat er vermoedelijk oplichting achter schuilgaat.

  Bron: Twitter

  Updates ontvangen over dit onderwerp?

  Wil je op de hoogte blijven van dit onderwerp? Download de gratis Opgelicht-app en volg het onderwerp.

 • Ook interessant