Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Man (86) is 4.000 euro kwijt na 'corona-ontsmetting', politie waarschuwt voor babbeltrucs

  Man (86) is 4.000 euro kwijt na 'corona-ontsmetting', politie waarschuwt voor babbeltrucs

  Een 86-jarige inwoner van Hoek van Holland verloor maar liefst 4.000 euro na een 'corona-babbeltruc', en omdat de politie meerdere vergelijkbare meldingen kreeg, wordt nog maar eens opgeroepen tot waakzaamheid.

  Zoals gebruikelijk worden ook nu weer hoofdzakelijk ouderen het slachtoffer. De politie heeft meerdere meldingen uit de omgeving van Vlaardingen en Schiedam gekregen over babbeltrucs waarbij het coronavirus een rol speelt. Pincodes en waardevolle eigendommen worden buitgemaakt en de slachtoffers - uit een al kwetsbare groep - worden bestolen van grote geldsommen.

  Hoek van Holland

  Eén van deze babbeltrucs vond op donderdag 8 oktober plaats in Hoek van Holland. Een 86-jarige man liep die avond rond 18.40 naar zijn woning aan de President J.V. Wierdsmastraat en werd onderweg aangesproken door een vrouw. Zij verklaarde dat de woning van de man ontsmet moest worden vanwege het coronavirus.

  De man was enigszins overdonderd en liet de vrouw de woning in. Een kwartier later vertrok de vrouw weer, maar niet zonder buit: het slachtoffer ontdekte dat er een portemonnee met daarin 4.000 euro was ontvreemd.

  Vlaardingen

  Anderhalve week eerder - dinsdag 29 september - was het bijna raak, maar dan in Vlaardingen. BIj een oudere bewoonster van de Burgemeester Pruissingel meldde zich een vrouw met een smoes over het coronavirus. Deze poging slaagde niet omdat de vrouw niet de gelegenheid kreeg om iets buit te maken.

  Nóg een week eerder probeerden twee vrouwen toe te slaan aan de Fuutstraat in Vlaardingen, maar dan met het excuus dat ze nodig naar het toilet moesten. De slechtziende en slechthorende vrouwelijke bewoner van het pand wist ze echter buiten de deur te houden.

  De politie maakt uit het incident echter wel op dat deze verdachten kennelijk in wisselende samenstelling opereren met maar één doel: kwetsbare ouderen uitzoeken en beroven van het zuur verdiende spaargeld of juwelen die een emotionele waarde hebben.

  Schiedam

  Er zijn ook twee recente meldingen ontvangen uit Schiedam. Op donderdag 8 oktober belde een vrouw aan bij een bewoner van een woning in een verzorgingstehuis aan de 's Gravelandseweg. Ook hier was het verhaal dat de woning vanwege het coronavirus ontsmet moest worden, en wel in opdracht van het tehuis. Daar zou een brief over zijn verstuurd, wat uiteraard een verzinsel is. Deze poging is gelukkig mislukt omdat de bewoner het niet vertrouwde.

  Eind vorige maand belde een vrouw aan bij een woning aan de François Haverschmidtlaan. Deze vrouw gaf zich uit als medewerker van de thuiszorg en zou in verband met het coronavirus wat informatie komen verstrekken. De vrouwelijke bewoner liet haar binnen en ze namen plaats in de woonkamer.

  Op een zeker ogenblik werd er een longonderzoek voorgesteld: de bewoner zou even moeten liggen zodat de medewerker van de 'thuiszorg' even kon luisteren met behulp van de stethoscoop. Deze 'controle' verliep goed: er was 'niets aan de hand' en de longen klonken goed. Na vertrek ontdekte het slachtoffer echter dat er 250 euro uit een kast kan worden gehaald.

  Laat niemand binnen, wat ze ook verzinnen

  Deze vorm van criminaliteit heeft de aandacht van de politie, niet alleen vanwege de financiële en/of materiële schade, maar ook omdat het vertrouwen van deze kwetsbare doelgroep ernstig wordt geschaad. De politie zegt er zelf het volgende over.

  info
  clockOval 6 10 okt 2020, 8:10

  Laat niemand binnen, wat ze ook verzinnen

  Diefstal door een 'babbeltruc' komt steeds vaker voor: onbekenden bellen bij u aan en gebruiken een mooie smoes om binnen te komen. Vervolgens stelen zij uw geld en andere waardevolle bezittingen. In sommige gevallen gebeurt dit in combinatie met bedreiging en/of geweld.

   

  Dieven doen zich soms ook voor als meteropnemer of reparateur. Of ze vragen om een glas water of een pen, terwijl een handlanger het huis binnenglipt. Deze zogeheten babbeltrucs zijn bedoeld om mensen op te lichten. Het gebeurt voornamelijk aan de deur en bij pinautomaten. Denk niet dat het u niet overkomt, want de dieven zijn zeer behendig met hun smoezen. De politie is alert op deze vorm van diefstal.

  Bron: Politie.nl / bron foto: Google Maps

  Updates ontvangen over dit onderwerp?

  Wil je op de hoogte blijven van dit onderwerp? Download de gratis Opgelicht-app en volg het onderwerp.

 • Ook interessant