Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
  • Mail namens McAfee over nieuw gelanceerde beveiligingssoftware is frauduleus

    Mail namens McAfee over nieuw gelanceerde beveiligingssoftware is frauduleus

    McAfee stelt je per mail op de hoogte van hun nieuwste beveiligingssoftware. Dit bericht is alleen niet afkomstig van het antivirusbedrijf, maar van cybercriminelen. 

    Zodra je de mail opent, verschijnt het McAfee-logo in beeld. Het logo is zo groot, dat het niet eens op je beeldscherm past. Wat ook vreemd is, is het onderwerp: ‘Sikre dig selv mod Junk Mail og Popups’.

    Verder staat de phishingmail vol loze beloften. Zo zou de nieuwe beveiligingssoftware je beschermen tegen junk mail, pop-up advertenties, oplichtingspogingen en identiteitsdiefstal. “Onze oplossing is meer dan alleen een ad-blocker. Het beschermt je tegen digitale bedreigingen en geeft je vrijheid van ongewenste reclame”, staat in de valse McAfee-mail. Hoewel het allemaal erg aantrekkelijk klinkt, is het tegendeel waar.

    Onbetrouwbare afzender en link

    Het mailbericht lijkt afkomstig van ‘McAfee Support’, maar is in werkelijkheid verstuurd door ‘[email protected]’. Dit mailadres wordt niet door het antivirusbedrijf gebruikt. De lijst met legitieme mailadressen van McAfee vind je hier

    Daarnaast leidt de link niet naar een betrouwbare McAfee-website, maar naar ‘https://s3.nl-ams.scw.cloud/3sd1ghdf5g1h65fgh/dsf.html#/1O0c0aaomw132qe2-1vapg7g29in08t1n25g3h00001’. Klik dus niet op dit valse webadres en blijf op de hoogte van actuele oplichtingspogingen via de gratis Opgelicht?!-app (iOS en Android).

    Op de link geklikt?

    • Het kan zijn dat er malware is geïnstalleerd op je apparaat. Voer daarom een virusscan uit en stel je software-updates niet uit. Doe je dit wel, dan kunnen hackers daar misbruik van maken.
    • Verander het wachtwoord van je McAfee-account als je je inloggegevens hebt ingevuld en stel waar mogelijk tweestapsverificatie in. 
    • Neem contact op met je financiële instelling als je betaalgegevens hebt ingevuld. 

    Lees ook

    Updates ontvangen over dit onderwerp?

    Wil je op de hoogte blijven van dit onderwerp? Download de gratis Opgelicht-app en volg het onderwerp.

  • Ook interessant