Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Mail Belastingdienst over openstaande vorderingen is phishing

  Mail Belastingdienst over openstaande vorderingen is phishing

  Er zouden één of meerdere openstaande beschikkingen zijn op jouw naam bij de Belastingdienst, wat kan leiden tot verhogingen of beslagleggingen.

  Om verdere verhogingen te voorkomen, wordt aangeraden om jouw persoonlijke pagina op de website van de Belastingdienst te raadplegen. Dit lijkt een betrouwbaar advies van de instantie, maar verderop in de mail staat een neplink die jou naar een valse pagina leidt. De Belastingdienst zal je in een legitiem bericht altijd adviseren om de website van de instantie zelf op te zoeken en daar in te loggen op je account. 

  Onbekende aanhef 

  Berichten van de Belastingdienst zijn altijd persoonlijk aan jou gericht. Bovenstaand bericht  begint met ‘Geachte heer/mevrouw’. Dit is een veelgebruikt kenmerk dat op phishing wijst

  Leer nepmails te onderscheiden van echte berichten en download de gratis Opgelicht?!-app om eenvoudig op de hoogte te blijven van actuele phishingpogingen (voor Android en iOS).  

  ‘Spoedig actie ondernemen’

  Boven de link in het bericht staat: “Wij benadrukken het belang om deze kwestie serieus te nemen en spoedig actie te ondernemen om eventuele financiële gevolgen te voorkomen.” Deze zin benadrukt het feit dat je op de link moet klikken. De Belastingdienst geeft aan: “Klik nooit op een link in het bericht dat u niet vertrouwt en open geen bijlage in zo'n bericht.”

  Oeps, toch geklikt en gegevens gedeeld

  Verander direct het wachtwoord van je DigiD. Betaalgegevens ingevoerd? Contacteer je financiële instelling voor de juiste hulp.

  Lees ook

  Updates ontvangen over dit onderwerp?

  Wil je op de hoogte blijven van dit onderwerp? Download de gratis Opgelicht-app en volg het onderwerp.

 • Ook interessant