Een volger wees Opgelicht?! op de meest overtuigende, geloofwaardige spookfactuur die we in tijden gezien hebben. Je volledige naam, je adres, je geboortedatum, je bankrekeningnummer én je e-mailadres zijn bij de oplichters bekend. Er is alleen wel een probleem: de afzender GDW Nederland Gerechtsdeurwaarders is helemaal geen bona fide incassobureau. Het gaat om oplichters. We kunnen ons in dit geval echter zeer goed voorstellen dat je deze mail toch als geloofwaardig beschouwt, daarom een waarschuwing.
De mail komt van ene L.D. Brouwer, die gebruik maakt van het e-mailadres [email protected]. Er is speciaal voor deze gelegenheid zelfs een website in de lucht gezet, al is 'ie behoorljk minimalistisch: meer dan een contactformulier en wat (verzonnen) adresgegevens staan er niet op.
Het domein Gdwnederland.nl is bovendien slechts twee dagen oud, zo leert een blik in de registers van de Stichting Internet Domeinregistratie Nederland. De website is dus speciaal voor oplichtingsgerelateerde doeleinden online gezet, en dat is meer moeite dan we normaal gesproken zien. De meeste oplichters misbruiken namelijk gewoon gegevens van bestaande incassobureaus en maken een gratis mailadres aan, zo zagen we eerder deze week al in de vorm van een spookfactuur namens 'Van Arkel Gerechtsdeurwaarders'.
Over welke informatie beschikt de afzender zoal?
Je hebt het al aan de afbeelding kunnen zien: de zwarte balken hebben we er immers niet uit esthetische overwegingen op geplakt. Daarnaast staat het letterlijk in de lead. Het is in ieder geval een behoorlijke opsomming. De oplichters beschikken over je;
- Initialen en achternaam
- E-mailadres
- Volledige geboortedatum
- Woonadres (straatnaam / huisnummer / postcode / woonplaats)
- Bankrekeningnummer
Een beter leesbaar voorbeeld van de mail - waarin de persoonsgegevens van de tipgever uiteraard onleesbaar zijn gemaakt - staat hieronder.
Ja, dat is natuurlijk even schrikken: het is een onprettig idee dat oplichters over al deze informatie beschikken. Hoe ze precies aan deze gegevens zijn gekomen, is echter niet geheel duidelijk, al is het niet onaannemelijk dat de gegevens afkomstig zijn uit gestolen klantgegevens van callcenters die op grote schaal verhandeld worden.
Achter de betaalknop schuilt een link naar een Tikkie. Tsja, zou een bona fide incassobureau ooit Tikkies versturen? Inderdaad: die kans is nihil. Het betaalverzoek uit deze mail was al offline gehaald toen wij 'm onder ogen kregen; we kunnen dus helaas niet zien om welk bankrekeningnummer het gaat. Toch zou het ons weinig verbazen als deze oplichters het via andere bankrekeningen opnieuw proberen: wees dus op je hoede!