Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • KPN waarschuwt klanten: 'Controleer je telefoonrekening wegens nieuwe Android-malware'

  KPN waarschuwt klanten: 'Controleer je telefoonrekening wegens nieuwe Android-malware'

  Telecomprovider KPN is de eerste Nederlandse provider die klanten waarschuwt om alert te zijn op ongebruikelijk hoge telefoonrekeningen. Maar ook als je bij een andere telecomprovider bent aangesloten, is een snelle blik op je rekening geen gek idee. Dat heeft alles te maken met een nieuwe vorm van Android-malware die voornamelijk bekend staat als 'FluBot' en sinds kort ook rondgaat in Nederland. Deze malware probeert malafide kopieën van meerdere Nederlandse bankapps te downloaden en heeft als één van de andere talloze vervelende eigenschappen dat het je flink op kosten kan jagen wat betreft je telefoonrekening.

  Goed, FluBot dus. Eigenlijk is dat slechts één variant van deze nieuwe Android-malware, want er zijn ook andere varianten in omloop.

  Qua doel en functionaliteiten komen deze malware-packages op hoofdlijnen echter wel overeen. Het gaat in alle gevallen namelijk om hardnekkige en zeer schadelijke malware die verstopt zit in kwaadaardige apps in de huisstijl van koeriersdiensten zoals - in ieder geval - UPS. Jij denkt een legitieme app van een koeriersdienst te downloaden, maar dan begint de ellende.

  Eerder deze maand heeft Opgelicht?! een zeer uitgebreid achtergrondartikel geschreven over deze kwaadaardige nieuwe malware. In dat artikel staat niet alleen tot in detail waar deze malware allemaal toe in staat is, we leggen ook uit hoe oplichters deze malware op jouw toestel proberen te krijgen én wat je moet doen om er weer vanaf te komen. Een greep uit de selectie van waar deze malware toe in staat is, staat hieronder:

  • De aanvaller kan real-time meekijken op jouw telefoonscherm;
  • De aanvaller probeert kwaadaardige kopieën van apps voor internetbankieren te installeren;
  • De aanvaller kan namens jouw toestel sms'jes versturen om de malware verder te verspreiden;
  • De aanvaller kan namens jou klikken en handelingen verrichten;
  • De aanvaller kan een keylogger installeren;
  • De aanvaller kan jouw contacten kopiëren;
  • De aanvaller kan apps openen;
  • De aanvaller kan tekstinvoer wijzigen

  Wat ons betreft lijkt dat zo klaar als een klontje: deze malware moet je koste wat kost zien te vermijden.

  KPN waarschuwt als eerste telecomprovider voor nieuwe malware

  Nu er steeds meer signalen zijn dat Nederlandse consumenten door oplichters worden benaderd met deze malware besloot KPN eerder deze week om klanten expliciet te waarschuwen. De waarschuwing heeft met name betrekking op ongebruikelijk hoge telefoonrekeningen, want de oplichters kunnen jou via deze malware dus flink op kosten jagen.

  Maar met bovenstaande in het achterhoofd is het kostenplaatje natuurlijk niet de enige reden waarom je ver uit de buurt van deze malware moet blijven. We sluiten niet uit dat ook andere telecomproviders hun klanten binnenkort zullen waarschuwen, want de signalen wijzen erop dat deze malware zich nog altijd rap verspreidt onder Nederlanders.

  De volledige - door Opgelicht?! enigszins herziene - waarschuwing van KPN staat hieronder.

  Waarschuwing van KPN over de nieuwe FluBot-malware

  Op dit moment verspreidt zich een nieuwe malware voor Android-toestellen. Deze malware heet Flubot en nestelt zich in je mobiele toestel in de vorm van een app. Deze app stuurt dan namens jouw nummer veel sms'jes uit naar willekeurige mensen met daarin een linkje om een pakketje te traceren.  Uiteraard is dit een valse link!

   

  Zodra je deze link opent op een Android-toestel, wordt gevraagd om een app te installeren. Als je instemt dan installeert de app zichzelf en gaat hij verder spammen vanuit deze nieuw geïnfecteerde mobiel. Ook krijgt de app hiermee het vermogen om vanuit het toestel kosten te maken via KPN of andere geïnstalleerde apps.

   

  Zet je toestel terug naar fabrieksinstellingen. Dit is de enige manier om van de infectie af te komen!

  Bron: KPN.com

  Updates ontvangen over dit onderwerp?

  Wil je op de hoogte blijven van dit onderwerp? Download de gratis Opgelicht-app en volg het onderwerp.

 • Ook interessant