Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Contractbevestiging namens 'Eneco' bevat schadelijke malware

  Contractbevestiging namens 'Eneco' bevat schadelijke malware

  Er gaat een valse mail rond namens energieleverancier Eneco waarin zogenaamd jouw nieuwe contract bevestigd wordt. Je weet natuurlijk van niets, maar je kunt vóór 8 december kosteloos opzeggen. De opzeglink verwijst echter naar schadelijke malware, niet klikken dus!

  Je hebt een contract afgesloten voor het pakket 'HollandseWind' met een looptijd van 24 maanden. Daar ga je maandelijks maar liefst € 179,95 voor betalen, staat in de mail. Een hoop geld, inderdaad: niet gek dat je schrikt en dat je er zo snel mogelijk vanaf probeert te komen.

  Wat bovendien extra opvallend is, is dat de afzender over je volledige naam én je geboortedatum beschikt. Het is niet ondenkbaar dat je daardoor eerder geneigd bent om de mail te vertrouwen. Hoe ze aan deze gegevens komen, is niet bekend, maar vermoedelijk zijn er gegevens gebruikt die ooit zijn buitgemaakt bij een datalek of een hack.

  Doorgaans bevatten deze mails een link naar een betaalverzoek, maar dat is nu niet aan de hand. De link verwijst naar een bijlage met schadelijke malware. We weten niet precies wat voor malware de bijlage bevat, maar zien de laatste tijd wel een stijging van zogenaamde 'ransomware'. Dat is software die (delen van) je harde schijf vergrendelt: je documenten kun je vervolgens alleen terugkrijgen door een flinke betaling te doen. Het zou echter ook kunnen dat er spyware op zit, of een Trojaans paard.

  Het is hoe dan ook slecht nieuws. Krijg je deze mail? Dan moet je 'm direct verwijderen en zeker nergens op klikken.

  Updates ontvangen over dit onderwerp?

  Wil je op de hoogte blijven van dit onderwerp? Download de gratis Opgelicht-app en volg het onderwerp.

 • Ook interessant