Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Cadeaubon accepteren van 'Pathé' pakt waanzinnig duur uit

  Cadeaubon accepteren van 'Pathé' pakt waanzinnig duur uit

  De dagen worden merkbaar korter: grote kans dat je wat vaker naar de bioscoop gaat. We troffen een listige 'winactie' uit naam van bioscoopketen Pathé, maar deelname kost je via je creditcard vele tientallen, zo niet honderden euro's.

  Op Twitter troffen we screenshots van berichten uit naam van 'Pathé Bioscopen', en al snel hadden we door dat het om een misleidende winactie gaat. De bioscoopketen is zogenaamd jarig en deelt uit, luidt het verhaal. De deelnemer krijgt te horen dat hij of zij één van de tien gelukkige winnaars van een cadeaubon voor twee personen is. Misschien heb je een leuke date in het vooruitzicht of stond er nog een avondje bios met vrienden of familie in de planning? Komt dat even goed uit!

  Het bericht bevat een link naar een pagina waar je je cadeaubon kunt claimen, te zien op de afbeelding bovenin. Dit dient binnen 48 uur te gebeuren, anders komt de prijs te vervallen. De link is gemaakt met behulp van een zogenaamde 'url shortener', maar is in het geheel niet gebonden aan één specifieke winnaar. Je belandt namelijk op een algemene landingspagina waar je een aantal generieke vragen moet beantwoorden om te zien of je in aanmerking komt voor de 'prijs' (spoiler: het maakt niet uit wat je invult: je 'wint' altijd).

  Heeft het systeem eenmaal vastgesteld dat je in aanmerking komt voor de cadeaubon, dan verwijst je browser je naar een tweede pagina.

  Valse winactie 'Pathé' - pagina II

  De bon bevat zogenaamd een tegoed van € 35,00, maar om 'm daadwerkelijk te ontvangen, moet je € 1,50 aan administratiekosten betalen via je creditcard. Daar komt de spreekwoordelijke aap uit de mouw, want wie de kleine lettertjes leest, ziet al gauw hoe de vork precies in de steel zit:

  'Alle nieuwe klanten doen mee aan de loterij van het weergegeven actieproduct. We nemen rechtstreeks contact met u op via e-mail als u de gelukkige winnaar bent. Dit speciale aanbod gaat gepaard met een proefversie van 4 dagen voor een bijbehorende abonnementsdienst. Daarna wordt de maandelijkse abonnementsbijdrage (80 EUR) automatisch in rekening gebracht op uw creditcard.'

  Het behoeft geen nadere toelichting dat je dus helemaal niets wint en dat je bovendien op slinkse wijze wordt opgezadeld met een schimmig en schreeuwend duur abonnement op een niet nader gespecificeerde loterijdienst. Vermoedelijk kom je er ook slechts met de grootst mogelijke moeite vanaf: voor je het weet, ben je maanden verder en honderden euro's lichter.

  Opvallend detail: in het originele bericht staat dat de verzendkosten voor de cadeaubon niet zijn inbegrepen. Voor 80 euro per maand zou je denken dat deze geste er nog wel vanaf kon. Overigens geeft ook Pathé zelf aan dat zij niets met deze winactie te maken hebben. Duidelijke zaak: krijg jij het bericht dat je een bioscoopbon gewonnen hebt, dan weet je wat je te doen staat.

  Updates ontvangen over dit onderwerp?

  Wil je op de hoogte blijven van dit onderwerp? Download de gratis Opgelicht-app en volg het onderwerp.

 • Ook interessant