Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Baby-app Peekaboo Moments lekte gegevens van duizenden baby's

  Baby-app Peekaboo Moments lekte gegevens van duizenden baby's

  Gebruik jij de app Peekaboo Moments om de groei van je baby mee vast te kunnen leggen? Deze app - die alleen al op Androidtoestellen meer dan één miljoen keer is gedownload - heeft foto's, video's en gegevens van duizenden baby's gelekt.

  Er is een onbeveiligde database van Peekaboo Moments ontdekt die voor iedereen vrij toegankelijk was. De totale omvang van de bestanden in deze database bedraagt meer dan honderd gigabyte aan data. In de database stonden maar liefst zeventig miljoen logbestanden.

  Foto's, video's en persoonlijke gegevens gelekt

  In de logbestanden stonden naar schatting zeker 800.000 e-mailadressen van gebruikers. Daarnaast werden er links aangetroffen naar foto's en video's die ouders ooit hebben geüpload. Geboorteplaatsen en -data werden ook aangetroffen, net als statistieken uit een groeimeter waar ouders de groei van hun kind mee kunnen bijhouden.

  De ontwikkelaar van de app stelt dat een fout in de configuratie van de loggingserver ten grondslag ligt aan het lek. Vanwege de ernst van het lek is wel besloten om alle gebruikersgegevens te resetten, waardoor links naar filmmateriaal en foto's niet langer werken. Ook is de database inmiddels beveiligd.

  Denk na over online privacy van je kind

  Het lek is inmiddels gedicht, maar de kwestie roept wel vraagstukken op omtrent de wenselijkheid van het online opslaan of publiceren van foto's van baby's en (kleine) kinderen. Volwassenen hebben immers het recht om zelf te bepalen welke informatie er online over ze gepubliceerd wordt en kunnen daarmee voor een groot deel hun eigen online identiteit vormgeven, maar dit geldt natuurlijk ook voor kinderen. Iets om bij stil te staan als je dergelijke apps gebruikt of als je zomaar foto's van baby's of kinderen op sociale media plaatst.

  Bron: Security.nl

  Updates ontvangen over dit onderwerp?

  Wil je op de hoogte blijven van dit onderwerp? Download de gratis Opgelicht-app en volg het onderwerp.

 • Ook interessant