Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!

Oplichting of misleiding rondom het coronavirus? Deel het met ons!

Oplichting of misleiding rondom het coronavirus? Deel het met ons!

Inmiddels is duidelijk dat het coronavirus het dagelijks leven in korte ingrijpend heeft veranderd. Zoals verwacht misbruiken oplichters deze situatie om er zelf financieel beter van te worden, en dat gebeurt in allerlei vormen. Om actief te waarschuwen voor dergelijke fraude kunnen we jouw hulp goed gebruiken.

Indien mogelijk thuiswerken, alle horeca verplicht op slot, massaal hamsteren in de supermarkt met lege schappen tot gevolg en consternatie op sociale media door nepnieuws en paniekzaaierij. Het dagelijks leven is aardig ontregeld en je kunt het zo gek niet verzinnen of oplichters proberen er een slaatje uit te slaan.. Zomaar een greep uit recente berichtgeving over oplichting en misleiding rondom het coronavirus:

Er gaan valse mails rond met malware of met het doel om jouw rekening leeg te plukken, er wordt nepnieuws gedeeld, er wordt door oplichters gecollecteerd namens het goede doel, er zijn talloze onbetrouwbare webshops gesignaleerd en filmpjes van jaren oud worden in een coronajasje gegoten om de hysterie en de paniek verder aan te wakkeren. Tamelijk divers van opzet, maar al deze berichten hebben één ding gemeen: het coronavirus wordt misbruikt om er zelf beter van te worden.

Iets gezien? Stuur ons jouw tips en informatie

Grote kans dat ook jij momenteel te maken hebt met dit soort misleiding. Heb je de afgelopen dagen iets voorbij zien komen waarvan je denkt dat er sprake is van oplichting of misleiding met betrekking tot het coronavirus? Of het nu een verdachte webshop is of nepnieuws op sociale media, of het nu gaat om onbetrouwbare collectanten of nieuwe varianten van phishingmails: we horen graag van je zodat we ook in deze tijden kunnen blijven waarschuwen voor de meest actuele vormen van oplichting en misleiding.

Valse e-mails ontvangen we bij voorkeur als bijlage op het e-mailadres [email protected]. Bij rechtstreeks doorsturen wil het spamfilter ze er nog weleens uit vissen.

!!! BELANGRIJK !!! We zijn alléén op zoek naar voorbeelden van oplichting en misleiding rondom het coronavirus. Andere zaken mogen naar [email protected], maar niet via deze oproep. 

We vragen naar je naam, e-mailadres en telefoonnummer om je persoonlijk te kunnen bereiken indien wij iets met jouw melding willen doen. Je gegevens komen terecht bij de redactie van Opgelicht?! en worden bewaard zolang de redactie dit in het kader van het journalistiek onderzoek nodig vindt. Lees meer over ons databeleid in ons privacystatement.