Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!

Kijken criminelen mee op jouw computer?

Kijken criminelen mee op jouw computer?

Is jouw computer ooit geïnfecteerd geweest met een virus waardoor cybercriminelen jouw computer konden overnemen? Of ben je weleens slachtoffer geworden van ransomware, waarbij jouw bestanden na het openen van een verdachte bijlage versleuteld bleken te zijn en je ze alleen terug kon krijgen na het doen van een betaling? Dan komen we graag met je in contact!

Ook als je weleens hebt meegemaakt dat iemand ongevraagd meekeek via je webcam om je vervolgens af persen door te dreigen om bepaalde beelden naar vrienden of familie te sturen, horen we graag van je.

Datzelfde geldt ook voor mensen die weleens een zogenaamde 'helpdeskmedewerker' aan de lijn hebben gehad die de controle over jouw computer overnam nadat je daar zelf nietsvermoedend toestemming voor gaf in de veronderstelling dat het in de haak was. 

Let op: we zijn specifiek op zoek naar mensen die daadwerkelijk slachtoffer zijn geworden van een geslaagde poging door hackers om een computer over te nemen. Heb je ooit een in slecht Engels opgesteld mailtje ontvangen waar een verdachte bijlage in zit of waarin gedreigd wordt om bepaalde webcambeelden openbaar te maken, en heb je die mail gewoon verwijderd? Dan prijzen we je oplettendheid, maar hoef je het niet via dit formulier te laten weten.

We vragen je naam, email en telefoonnummer om je persoonlijk te kunnen bereiken naar aanleiding van je inzending. Je gegevens komen terecht bij de redactie van Opgelicht?! en worden verwijderd wanneer ons onderzoek naar dit onderwerp is afgerond. Lees meer over ons databeleid in ons privacystatement.