Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!

Heb jij een verdachte webshop gezien?

Heb jij een verdachte webshop gezien?

Black Friday is net zo'n beetje achter de rug, Sinterklaas komt er later deze week nog aan en ook Kerstmis komt gauw dichterbij. Het zijn dure weken, en dat valt aan alles te merken. Webwinkels huren extra personeel in om de stroom bestellingen te kunnen verwerken, bij distributiecentra van pakketbezorgers is het een drukte van jewelste, pakketjes komen soms een dag of twee later dan gebruikelijk en het online transactieverkeer groeit explosief. Helaas weten oplichters dat ook: de politie signaleert in deze periode een stijging van verdachte, malafide webshops.

Het Landelijk Meldpunt Internetoplichting maakt de komende weken overuren en doet haar best om malafide webshops zo spoedig mogelijk uit de lucht te halen. Zij zoeken zelf naar verdachte webshops, maar krijgen daarnaast ook informatie aangereikt van een aantal partijen, waaronder Opgelicht?!

Heb jij een verdachte webshop gevonden in je online zoektocht naar een leuke aankoop? Of het nu designerkleding is of electronica, fietsen of cosmetica, het maakt niet uit. Denk je bij een bepaalde webshop echt 'dit ziet er onbetrouwbaar uit en is waarschijnlijk foute boel', meld deze dan bij ons. Wij nemen een kijkje en geven de politie een seintje als blijkt dat ook wij redelijkerwijs vermoeden dat het om een onbetrouwbare webwinkel gaat.

Waar kun je een verdachte webwinkel aan herkennen? Je kunt een kijkje nemen in ons dossier Foute webshops, maar hieronder geven we een paar voorbeelden.

  • De prijzen zijn onrealistisch laag, veel lager dan bij vergelijkbare (legitieme) webwinkels.
  • De domeinnaam is onlogisch en / of verwijst niet naar de aangeboden goederen.
  • Het is enkel mogelijk om door middel van een contactformulier contact op te nemen met de beheerder van de webwinkel. Een fysiek winkel- of kantooradres, een telefoonnummer of een e-mailadres worden niet gegeven.
  • De website lijkt te zijn vertaald via een vertaalmachine. Dit kun je bijvoorbeeld herkennen aan een 'thuis'-knop (normaliter een 'home'-knop) en de slechtlopende zinnen met spel- en stijlfouten.
  • Gangbare betaalmethoden (iDEAL / PayPal / creditcard) worden niet geaccepteerd en betaling geschiedt niet via een Payment Service Provider. Krijg je een mailtje met betalingsinstructies, dan kan dat foute boel zijn. Een sms met een betaalverzoek is ook verdacht.
  • Er is sprake van misbruik van adresgegevens, telefoonnummer en KVK-nummer van een ander bestaand bedrijf dat hier niets mee te maken heeft.
  • De webwinkel is niet bekend bij de Kamer van Koophandel.

Belangrijke informatie

LET OP: Wij kunnen niet bemiddelen bij een eventueel geschil dat je met een webwinkel hebt. Heb je iets gekocht zonder het product te ontvangen, en heb je het vermoeden dat je bent opgelicht? Dan kun je het beste aangifte doen bij de politie. Ook is deze oproep uitdrukkelijk niet bedoeld voor vragen als 'kan ik veilig iets bij webwinkel x kopen?'. Uiteraard gunnen wij iedereen een veilige online winkelervaring, maar het ontbreekt ons simpelweg aan de capaciteit om persoonlijk aankoopadvies uit te brengen.

We vragen je naam, email en telefoonnummer om je persoonlijk te kunnen bereiken naar aanleiding van je inzending. Je gegevens komen terecht bij de redactie van Opgelicht?! en worden verwijderd wanneer ons onderzoek naar dit onderwerp is afgerond. Lees meer over ons databeleid in ons privacystatement.