Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!

Ben jij ooit opgelicht door een betaling met een nep-app na verkoop op Marktplaats of via Facebook Marketplace?

Ben jij ooit opgelicht door een betaling met een nep-app na verkoop op Marktplaats of via Facebook Marketplace?

De redactie van Opgelicht?! doet onderzoek naar oplichting met nep-apps voor internetbankieren. Verkocht jij recent een product via Facebook Marketplace of Marktplaats? En wilde de koper ter plekke het geld aan je overmaken, maar werd het geld daarna niet bijgeschreven op je rekening? Dan komen we graag met je in contact!

Hoe gaan de oplichters te werk? Ze tonen interesse in het product dat je aanbiedt en maken een afspraak om het product te komen halen. Ze willen ter plekke via een zakelijke rekening betalen, en daardoor is er een kans dat het geld pas de volgende dag is bijgeschreven, geven ze als excuus.

Om vertrouwen te wekken, toont de koper zijn legitimatiebewijs. 'Alles in orde', denk je, en je geeft het product mee. Als je de volgende dag toch echt geen geld op je rekening ontvangt, besef je pas dat je bent opgelicht. Alle gegevens die de koper liet zien, blijken namelijk nep te zijn, dus ook de zogenaamde app waar de koper het geld mee zou hebben 'overgemaakt'.

Herken je je in bovenstaand verhaal (ook als het contact via een ander platform dan Marktplaats of Facebook Marketplace tot stand is gekomen)? Neem dan contact op met de redactie via onderstaand formulier

We vragen naar je naam, e-mailadres en telefoonnummer om je persoonlijk te kunnen bereiken indien wij iets met jouw melding willen doen. Je gegevens komen terecht bij de redactie van Opgelicht?! en worden bewaard zolang de redactie dit in het kader van het journalistiek onderzoek nodig vindt. Lees meer over ons databeleid in ons privacystatement.