Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!

Ben jij benaderd door dit bedrijf?

Ben jij benaderd door dit bedrijf?

Wij horen graag van mensen die onlangs door het in de afbeelding getoonde bedrijf zijn benaderd met facturen voor de CIE-registratie (Commerciële Intellectuele Eigendomsrechten) van hun domeinnaam. Een voorbeeld van de factuur zit bijgesloten.

Je krijgt uit het niets een mail om voor de periode 2020 tot 2025 de commerciële intellectuele eigendomsrechten van je reeds bestaande domein vast te leggen. Zoals te zien valt op de factuur hieronder, gaat het daarbij om forse bedragen van vele honderden euro's. De tekst van de mail luidt als volgt:

Hierbij ontvangt u uw factuur voor de CIE registratie van [url website]. Deze factuur vindt u in de bijlage. Graag ontvangen wij het factuurbedrag binnen 14 dagen, onder vermelding van het factuurnummer 207012066. We willen u erop attenderen dat de bijschrijving binnen de betalingsconditie van 14 dagen plaats dient te vinden, dit houdt verband met onze geldende regels voor registratie van intellectuele eigendommen. Hou hierbij rekening met de verwerkingstijd van uw bank. Mocht u vragen hebben over de factuur of niet bij machte zijn deze tijdig en/of volledig te voldoen, neem dan uiterlijk vóór het verstrijken van de betalingsconditie contact op met de klantenservice.

Geanonimiseerd voorbeeld van de factuur

Neem je contact op met de afzender, dan wordt er een verhaal afgestoken over dat je de factuur toch echt met spoed moet betalen. Vraag je vervolgens door, dan volgt een uitleg met betrekking tot je domeinnaam waaruit blijkt dat er mogelijk kapers op de kust zijn die plannen hebben met jouw domein of met een domein dat vrijwel identiek is als het domein van jouw onderneming. Uit angst voor reputatieschade - wie weet wat deze potentiële derde partij met het domein van plan is - kan het zijn dat je druk ervaart om te moeten betalen. 

Wij horen graag van mensen die dezelfde factuur hebben gehad. Details over de aard van het contact (heb je ze gesproken, ben je telefonisch door ze benaderd of kreeg je uit het niets een mail, heb je daadwerkelijk betaald, et cetera) zijn daarbij zeer welkom, maar je kunt de factuur ook gewoon doorsturen zodat wij in ieder geval een adequaat beeld hebben van de mogelijk omvang.

We vragen naar je naam, e-mailadres en telefoonnummer om je persoonlijk te kunnen bereiken indien wij iets met jouw melding willen doen. Je gegevens komen terecht bij de redactie van Opgelicht?! en worden bewaard zolang de redactie dit in het kader van het journalistiek onderzoek nodig vindt. Lees meer over ons databeleid in ons privacystatement.