Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Zonnepanelen en donaties voor kinderboerderijhouder Auke de Jong

  Zonnepanelen en donaties voor kinderboerderijhouder Auke de Jong

  Auke de Jong, de kinderboerderijhouder uit het Friese Bears, heeft vele hartverwarmende reacties gehad na onze uitzending van drie weken geleden. De Jong vertelde dat hij zonnepanelen voor zijn kinderboerderij bestelde en daar een lening van ruim 15.000 euro voor afsloot. Helaas: na betaling van het geld aan leverancier OpnaarGroen van Theo van B. werden de zonnepanelen nooit geleverd.

  En daarmee was Auke dubbel gedupeerd, want ondertussen moest de lening wel terug worden betaald. Zijn vertrouwen in de medemens was dan ook volledig verdwenen.

  Noodgedwongen dieren verkopen

  Auke kwam in de financiële problemen omdat hij én zijn volledige maandelijkse energiekosten én de aflossing van de lening terug moet betalen. Om zijn hoofd boven water te houden, moest hij noodgedwongen dieren verkopen. En dat ging hem niet in de koude kleren zitten, was eerder in onze uitzending te zien.

  Hartverwarmende reacties van kijkers

  De kijkers trokken zich het lot van Auke aan en kwamen massaal in actie om de gedupeerde kinderboerderijhouder te helpen. Er werden spontaan dierproducten zoals hooi en voeding aangeboden, maar er werden ook donaties op zijn rekening bijgeschreven. Hierdoor was Auke toch in staat om een groot deel van de lening af te lossen.

  Na tussenkomst van de redactie streek ook de financieringsmaatschappij de hand over het hart: uit coulance kan Auke de lening boetevrij vervroegd gaan aflossen. De bank noemt de situatie waar Auke in terecht kwam schrijnend, maar was na bemiddeling door Opgelicht?! bereid om een uitzondering te maken om het op te lossen. Om deze reden deed de bank Auke bij hoge uitzondering dit voorstel.

  Auke op de dag dat de zonnepanelen werden geplaatst

  Alsnog zonnepanelen voor Auke

  En dat was nog niet alles. Na de uitzending meldde eigenaar Bram van BeSolar zich. Het bedrijf uit Schiedam installeert al jarenlang zonnepanelen. De eigenaar trok zich het lot van Auke zo aan dat hij een oproep deed binnen zijn eigen netwerk. Hij kreeg zo veel bijval van leveranciers en andere bedrijven dat het mogelijk werd om bij Auke zonnepanelen te installeren.

  Ook een andere gedupeerde die zijn verhaal vertelde in de uitzending was één van de gelukkigen. Op de kinderboerderij van Auke schitteren sinds eind januari mooie zonnepanelen, waar Auke maandelijks een groot financieel voordeel van heeft.

  Auke is dolblij als de zonnepanelen eindelijk op zijn dak zitten

  'Het leven lacht me weer toe'

  Auke laat weten dat hij overdonderd is voor de vele reacties en steunbetuigingen die hij kreeg. 'Ik ben blij dat mijn ouders het nog mee mogen maken. Mijn vader heeft het toch allemaal zelf opgebouwd. Het leven lacht me weer toe.'

  Namens hem willen we iedereen hartelijk danken voor hun warme medeleven.

 • Ook interessant