Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Zijn Black Friday-aanbiedingen wel zo voordelig?

  Het is je vermoedelijk niet ontgaan, maar aanstaande vrijdag is het Black Friday. Webshops en fysieke winkels adverteren met spectaculaire kortingen in de hoop je tot een aankoop te kunnen verleiden. Hoewel het van oorsprong een Amerikaans fenomeen betreft, is het concept de afgelopen jaren ook in Europa razend populair geworden. Nederland is daarop geen uitzondering. Maar zijn de kortingen eigenlijk wel zo spectaculair als verkopers je willen doen geloven? Wij spreken woordvoerder Joyce Donat van de Consumentenbond.

  Deze dag heeft in de Verenigde Staten de status van officieuze feestdag en valt traditioneel op de dag na Thanksgiving. De dag wordt over het algemeen gezien als het startsein van het seizoen waarin de aankopen voor de feestdagen worden verricht. Sinds een aantal jaar is het fenomeen ook in Nederland explosief gegroeid: je kunt geen folder openslaan of geen website bezoeken zonder dat je ermee om de oren wordt geslagen.

  De Consumentenbond verrichtte onderzoek en concludeert dat een groot aantal webwinkels nog steeds met verzonnen aanbiedingen adverteert. Zo blijkt de veelal doorgestreepte 'van-prijs' die door winkels als de originele winkelprijs wordt genoemd zelden te worden gerekend.

  Zie je bijvoorbeeld een Black Friday-advertentie voor een televisie die eerst € 699,- kostte, maar nu is afgeprijsd tot € 399,-? Grote kans dat de televisie oorspronkelijk nooit voor € 699,- in de winkel heeft gelegen, maar dat de nieuwprijs een stuk lager ligt. De korting is dus lang niet zo groot als men doet voorkomen. In dat geval spreken we van prijsmisleiding, en dat is in strijd met de wet.

  Methode

  De Consumentenbond peilde gedurende een periode van drie maanden wekelijks de prijzen bij honderd verschillende webwinkels. Zo ontstaat een accuraat chronologisch patroon wat betreft de prijsontwikkeling van bepaalde producten in de maanden voorafgaand aan Black Friday. Bij 39 webwinkels werd minstens vijf keer een nepaanbieding gevonden.

  Wehkamp bood bijvoorbeeld een elektrische tandenborstel aan voor € 149,- in plaats van € 279,99. Onderzoek van de Consumentenbond heeft uitgewezen dat de tandenborstel al maanden € 149,- kostte, met een bodemprijs van € 139,-.

  Een ander voorbeeld betreft een JBL Xtreme 2 bluetooth-speaker die door JBL werd aangeboden voor de prijs van € 223,- in plaats van € 299,-. De speaker was in de drie maanden voorafgaand aan deze aanbieding nooit duurder dan € 244,-. De speaker werd op een zeker ogenblik zelfs aangeboden voor € 229,-, dus de kortingsprijs van € 223,- is lang niet zo spectaculair als men doet voorkomen.

  Wehkamp, Otto en BCC zijn hardnekkige overtreders

  Van de webwinkels die door de Consumentenbond werden betrapt op het voeren van misleidende aanbiedingsprijzen, gingen er zeven in het verleden vaker de fout in. Wehkamp is een van de meest hardnekkige overtreders: zij sjoemelden niet alleen dit jaar met de aanbiedingsprijzen, maar werden in 2013, 2014 en 2018 ook al betrapt. Volgens de Consumentenbond is het gebruikelijke patroon dat het warenhuis spijt betuigt en toezegt stappen te ondernemen. Zullen we in 2020 verbetering zien?

  Otto en BCC gingen ook al eerder de fout in en beloven wederom beterschap. Directeur Sandra Molenaar van de Consumentenbond zegt daarover het volgende: 'Die beloftes bleken tot nu toe een wassen neus. We delen daarom de uitkomsten van ons onderzoek ook met de toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM). Deze kan de winkels een boete opleggen wegens oneerlijke handelspraktijken.'

  In de week voorafgaand aan Black Friday is de Consumentenbond extra alert op de 39 betrapte webwinkels door de aanbiedingsprijzen extra scherp opnieuw te peilen. Een overzicht van alle slechte deals, maar ook van goede deals, kun je hier vinden.

  Prijsmisleiding

  De onderzoeksperiode van drie maanden is niet toevallig gekozen: het is wettelijk verplicht dat een product voorafgaand aan de aanbieding daadwerkelijk voor de (meestal doorgestreepte) 'van-prijs' verkocht moet zijn geweest. De ACM houdt daarbij een periode van drie maanden aan. Een winkel of webwinkel mag een consument niet zomaar misleiden door een willekeurige 'van-prijs' te benoemen. Winkels beroepen zich vaak op het argument dat deze 'van-prijs' een adviesprijs is, maar dat is onterecht. Is een genoemde prijs daadwerkelijk een adviesprijs, dan moet dat er duidelijk bij staan.

  Toch een leuke deal scoren op Black Friday? Radar heeft het één en ander voor je op een rijtje gezdt.

  Bron: Consumentenbond / Radar

 • Ook interessant