Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Zelfbenoemde bedrijvendokter Gerard H.

  Zelfbenoemde bedrijvendokter Gerard H.

  Gerard H., een bedrijvendokter die stinkende wonden maakt, veroordeeld is voor oplichting en niet van ophouden weet. Hij belooft gouden bergen maar helpt noodlijdende bedrijven de vernieling in. Hij trekt ze leeg, koopt luxe auto’s en maakt dure reizen. H. deinst nergens voor terug. Wie is deze man?

  Gerard H. werd in 2013 veroordeeld wegens oplichting en verduistering bij koeltransportbedrijf Frigo. Toch weet de 61-jarige zelfbenoemde bedrijvendokter zich daarna steeds weer op te werken tot directeur bij andere ondernemingen. Hij geeft veel geld uit aan reizen en dure auto's en is na een tijdje weer weg. Sommige slachtoffers noemen H. een meesteroplichter.

  De firma Besseling Vervoert heeft onlangs aangifte tegen H. gedaan wegens oplichting en fraude, nadat hij voor tonnen schade aanrichtte in het bedrijf. H. werkte ook bij reisbureau Citytijger, transportbedrijf Hameleers en de Proline Bouwmarkt in Lopik. Dat laatste bedrijf is inmiddels failliet.

  De loopbaan van Gerard H.n begint in de automatiseringsbranche. Hij was directeur van ASKA IT. Ook bestuurde hij FGM/ Vermeulen Travel, dat failliet ging.

  Creditcard van de zaak

  Als commercieel directeur van koeltransportbedrijf Frigo in Nieuw-Vennep bezoekt H. wereldwijd klanten. Na enkele maanden constateert de directie dat H. grote bedragen uitgeeft met de creditcard van de zaak. H. geeft 14 duizend euro per maand uit, zonder verdere onderbouwing of bonnen.

  Directie vertrouwt het niet

  Hij reist regelmatig naar Noorwegen, om daar een filiaal van Frigo op te zetten. Tijdens die reizen wordt veel geld door hem uitgegeven. De directie van Frigo vertrouwt het niet en reist af naar Noorwegen om de zaak te onderzoeken.

  H. blijkt zijn vriendin te onderhouden van het geld en niet voor de zaak te werken. Directeur Margreet van Elderen zegt in Opgelicht?!: 'Toen vielen alle puzzelstukjes bij elkaar. Toen zeiden we tegen elkaar: We worden opgelicht, en niet zo’n beetje. Hij is een meesteroplichter.'

  Interim-bestuurder

  Frigo spant een rechtszaak aan. Tijdens dat proces werkt H. gewoon door als bestuurder. Zo is hij enkele maanden interim-bestuurder bij de firma Hameleers in Heerlen. Maar Hameleers gaat failliet.  

  De curator meldt aan Opgelicht?!: 'Gerard H. nam zijn vriendin in dienst. Hij reed rond in een BMW op kosten van de zaak. Hij deed grote investeringen die het bedrijf niet kon betalen. Volgens ons is er sprake van onbehoorlijk bestuur.'

  Bouwmarkt in grote problemen

  Ook een bouwmarkt in Lopik komt in grote problemen door H. Hij rijdt in een Jaguar rond op kosten van dat bedrijf en vraagt een riant salaris. Eigenaar van de Proline bouwmarkt Maurice Mertens denkt dat H. zijn noodlijdende zaak kan redden. Maar in plaats daarvan begint H. weer veel geld uit te geven. Hij reist bijvoorbeeld naar Turkije, zogenaamd voor de zaak.

  Mertens: 'De heer H. heeft mij kenbaar gemaakt dat hij een kennis had in Turkije, en dat hij daar werk ging binnen halen. Bij een grote fabriek, waar wij eventueel het onderhoud voor zouden kunnen doen. Een groot fantasieverhaal natuurlijk.'

  H. leent ook 9 duizend euro van medewerkster Ans van der Lijn. Dat bedrag betaalt hij niet terug. De bouwmarkt gaat uiteindelijk failliet en H. meldt zich ziek.

  'Hij moet gestopt worden'

  Het laatste bedrijf waar H. gewerkt heeft, is Besseling Vervoert uit Amersfoort. Ook hier geeft H. grote bedragen uit. Hij doet diverse betalingen zonder nadere specificatie. H. zou het bedrijf redden, maar hij tegenovergestelde gebeurt: Besseling Vervoert dreigt nu failliet te gaan. ‘Hij moet gestopt worden’ , zegt oprichter Martien Besseling, over Gerard H.

  H. is in september 2017 ontslagen bij Besseling Vervoert. Het bedrijf heeft aangifte gedaan van oplichting bij de politie en de FIOD.

  H. ontkent het bedrijf te hebben opgelicht en zegt zijn onschuld te kunnen bewijzen. Hij deed aangifte wegens fraude bij Besseling.

 • Ook interessant