Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Yoursafe24 versus Joey van den Berg: Arubaanse droom verandert in een nachtmerrie

  Yoursafe24 versus Joey van den Berg: Arubaanse droom verandert in een nachtmerrie

  Joey van den Berg is half Nederlands en half Arubaans. In 2012 verruilt hij Den Haag definitief voor de Antillen. Zijn moeder bezit er vakantie-appartementen waarvan Joey mede-eigenaar is. Samen met zijn oom Angelo komt Joey als ondernemer tot het plan om veiligheidskluisjes te gaan verhuren op het strand. Zogenoemde beachlockers. Strandgasten vragen namelijk vaak waar ze hun kostbare spullen kunnen laten als ze de witte stranden op One Happy Island betreden. 

  Joey lijkt een gat in de markt te hebben aangeboord. Hij is van plan kluisjes te plaatsen op de A-locaties van de Arubaanse stranden, pal tegenover alle grote hotelketens. Zo kunnen toeristen hun kostbare spullen veilig opbergen tijdens een dagje strand en is de kostbare bagage toch binnen handbereik.

  De overheid keurt de plannen goed en de vergunning zijn binnen. Een grote sponsor dienst zich aan: een lokaal biermerk ziet het helemaal zitten. Dit resultaat in een sponsorcontract ter waarde van 18.000 Florin, oftewel zo’n 9.000 euro per maand. En dat voor anderhalf jaar.

  De leverancier van de kluisjes is het Duitse Yoursafe24. Joey en zijn oom kopen vier volwaardige terminals die volgens Yoursafe één seizoen dienst hebben gedaan op het Spaanse Mallorca. De contracten zijn getekend, het geld wordt overgemaakt en het lijkt een kwestie van tijd voordat alles up-and-running is op Aruba.  

  De levering van de kluizen laat echter op zich wachten. In plaats van de toegezegde acht weken voordat de terminals geleverd worden, duurt de levering in totaal acht maanden. Dit heeft verstrekkende gevolgen voor Joey en Angelo. Zij moeten dit bijvoorbeeld aan hun sponsor uit gaan leggen. Deze inkomsten laten dus nog op zich wachten, terwijl Yoursafe al 179.000 euro heeft ontvangen.

  2017

  Als de lockers dan eindelijk kunnen worden uitgepakt op Aruba, blijkt de staat dramatisch. Een kwart van de 400 klusjes zijn beschadigd. Er is sprake van roestvorming en de volledige pinterminals ontbreken. Volgens het contract heeft Joey volledig werkende units gekocht.

  Positief als Joey is, probeert hij er het beste van te maken. Ondanks verwoede pogingen hebben de lockers nooit gefunctioneerd. Verder dan enkel een scherm waarop staat dat de lockers out of order zijn, is het niet gekomen.

  Eén van de geplaatste beachlockers op Aruba

  Een half jaar lang blijft Joey alles op alles zetten het systeem alsnog aan de praat te krijgen. Yoursafe is niet bij machte oplossingen aan te dragen en schakelt ook de fabrikant van de lockers in om hulp te bieden. Tevergeefs. De beachlockers blijken een dood paard waar al maanden vergeefs aan getrokken wordt.

  Ook de overheid op Aruba is het zat. Mensen klagen over de roestbakken die op het strand staan. De vergunningen worden ingetrokken. Om ze alsnog te behouden, moet Joey een advocaat in de arm nemen. Dit zijn allemaal extra en onvoorziene kosten die ontstaan door het leveren van de ondeugdelijke strandkluizen. Tot overmaat van ramp trekt ook de grote sponsor zich terug.

  Joey eist zijn geld terug, plus een compensatie van de extra gemaakt kosten en rente. Yoursafe geeft niet thuis. De oorzaak van het niet functioneren van de kluisjes wordt door de Duitse firma gezocht in een niet stabiel internet. Ook zou Joey niet voldoende stroom voor de kluizen hebben geregeld. Dit blijkt allemaal niet juist. Joey heeft aantoonbaar zijn uiterste beste gedaan om alles werkend te krijgen en had daar ook alle belang bij.

  De gevolgen

  De consequenties van de investering van zo’n twee ton zijn dramatisch. Joey zit financieel en emotioneel aan de grond. Ook oom Angelo heeft noodgedwongen ander werk moeten aannemen om financieel niet de vernieling in te gaan.

  De directe schade is opgelopen tot minimaal 300.000 euro. De indirecte schade is moeilijk in geld uit te drukken maar Joey schat het zeker op een half miljoen euro. Alleen als het verscheurde sponsorcontract had een waarde van 165.000 euro.

  Joey en Angelo lijden gezichtsverlies op het eiland, de familiebanden komen onder druk te staan door geleende bedragen en de strijd met Yoursafe is tot op de dag van vandaag niet gestreden.

  2018

  In mei 2018 vindt er een gesprek plaats tussen Joey, de directeur van Yoursafe24 en de wereldwijd locatiemanager. Hierin erkent het bedrijf volledig schuld en is zelf bereid een overeenkomst te sluiten. Hierin staat dat Joey tweeëneenhalf ton binnen negen maanden tegemoet kan zien.

  Om dit geld te kunnen betalen heeft Yoursafe ook een plan. Namelijk de defecte lockers doorverkopen. Dit ziet Joey absoluut niet zitten. Hij wil niet dat andere mensen de dupe worden van wat uiteindelijk een hoop schroot blijkt.

  De afgesproken eerste termijn van 20.000 euro wordt door Yoursafe voldaan. Dat biedt perspectief, denkt Joey. Maar daarna gaat de geldkraan dicht en druppelen er af en toe nog wat euro’s uit. In totaal krijgt Joey 33.000 euro terug. Dit is nog geen 15% van de totaalsom. En dan is de rente nog niet eens meegerekend.

  2019

  Alles wijst erop dat Joey volledig in z’n recht staat. Yoursafe blijkt niet eens op de hoogte te zijn geweest van de de staat waarin de lockers zich bevonden voordat ze vanuit Spanje werden getransporteerd. Ook ontvangt Opgelicht?! van de producent van kluizen een e-mail waarin staat dat Yoursafe24 de lockers niet door had mogen verkopen naar een partij op Aruba.

  De pech voor Joey is ook dat het document waarin staat dat Yoursafe tweeënhalfduizend euro gaat terugbetalen onder het Duitse recht valt. Om bij onze oosterburen een proces te starten, moet je al flink in de buidel tasten. En dat is voor Joey ondertussen een onmogelijke opgave. Hij heeft zijn huis in Nederland ondertussen moeten verkopen, net als zijn aandelen in de vakantieappartementen.

  Zelfs toen zijn dochtertje een ernstig virus bleek te hebben, moest hij bij anderen zijn hand op houden om haar te kunnen laten helpen. Het leven van Joey is geruïneerd door een bedrijf dat tot op de dag van vandaag blijft beweren het toegezegde bedrag terug te betalen. Maar tot nu toe zijn het vooral loze woorden gebleken.

  Dit blijkt ook als Opgelicht?! besluit een gesprek met de directeur van Yoursafe24 vast te leggen met verborgen camera. De directeur beweert per direct duizend apparaten te kunnen plaatsen. Daar zouden alle contracten al voor getekend zijn. In 2020 gaan ze veel kluisjes verkopen waardoor er miljoenen aan omzet zal worden gemaakt.

  Gelijktijdig meldt de directeur dat Joey niet naar de media moet stappen. Want negatieve aandacht zou het faillissement van het bedrijf betekenen. Dergelijke aandacht is de aanwezige collega van de directeur bekend. Hij is in 2010 belicht in een artikel in het toonaangevende Duitse weekblad Der Spiegel over een grootschalige fraude met subsidies bedoeld voor werklozen. 

  Het gesprek is wederom het bewijs dat er veel mooie woorden komen, maar op daden kunnen we ze niet betrappen. Opgelicht?! besluit zich kenbaar te maken en de directeur te vragen hoe het zit. Hij blijft volhouden dat het geld in het derde kwartaal van 2020 terug is betaald aan Joey.

  Aangezien Joey niet bij het gesprek aanwezig kon zijn, bieden wij wel de kans deze toezegging aan Joey persoonlijk te doen door hem te bellen. Voor Joey is het duidelijk; de tijd van praten is geweest, het is nu een kwestie van betalen.

  2020

  Het bedrijf Yoursafe heeft sinds het gesprek de directeur geen cent meer overgemaakt, ondanks een bemiddelende poging van Opgelicht?!. Wel komt er een voorstel dat Yoursafe alles in één keer betaalt als de uitzending niet doorgaat.

  Joey gelooft niet in de praatjes en vindt dat Yoursafe24 al helemaal niet in de positie is om eisen te stellen. Dit terwijl Joey financieel bungelt. De zaak is uitzichtloos en sleept ondertussen al zo’n vijf jaar voort. 

  Nieuwe kluisjes op Aruba

  Huidige lockers

  De besluitvaardigheid van Joey is ondanks alles onaangetast. Wie gelooft er überhaupt nog in de levensvatbaarheid van zijn plan van beachlockers? Joey van den Berg. Hij heeft met behulp van een nieuw financier nieuwe lockers geplaatst op dezelfde locaties als waar de Yoursafe-lockers hebben gestaan. Geloof het of niet, maar deze werkten binnen vijf minuten na plaatsing.

  Hiermee bewijst Joey dat het absoluut mogelijk is de lockers te laten werken. Voor het imago moet hij nog dagelijks vechten en het heeft tot nu toe nog geen euro opgeleverd. Joey geeft simpelweg niet op.

 • Ook interessant