Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Witgoedmonteur van Oranje Witgoed en Witgoedreparatie Van Dijk levert prutswerk, maar rekent wel de hoofdprijs

  De vaatwasser sluit niet meer, de machine lekt of de koelkast is kapot: allemaal witgoedproblemen die door een goede monteur vaak al snel verholpen kunnen worden. En die snelheid is zeker belangrijk, want je kunt de apparaten immers niet missen. Wat kun je echter beginnen als een monteur prutswerk levert, reparaties niet uitvoert en je bovendien een gepeperde rekening voorschotelt? Gedupeerden van Mohammed Attia, die achter Oranje Witgoed en Witgoedmonteurs Van Dijk zit, kunnen je daar alles over vertellen.

  Bij Opgelicht?! kwamen klachten over verschillende bedrijven binnen die stuk voor stuk dezelfde slechte service leveren. Het gaat om Peters-Witgoed, Willem Witgoed, Witgoedreparatie van Dijk, Witgoed Monteur Amsterdam, Oranje Witgoedreparatie, Oranje Witgoed en De Witgoedcentrale. Dat lijkt een flinke trits bedrijven, maar ze hebben één ding gemeen. Wat blijkt? Al deze bedrijven zijn van dezelfde eigenaar.

  Klanten kiezen voor hoogst genoteerde websites

  Als gedupeerden online op zoek gaan naar een reparateur voor hun witgoed komen ze al snel uit bij hoog genoteerde websites. Deze bedrijven stellen geen voorrijkosten te rekenen en kunnen bovendien snel langskomen, vaak de volgende dag al. Tijdens het eerste bezoek stelt de monteur de diagnose. Een enkele keer kan het probleem gelijk verholpen worden, maar veel vaker heeft de monteur dat ene onderdeel helaas niet bij zich. Er moet dus een vervolgafspraak komen. Wel is het nodig om alvast een aanbetaling te doen: deze aanbetaling is om de kosten voor het stellen van de diagnose én de helft van de materiaalkosten te dekken.

  Telefoon wordt niet opgenomen

  Wanneer de gedupeerden enige tijd later bellen voor die tweede afspraak, blijft het contact vaak uit. Enkele sms-berichten met excuses worden nog gestuurd: gedupeerden kregen dan bijvoorbeeld te horen dat het onderdeel nog niet binnen is of dat het is zoekgeraakt in de post. Maar telefoonoproepen worden structureel genegeerd. Bel je met een ander nummer? Dan hangt het witgoedbedrijf snel op als ze door hebben wie er aan de lijn is. De meeste gedupeerden horen vervolgens niets meer van de monteur en het aanbetaalde geld is vooralsnog als sneeuw voor de zon verdwenen.

  Geldstromen wijzen allemaal naar één bankrekening

  Als je het geluk hebt dat de monteur wél terugkomt voor de vervolgafspraak is het wijsheid om het totaalbedrag van de factuur nog eens na te kijken. Grote kans dat de monteur een hoger bedrag in rekening heeft gebracht dan dat het product werkelijk kost. Het apparaat doet het vaak weer, maar de gedupeerde heeft veel meer geld betaald dan het in werkelijkheid zou moeten kosten. Ook komt het voor dat de monteur kosten in rekening brengt voor een reparatie die helemaal niet is uitgevoerd. 

  Als Opgelicht?! alle verhalen van gedupeerden bundelt en uitzoekt, blijkt dat alle in rekening gebrachte bedragen te herleiden zijn tot één bankrekening. Deze rekening staat op naam van De Witgoedcentrale. Gelukkig heeft dat bedrijf wel een registratie in de Kamer van Koophandel en kan de eigenaar Mohammed Attia, alias Midow, een bezoekje van ons verwachten.

  Monteur houdt zich van de domme

  Als we Mohammed Attia na een bepaald niet eenvoudige zoektocht eenmaal traceren en te spreken krijgen, houdt hij zich van de domme en geeft hij herhaaldelijk aan van niets te weten. Maar als hij in het bijzijn van de verslaggever in het Egyptisch een telefoongesprek voert met zijn vader, komt de aap uit de mouw. Hij blijkt wel degelijk meer te weten dat hij prijs wil geven: zijn vader moet zo snel mogelijk vertrekken en de papieren meenemen.

  Attia zegt ook niet meer werkzaam te zijn nadat hij in oktober 2018 betrokken is geweest bij een ernstig auto-ongeluk waarbij zijn rijbewijs is ingenomen. Als gevolg van dat ongeluk zou hij ook niet langer in staat zijn om te werken. Als Opgelicht?! echer navraag doet bij de gedupeerden van Attia blijkt dat zij hem wel degelijk in een auto hebben zien rijden. Maar dat is niet alles: enkele gedupeerden weten zeker dat de monteur die bij ze langskwam Mohammed Attia is. In tegenstelling tot wat hij zelf beweert, is hij nog altijd uitvoerend monteur.

 • Ook interessant