Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Wil je naar het Songfestival? Pas op met tweedehands ticketverkoop!

  Wil je naar het Songfestival? Pas op met tweedehands ticketverkoop!

  Songfestivalliefhebbers die nog geen kaarten hebben weten te bemachtigen voor het liedjesfestijn kunnen over twee dagen een nieuwe poging wagen. Op donderdag 30 januari gaat de tweede verkoopronde namelijk van start. Tijdens de eerste ronde in december vlogen de tickets als warme broodjes over de toonbank. Ondanks onze waarschuwing druppelden nog diezelfde dag de eerste meldingen binnen van mensen die een kat in de zak kochten. En over katten gesproken, wij besloten zelf eens een kijkje te nemen en traceerden iemand die zich als katvanger liet gebruiken.

  We voorspelden dat de begeerde tickets tegen woekerprijzen doorverkocht zouden worden en dat oplichters tickets verkopen die ze helemaal niet in hun bezit hebben. Dat laatste overkwam Marion. Zij wilde zó graag bij de finale zijn, dat ze via internet op zoek ging naar kaarten toen ze misgreep bij de officiële verkoop.

  Al snel kreeg ze contact met ene Hanno van Koppen, die de link naar zijn Facebookprofiel gaf om betrouwbaar over te komen. Het contact verliep via Facebook Messenger. Marion maakte 500 euro over voor twee staanplaatsen, dezelfde prijs als bij de officiële verkoop. Mooi geregeld, zou je denken. Of toch niet?

  Oplichtingstruc wordt meerdere keren herhaald

  Na de betaling via een Tikkie kwam verkoper 'Hanno' met het verhaal dat het hem niet lukte om beide kaarten los op te sturen. Ze zaten namelijk gebundeld in een pdf-bestand met nog twee andere kaarten, zo luidde het excuus. 

  Marion had er toch echt maar twee nodig, dus kwamen ze overeen dat de koop werd ontbonden en dat het geld teruggestort zou worden. Vanaf dat moment verwaterde het contact en het geld kwam nooit terug. Deze oplichtingstruc is meerdere keren gebruikt, en ook andere slachtoffers hadden contact via Facebook Messenger met deze Hanno. Marion ging online op onderzoek uit en kwam in contact met andere slachtoffers.

  Oplichters misbruiken gehackt Facebookprofiel

  Ook meldde de echte Hanno van Koppen zich. Hij vertelt dat zijn Facebookprofiel gehackt is en dat hij hier zelf niet meer in kon omdat zijn wachtwoord was gewijzigd. Hij laat ons diverse berichten zien waar inderdaad uit blijkt dat zijn wachtwoord in zeer korte tijd meerdere keren is gewijzigd en dat er op diverse plekken in Nederland is ingelogd op het account.

  Politie bundelt aangiftes

  De redactie van Opgelicht?! pakt de zaak op en volgt het spoor van het geld. Marion heeft geld overgemaakt naar een SNS-rekening, andere gedupeerden naar diverse Bunq-rekeningen. Navraag bij de politie leert ons dat er al zes aangiftes zijn gedaan tegen de SNS-rekeninghouder.

  Ondertussen heeft de redactie van Opgelicht?! contact gelegd met de SNS-rekeninghouder. Deze jongeman uit de omgeving van Nijmegen biedt ook nepkleding aan op Marktplaats. Als we hem spreken, geeft hij echter aan van niets te weten. Hij zegt geen tickets verkocht te hebben en ook geen geld te hebben ontvangen. Zijn pas zou zijn gestolen of verloren. Hij heeft daarvan geen aangifte gedaan, maar waarom hij dat niet heft gedaan, wordt niet duidelijk.

  Inmiddels is zijn rekening geblokkeerd. Waar het geld van Marion en de andere gedupeerden is gebleven, is onduidelijk.

  Het Landelijk Meldpunt Internetoplichting (LMIO) brengt de informatie uit de aangiftes in kaart en gaat kijken of er een politie-eenheid is die deze zaak kan oppakken.

  Wees voorbereid: Zo koop je veilig Songfestivalkaartjes

  Bekijk onderstaande video om precies te weten hoe je veilig een kaartje voor het Eurovisie Songfestival bemachtigt.

 • Ook interessant