Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Wifi-verbindingen onveilig

  Bijna iedereen heeft thuis een kastje staan voor draadloos internet: wifi. Als je dat aanschaft, zit er een standaard wachtwoord op. Dat wachtwoord ziet er ingewikkeld uit: het bestaat uit grote en kleine letters, misschien ook cijfers en vreemde tekens. Dat raadt toch niemand?
   

  Wel dus. In feite zijn de standaardwachtwoorden die op wifi-kastjes zitten, allemaal gegenereerd volgens een bepaalde formule. En die formule staat op internet. Als een hacker voorbij je huis loopt en jouw wifi-signaal opvangt, kan hij dus je standaardwachtwoord raden en op je jouw wifi surfen.

  De risico's

  Waarom is dat erg? Ten eerste kan iemand dus via jouw internetverbinding allerlei dingen doen. Misschien wel criminele dingen. Wie het spoor van zulke criminele activiteiten terugvolgt, kan uitkomen bij jouw internetverbinding.

  Bovendien kan de hacker zien welke websites jij allemaal bezoekt. Daar zit je natuurlijk niet op te wachten als je het idee hebt dat je in privacy aan het surfen bent. En als je onbeveiligde websites bezoekt, kan de hacker zelfs zien welke gegevens je daar invoert.

  Opgelicht?! Cybercrime reed met een hacker door een woonwijk en kon meekijken met het surfgedrag van mensen thuis. We belden aan om mensen dat te vertellen.

  Wat nu?

  De oplossing is gelukkig simpel. Verander het standaardwachtwoord van je wifi-netwerk naar een zelf gekozen wachtwoord. Kies een wachtwoord dat je goed kunt onthouden, maar dat niet makkelijk te raden is voor een ander.

  Hoe je dit wifi-wachtwoord wijzigt, verschilt per provider en type modem of router. Kom je er zelf niet uit? Neem dan contact op met je internetprovider.

  Gerelateerd

 • Ook interessant