Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Wie weet waar Facebook-oplichter Jimmy van Haaften (ook wel 'Nino Barca' en 'Hanna Blanken') zich bevindt?

  Opgelicht?! is op zoek naar deze Jimmy van Haaften, die zich onder meer bedient van de schuilnamen 'Nino Barca' en meer recentelijk 'Hanna Blanken'? Weet jij waar we hem kunnen vinden? Neem dan contact met ons op.

  Oplichting via Marketplace van Facebook of via Marktplaats komt helaas veel voor. Gebruikers maken onder een valse naam een account aan en verkopen populaire producten die ze vervolgens nooit leveren.

  Zo kregen we al in 2013 een melding binnen over ene Dave Heuts die via Marktplaats zes kaartjes voor een voetbalwedstrijd verkocht, zonder te leveren. In 2019 was er ene Jimmy Linesto die een vakantievilla in Spanje aanbood. Na betaling van ruim 2600 euro bleek een Nederlands gezin voor niets naar Malaga te zijn gevlogen.

  In 2020 verkocht iemand die zich de Diamantair van Amsterdam noemde jacuzzi's en nep-horloges op Marktplaats. Nooit geleverd. En eind 2020 kreeg Opgelicht?! ineens meerdere meldingen over ene Nino Barca die allerlei kleding, horloges en interessante gadgets verkocht via Marketplace. Je raadt het al: die kwamen ook nooit.

  Ken jij deze Jimmy van Haaften en/of weet je waar hij is?
  AVROTROS
  Ken jij deze Jimmy van Haaften en/of weet je waar hij is?

  Alle sporen leiden naar Jimmy van Haaften

  De overeenkomst tussen deze op het oog willekeurige accounts: de betaling gaat uiteindelijk altijd naar ene J. van Haaften, Jimmy van Haaften. Zijn huidige werkwijze is simpel. Op Facebook maakt hij een account aan en nodigt hij allerlei mensen uit.

  Als Jimmy na enige tijd spullen gaat aanbieden, lijkt dat best betrouwbaar. Het is immers een 'vriend'. Eind 2020 worden op die manier vermoedelijk tientallen mensen opgelicht door een nep-account van Jimmy: Nino Barca. Het geld wordt via betaalverzoekjes gestort op de rekening van Jimmy's vader, die beweert hier niets mee te maken te hebben.

  Slechts een paar maanden later herhaalt de geschiedenis zich weer en is Jimmy onder een nieuwe naam actief, ditmaal onder het pseudoniem Hanna Blanken. Hij verkoopt merktassen, zonnebrillen en weer jacuzzi’s. 

  Ook ex-partners zwaar gedupeerd

  Behalve over de internetoplichting horen we helaas ook verhalen van ex-vriendinnen die zwaar zijn gedupeerd. Tegen geliefden lijkt Jimmy zich voor te doen als rijke man die dure auto's of huizen bestelt en luxe feestjes organiseert. Maar de aankopen gaan nooit door.

  Op Facebook geeft Jimmy verschillende locaties op, maar zijn werkelijke verblijfplaats blijft onduidelijk. Uiteraard willen wij graag eens persoonlijk met hem praten over de verschillende klachten. Weet jij waar Jimmy zich bevindt?

  Ben je ook gedupeerd? Ben je een ex-geliefde, of weet je meer van zijn schuilnamen? Laat het ons weten!

  Mail naar opgelicht [@] avrotros [.] nl of maak gebruik van ons contactformulier.