Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Wespenbestrijders van Thom Ongediertebestrijders lopen in de val en reageren als door een wesp gestoken

  Paniek! Ineens ontdek je in huis een wespennest. Een kwestie van tijd tot je gestoken wordt, en daar zit je uiteraard niet op te wachten. Weghalen dus, een klus die meestal rond de 75 euro kost. Mensen woonachtig in het zuiden des lands die in zo'n situatie op ongediertebestrijding en de woonplaats googelden, hadden grote kans uit te komen op de website van Thom Ongediertebestrijding via Ongedierte-24.nl. En dat is foute boel...

  Via het 085-nummer op de website is een afspraak zo gemaakt. Dat deden ook Eveline en haar dementerende vader Louis. Omdat er een wespennest in huis zat, maakten ze zo snel mogelijk een afspraak. De bestrijders kwamen bij de dementerende Louis langs, en daar zagen zij hun kans schoon.

  Niet pinnen 'wegens corona'

  Het wespennest werd niet bestreden met gif tegen wespen, maar met pur. Voor die klus rekenden zij maar liefst 550 euro. Hier heeft Louis al voor moeten tekenen. Gepind kon er echter niet worden 'wegens corona', maar de bestrijders namen Louis even mee naar de pinautomaat. Zo was Louis in een handomdraai 550 euro armer, maar het wespenprobleem was niet verholpen. Het nest dichtpurren helpt namelijk helemaal niet.

  Wespenbestrijding met pur

  Hetzelfde overkwam Eric. Ook hij kreeg twee bestrijders over de vloer die hem lieten tekenen voor een bedrag van meer dan 200 euro. Dat vonden Eric en zijn vrouw al een fors bedrag. Toen het nest eenmaal 'bestreden' was met pur, bleken er plotseling allemaal extra kosten in rekening te worden gebracht.

  De bestrijdingsmiddelen moesten apart worden afgerekend en ook de btw kwam er nog overheen. Eindresultaat: een rekening van meer dan 500 euro. Opnieuw kon er 'vanwege corona' niet gepind worden, dus of Eric het bedrag even cash wilde betalen. De wespenbestrijders hadden nog wel een mooie oplossing voor hem: hij zou de rekening kunnen indienen bij zijn inboedelverzekering. Dit is echter helemaal niet waar.

  'Niet aansprakelijk voor schade door nalatigheid'

  Met de facturen is bovendien wat geks aan de hand. Zo moeten de klanten ook tekenen dat zij de bestrijders niet aansprakelijk stellen voor schade door nalatigheid.

  Advocate consumentenrecht Maryse Oranje zegt hierover: 'Dat iets op een factuur staat, betekent niet dat het mag. Dat is in strijd met de redelijkheid en billijkheid. Daarnaast spreken ze af dat ze wespen bestrijden, maar het is erna niet opgelost, dus dat doen ze niet. Ook wordt bij sommige mensen naderhand de prijs nog aangepast, er worden dingen bijgevinkt. Daarvan zou ik zeggen: dat heb ik nooit gewild, dus er is geen overeenstemming.'

  Ontbrekende gegevens

  Ook staan er op de factuur helemaal geen adres of KVK-gegevens. Op een aantal facturen staat wel een bankrekeningnummer. Een ING-rekeningnummer dat eindigt op 4111. Wij komen in contact met de houder van dat rekeningnummer en hij zegt helemaal niet te weten dat zijn nummer op facturen vermeld wordt. Sterker nog: hij kent Thom Ongediertebestrijding naar eigen zeggen helemaal niet. 

  742 euro voor een wespennest bestrijden

  En dat is gek, want wij spraken een man uit het zuidoosten van het land. Hij blijkt ook gebeld te hebben met Thom Ongediertebestrijding. Bij hem gaan de twee ongediertebestrijders de wespen te lijf met poeder. Ze rekenen een prijs van 742 euro. Niet alleen is dat maar liefst tien keer zoveel als normaal, het probleem is helemaal niet opgelost: de wespen blijken dagen later nog gewoon rond te vliegen.

  Deze gedupeerde is de enige die het bedrag wel moet overmaken. Dat gaat niet geheel toevallig naar het rekeningnummer eindigend op 4111 dat op de andere facturen staat.

  'Heel normale prijzen'

  Als we de houder van het het rekeningnummer daarmee confronteren, begrijpt hij niet hoe dat kan. De prijs is volgens hem echter heel normaal. Dat zijn zijn prijzen. Voor een paar nesten bij een bedrijf rekende hij onlangs 4800 euro, zo vertelt hij.

  Advocate Maryse Oranje zegt daarover: 'Je mag als aanbieder zelf de prijs bepalen, maar je mag geen verkeerde voorstelling van zaken geven en dat lijkt hier wel te gebeuren. Je weet in dit geval ook niet met wie je te maken hebt, er staat geen adres of KVK-nummer op de factuur. Dat lijken ze bewust gedaan te hebben en daarmee lijkt het op oplichting.'

  Opgelicht?! neemt de proef op de som

  In korte tijd stromen de klachten binnen bij Opgelicht?! over Ongedierte-24.nl en Thom Ongediertebestrijding. Wij bellen ze zelf en vragen een nest te bestrijden in een woning in het Gooi. Hoewel de aankomsttijden steeds veranderen, komen ze op de afgesproken dag langs.

  In de auto zitten twee mannen, maar slechts één komt bij het huis. Hij bekijkt het nest en maakt alvast de factuur op. Maar liefst 399 euro, en dat voor een klus van nog geen 75 euro. Bij ons is een gecertificeerde wespenbestrijder die meekijkt naar de werkzaamheden die de jongen uitvoert.

  Het valt op dat dit keer niet de pur tevoorschijn wordt getoverd, maar poeder. Dit wordt met een blaasbalg het nest ingeblazen. Daarna port hij nog met een gevonden stok in het nest. De wespen raken oververhit en uiten hun woede op de bestrijder, hij wordt gestoken.

  Weten hoe je een goede en betrouwbare wespenbestrijder vindt? Lees dit artikel:

  Hoe vind ik een betrouwbare wespenbestrijder?

  Wespenbestrijder neemt gauw de benen

  Als onze verslaggever ter plaatse komt en de wespenbestrijder vraagt wat hij precies heeft gedaan, vertelt hij dat hij met een gif heeft gewerkt dat niet gevaarlijk is voor mensen. Op de vraag of hij gecertificeerd is antwoordt onze bestrijder dat dat het geval is, maar een bewijs ervan kan en wil hij niet laten zien.

  De bestrijder krijgt snel argwaan door onze vragen en als hij hoort dat wij van Opgelicht?! zijn en hem een aantal vragen willen stellen, rent hij het huis uit. De factuur krijgen we ook niet meer te zien: hij vertrekt met gierende banden. 

  Slotenmaker

  De website van Ongedierte-24.nl maakt gebruik van een e-mailadres dat we op meer plekken tegenkomen. Ook een slotenmaker vermeldt dat e-mailadres. En als we een gedupeerde spreken, blijkt ook die slotenmaker woekerprijzen te hanteren. De foto's op de website zijn gekopieerd van andere foto's en de bus met bestickering blijkt in werkelijkheid een kale bus met gephotoshopte namen en merken.

  Aangifte doen

  Oppassen dus. Om dit soort situaties te voorkomen, is het goed om van tevoren onderzoek te doen naar de reguliere prijzen, adviseert Maryse Oranje. Maar wat als het al te laat is?

  'Als je een dienst afspreekt en die wordt niet uitgevoerd, kun je een briefje sturen met een ingebrekestelling en geld terugvragen. Maar deze mensen van Thom Ongediertebestrijding zijn niet meer bereikbaar en je weet niet met wie je te maken had. Dan moet je aangifte doen. Is de politie niet happig op, maar als het op grote schaal gebeurt kunnen ze er wel wat mee.'

 • Ook interessant