Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • WebshopAlert

  Malafide webshops schieten tegenwoordig als paddenstoelen uit de grond. Elke week komen nieuwe webwinkels online die enkel en alleen tot doel hebben om op te lichten.

  Het probleem is inmiddels zo groot dat in 2013 naar schatting zo’n 12 miljoen euro is buitgemaakt door malafide webwinkels. Alleen al in de eerste twee maanden van 2014 heeft de politie ongeveer vijftig webwinkels offline laten halen, omdat deze shops zich bezig hielden met oplichting. Dat komt neer op vijf webwinkels per week.

  Werkwijze

  De truc is steeds ongeveer hetzelfde. Vlak voor het begin van het weekend komt een webwinkel online die producten aanbiedt tegen erg goede prijzen. De webwinkel heeft tenminste één webwinkel-keurmerk en adverteert voornamelijk via Marktplaats. Regelmatig worden logo’s van bestaande winkels gebruikt en worden bekende merknamen verwerkt in de naam van de webwinkel. De KvK-gegevens die te vinden zijn, zijn simpelweg geleend van een ander bedrijf. Het lijkt allemaal heel betrouwbaar, maar dat is het niet.

  Wanneer de verschillende instanties zich gaan inzetten om de site uit de lucht te halen, is het kwaad al geschied. In dat ene weekend is dan soms al voor zestigduizend euro binnengehaald door de oplichters. De bestelde producten worden natuurlijk nooit geleverd, dus de omzet is ook direct de winst. Een lucratieve handel.

  Gegevens 'geleend'

  Wat ook voorkomt is dat gegevens van andere kleine webwinkels worden geleend, inclusief de naam van de webwinkel. In dat geval heeft een echte en betrouwbare webwinkelier een domeinnaam in Nederland. Dit overkwam voordeelmobiel.nl. In dit geval werd een nieuwe webwinkel gelanceerd op het domein voordeelmobiel.com. Alle bedrijfsgegevens werden ook direct gekopieerd waardoor het allemaal heel vertrouwenwekkend overkwam. Als mensen op internet informatie zochten over voordeelmobiel, vonden ze enkel positieve reacties. En daar ging het mis. 

  Geen telefoon

  Een aantal kenmerken hebben de webwinkels bijna altijd gemeen. Zo willen deze ‘winkeliers’ nooit aan de telefoon komen. Of ze hebben een 'chatbox' om te communiceren, of een 06-nummer (prepaid) of ze hebben helemaal geen telefoonnummer. Een telefoonnummer is te traceren, dus dat moet je niet hebben als oplichter. 

  Domein in buitenland

  Verder is de domeinnaam vaak in het buitenland geregistreerd en is de 'registrant' afgeschermd. Je weet dan dus niet wie het domein heeft geclaimd. Registreren in het buitenland is voor oplichter interessant, omdat het dan moeilijker is voor bijvoorbeeld een keurmerk of politie om de website snel offline te laten halen. Een betrouwbare webwinkelier heeft niks te verbergen en zijn gegevens zullen dus meestal gewoon vindbaar zijn. Een domeinnaam checken kan via sidn.nl (voor Nederlandse domeinen) of bijvoorbeeld via whois.com voor andere domeinen.

  Katvanger

  Het grootste probleem waar oplichters tegenaanlopen is dat ze de betalingen in de webwinkel nooit op hun eigen rekening kunnen laten storten, want ook dan zijn ze te vinden. Daarom wordt vaak gebruik gemaakt van andere methoden. Eén van die methoden is om een katvanger te gebruiken. Dat is iemand die bereid is zijn pinpas, pincode en legitimatie beschikbaar te stellen in ruil voor een relatief klein geldbedrag. Wanneer iemand dan opzoek gaat naar zijn geld, komt hij uit bij een katvanger die mogelijk niet eens wist wat er met zijn rekening is gedaan. Ook katvangers zijn strafbaar, maar ze zijn uiteindelijk niet degene die het grote geld verdienen.

  IDEAL via e-mail

  Tegenwoordig zien we ook regelmatig dat de betaling in een malafide webwinkel gaat via 'iDEAL via email'. In dit geval krijgt de klant na zijn bestelling een email met daarin een link naar iDEAL om de bestelling daadwerkelijk te betalen. Feitelijk betaalt de klant dan niet voor zijn eigen bestelling, maar voor een bestelling van de oplichters bij een bedrijf dat bijvoorbeeld bitcoins verkoopt. 

  WebshopAlert

  Omdat sprake is van een sterke toename in oplichting met webwinkels heeft Opgelicht?! In samenwerking met Stichting Webshop Keurmerk, Thuiswinkel Waarborg en OpgeletOpInternet een nieuw initiatief in het leven geroepen: het WebshopAlert. Wanneer één van deze partijen een melding krijgt dat een nieuwe webwinkel malafide is, wordt dit direct, ook in het weekend, vermeld op opgelicht.nl. Soms bestaan de webwinkels slechts drie dagen, dan kan het al enorm schelen als direct op vrijdagavond al een alert uitgebracht wordt. Voordat je een aankoop doet op internet, zoek altijd goed wat er te vinden is over een webwinkel en controleer altijd op opgelicht.nl of een alert is uitgegeven over de webwinkel. 

  De toename van oplichting met webwinkels betekent niet dat je niet meer veilig kunt winkelen op internet, maar wel dat je goed op moet letten. Wil je zelf niet het slachtoffer worden van internetoplichting, houd dan altijd onze tips voor veilig webwinkelen in je achterhoofd. 

  Reageer

  Wil jij meepraten over dit onderwerp? Dat kan op ons forum!

  cloud-comments Reageer op het forum
 • Ook interessant