Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Webshop-eigenaar laat een spoor van gedupeerden achter zich

  arrow-right-circle Bekijk complete uitzending

  Konijnenbontjes, lianenlampen en schedels, het zijn een aantal van de woonaccessoires die Jer’s Outlet verkoopt. Eigenaar Jeroen van den Berg begint vanuit huis en de zaken lijken zo goed te lopen, dat er al snel een ruimte moet worden gehuurd. De interesse voor de verkoopwaar komt vanuit het hele land en zelfs België. Totdat Van den Berg ineens stopt met leveren en van de aardbodem verdwijnt.

  Konden zijn klanten eerder nog terecht in het centrum van Spijkenisse of bestellen via zijn Facebook, een paar maanden later is Van den Berg nergens meer te bekennen. Zijn winkel is leeg, de website uit de lucht, Facebookaccount verwijderd en via zijn nummers wordt er niet meer opgenomen.

  Wel laat Van den Berg nog regelmatig van zich horen via WhatsApp. Hij spreekt gesproken berichten in. De ene keer om te beweren dat een product onderweg is, de andere keer om te melden dat hij het helemaal zat is of te beloven dat er geld overgemaakt wordt.

  Het wemelt klachten

  Als Van den Berg nog op sociale media zit laat hij aan klant Doris weten dat het allemaal tegenzit. Financieel weet hij het niet rond te breiden en Doris doet een kleine bestelling bij hem, zodat hij in elk geval geld heeft voor de boodschappen. Van den Berg neemt het geld aan, maar leveren doet hij niet. Dat overkomt veel klanten. Ze krijgen keer op keer een smoes te horen. De leverancier is te laat met leveren, de post heeft het verkeerd bezorgd of hij zou het zelfs allang hebben afgeleverd.  Doris gaat via Facebook op zoek naar andere gedupeerden en start een groep: Gedupeerden van Jer's Outlet. Het wemelt klachten in de groep en al snel zijn er meer dan 150 leden.

  Lening op lening

  De klachten blijken niet alleen afkomstig van mensen die een accessoire hebben besteld. Ook een transporteur, leveranciers, verhuurders en mensen die Van den Berg geld hebben geleend melden zich. Zo blijkt Cees Van den Berg een winkelruimte te hebben verschaft in Spijkenisse. Er wordt niet betaald. Uiteindelijk weet Van den Berg, Cees nog zo ver te krijgen dat de huurachterstand wordt omgezet in een lening, die hij zal terugbetalen door meer huur te betalen. 

  Cees is niet de enige die de verhalen van Van den Berg gelooft. Ook Jan leent hem 5000 euro en kan naar zijn centen fluiten. Alex leent de ondernemer 3500 euro voor lianenlampen. Hij krijgt 200 euro terug en als de Facebookgroep met gedupeerden wordt opgericht, komen de betalingen op gang. Alex krijgt eerst tientjes en dan plots 150 euro om de paar dagen. Ook Doris wordt terugbetaald op voorwaarde dat ze haar aangifte intrekt. Nog een aantal gedupeerden ontvangen kleine bedragen, maar Cees en Jan bijvoorbeeld wachten nog steeds op hun geld. Zij zetten een deurwaarder in, maar Van den Berg blijkt niet te wonen op het adres waar hij ingeschreven staat. Hij is onvindbaar.

  Celstraf voor oplichting

  Opgelicht?! duikt in het verleden van Van den Berg en krijgt te horen dat hij zijn naam veranderde in 2009. Eerder heette hij Jeroen Quist en onder die naam licht hij tientallen mensen op via Marktplaats. Hij verkoopt de mensen een telefoon en stuurt niets of een baksteen op. Hij krijgt ervoor 53 dagen cel en een taakstraf.

  Als hij in een re-integratiehuis voor ex-gedetineerden verblijft ontmoet hij Lydia. Na een aantal maanden gaan ze samenwonen. Het gaat geweldig in het begin maar Lydia vertelt aan Opgelicht?! dat ze steeds minder post ontvangt. Die vindt ze terug onder het matras. Daar ontdekt ze de aanmaningen en brieven van deurwaarders. De automatische overschrijvingen van de energie en de huur zijn gestorneerd en Lydia komt in financiële problemen. Nu, tien jaar na hun ontmoeting, is ze bijna klaar met de terugbetalingsregelingen.

  Reactie Van den Berg

  Van den Berg reageert bij Opgelicht?! op de klachten. Hij vertelt dat het hem zakelijk tegen zat en hij daarom niet kon betalen. Hij ging van een schuur naar een pand met hoge huur, maar de klanten bleven uit. De ondernemer zegt dat hij al maanden aan het terugbetalen is en dat ook blijft doen. Hij benoemt dat hij ook faillissement had kunnen aanvragen, maar dat niemand dan wat had gehad. 

  Ook op zijn ex reageert Van den Berg. Volgens hem is juist hij degene die nog aan het afbetalen is. Zo zou Lydia kleding bij Bon Prix hebben besteld en betaalde Van den Berg daarvoor. Hij benadrukt iedereen terug te betalen. Uiteraard zal Opgelicht?! hem aan deze belofte houden. 

  Reacties (0)

  Op de Opgelicht?! website moet je 'overige cookies' accepteren om te reageren op artikelen.

 • Ook interessant