Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Wat is voorschotfraude eigenijk?

  We kunnen er niet vaak genoeg voor waarschuwen: voorschotfraude ofwel 419-fraude. Een oplichtingstruc die al tientallen jaren slachtoffers maakt. Deze fraude is er in veel verschillende varianten, van het verstrekken van een 'lening', het te koop aanbieden van een 'huisdier' of 'auto', en de liefdesfraudeur. Doel van de oplichter: zoveel mogelijk geld over laten maken. 

  Daar kunnen de slachtoffers uit onze uitzending over meepraten. Marien zocht een autootje om naar zijn stageplaats in het ziekenhuis te komen. Hij vond er online één. Na mailcontact blijkt de eigenaar van de auto weer in Engeland te wonen. Het voertuig heeft echter een Nederlands kenteken, dus verkoopt de eigenaar hem. De auto zal door een transportbedrijf naar Marien vervoerd gaan worden. Marien betaalt de helft van het bedrag aan, 2000 euro. Marien ontvangt alle benodigde papieren per e-mail. Hij kan zijn aanwinst zelfs online volgen via het trackingsysteem van de vervoerder.

  Nog een paar dagen en dan kan Marien eindelijk de weg op. Elke dag volgt hij zijn auto. Totdat zijn aankoop blijft steken in de haven van Antwerpen. Marien vermoedt dat het met de douane te maken heeft. Maar als de auto daar de volgende dagen ook nog staat, gaat hij twijfelen. De derde dag is de site ineens offline, en het telefoonnummer onbereikbaar. Marien, die de auto van zijn spaargeld kocht, beseft dat hij is opgelicht.

  Populaire hondenrassen gewild bij oplichters

  Niet alleen auto's en motoren worden zo verhandeld. Ook huisdieren zijn gewild bij 419-fraudeurs. Angelique moest haar 13-jarige Rhodesian Rigdeback laten inslapen, en was op zoek naar een pup van hetzelfde ras. Ze vond een advertentie op Marktplaats. Na contact te hebben gezocht met de eigenaar van de hondjes blijkt al snel dat de puppy's in Engeland zijn. Maar dat moet voor Angelique geen probleem zijn. De eigenaresse kan het hondje per vliegtuig naar Nederland vervoeren. Angelique is door het dolle heen. Ze maakt dan ook snel de gevraagde aanbetaling over, des te eerder is haar hond bij haar.

  Angelique ontvangt de reisdocumenten. Haar hond zal dezelfde dag nog met het vliegtuig gaan. De volgende dag krijgt ze een verontrustend bericht. Het hondje is door slecht weer onderweg erg ziek geworden. De dierenarts moest komen om het beestje op te lappen. Om nog erger te voorkomen, moet haar hondje in een speciale kist vervoerd worden, kosten: 800 euro. Ophalen van de hond met de auto is volgens de eigenaresse absoluut geen optie.

  Angelique vindt de speciale kist erg duur, en zoekt online naar een goedkoper alternatief. Maar zo'n kist bestaat helemaal niet, ontdekt ze. Als ze de 'eigenaresse' hiermee confronteert, krijgt Angelique ineens het verwijt geen dierenvriend te zijn, en de pup aan zijn lot over te laten. Daarna is de verkoopster niet meer bereikbaar.

  Maar het kan nog erger…

  Hoe een aankoop van 750 euro na verloop van tijd een schuld van 60.000 euro wordt. Dennis is op zoek naar een nieuwe gereedschapsset. Hij ziet op 'alibaba' een mooie uitgebreide gereedschapsset van Makita aangeboden. Hij neemt contact op met de verkoper en besluit er vijf te bestellen. Hij moet 750 euro overmaken via Western Union.

  Na ontvangst van de betaling meldt de verkoper zich opnieuw. Het aantal is te weinig om verscheept te worden naar Nederland. Om zijn aankoop probleemloos Nederland in te krijgen, moet het bedrag verhoogd worden. Dennis maakt opnieuw geld over. Daarna krijgt hij opnieuw bericht dat het nog steeds een te klein aantal is. Bij 20 stuks wordt het pakket gelijk verzonden. Dennis denkt de overige sets in Nederland wel te kunnen verkopen, en gaat overstag. Dit keer moet hij betalen in bitcoins. Voor Dennis geen reden tot twijfel.

  Dennis komt opnieuw van een koude kermis thuis. De sets zijn nog steeds niet onderweg naar Nederland. Opnieuw heeft de verkoper een smoes om nog meer geld bij Dennis vandaan te trekken. Douanekosten, opslagkosten, vertragingstoeslag, je kan het zo gek niet bedenken of er moet weer geld overgemaakt worden. Zo’n beetje om de dag maakt Dennis geld over. Als de teller rond de 10.000 euro staat, slaat bij hem de twijfel toe. Hij heeft betaald, maar nog niks ontvangen. Hij doet aangifte. Van de politie krijgt hij te horen dat er geen onderzoek ingesteld wordt.

  Van 750 euro naar 60.000 euro

  De verkoper meldt na de aangifte van Dennis nog steeds en belooft keer op keer dat de producten vervoerd zullen worden. Ter compensatie krijgt hij gratis producten, zoals iPhones en motoren, aangeboden. Gratis betekent in deze zaak echter het opnieuw betalen van kosten. De fraudeurs zijn zo overtuigend in hun spel dat Dennis keer op keer voor de bijl gaat.

  Een bestelling van een gereedschapsset in juli 2018 is in het voorjaar van 2019 inmiddels opgelopen tot een kleine 60.000 euro, overgemaakt in bitcoins. Dennis is volledig meegezogen in de scam. Hij zit inmiddels financieel aan de grond en vreest zijn eigen bedrijf te verliezen. Dennis doet opnieuw aangifte, en hoopt dat deze wel in behandeling wordt genomen.

  Het draait maar om één ding

  De fraudeurs waar Marien, Angelique en Dennis mee te maken hadden, hebben hun slag geslagen door populaire artikelen aan te bieden op Nederlandse verkoopsites. Achteraf gezien draaide het bij alle drie de slachtoffers maar om één ding: zo snel zo veel mogelijk geld overmaken. De oplichters isoleren hun slachtoffer van hun omgeving, door de hele dag te appen. Zo is er nauwelijks tijd om na te denken of te overleggen. Zodra het slachtoffer geld heeft overgemaakt wordt de belofte gedaan het gekochte op te sturen, maar al snel daarna komt de volgende kink in de kabel. De enige oplossing: opnieuw geld overmaken.

  Fraude vindt plaats buiten de landsgrenzen

  Om niet gepakt te worden, lichten de criminelen altijd buiten de landsgrenzen op. De Nederlandse politie onderzoekt helaas niet elke aangifte op dit gebied. Het onderzoek moet internationaal uitgevoerd worden, en dat is een tijdrovende operatie die veel geld kost. Vaak wordt de voorkeur gegeven nationale onderzoeken te draaien om de criminaliteit binnen de Nederlandse grenzen aan te pakken.

  Lees hier hoe je 419-fraude herkent.

 • Ook interessant