Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Wat doe je als de koper van je huis niet betaalt?

  Wat doe je als de koper van je huis niet betaalt?

  Je huis verkopen aan iemand die daar eigenlijk geen geld voor heeft, kan een financiële ramp veroorzaken. Regelmatig besteedt Opgelicht?! aandacht aan personen die met grote verhalen en valse beloftes hun handtekening zetten onder een koopcontract. Als het vervolgens tijd is om met geld over de brug te komen, geven ze niet thuis.

  De verkopers zitten vervolgens met de gebakken peren: soms hebben ze al een nieuw pand gekocht met het oog op de verkoop of een huurcontract afgesloten. In sommige gevallen gaat het zelfs zo ver dat de verkoper de sleutel al voor de betaling heeft afgegeven in goed vertrouwen waardoor er rechters aan te pas moeten komen om de malafide kopers het huis uit te krijgen.

  In de uitzending van Opgelicht?! is te zien dat een oude bekende deze truc opnieuw probeert. Antje van M. zou de woning betalen met het geld dat ze gekregen zou hebben nadat ze een rechtszaak tegen Opgelicht?! gewonnen zou hebben. Daar is uiteraard niets van waar.

  Advocaat Marius Hupkes vertelt in de studio dat het niet altijd oplichters zijn die zo handelen. Hij geeft aan dat het soms ook overmacht is, bijvoorbeeld zzp’ers die in enthousiasme een huis kopen maar later de financiering niet rond krijgen.

  Hoe wapent de verkoper zich tegen dit soort praktijken?

  Bij de verkoop van een woning staat vaak in het contract dat de koper 10% boete over de vraagprijs moet betalen als er niet aan de financiering wordt voldaan. 'Start je een rechtszaak, dan zul je die zeker winnen', aldus Hupkes. Maar als je te maken hebt met kopers zoals die in Opgelicht?! voorbij komen, kom je er snel achter dat ze geen cent te makken hebben en je dus alsnog met lege handen achterblijft.

  Je wapenen tegen deze kopers zonder geld is dus erg lastig. Hierin is ook een rol weggelegd voor de verkopende makelaar. Die moet zijn huiswerk doen. Hupkes: 'Een goede makelaar stelt vragen aan de kopers, brengt de financiële situatie in kaart. Hij kan ook dingen nakijken. Als de makelaar echt in gebreke is gebleven, kun je die in theorie wel aansprakelijk stellen.'

 • Ook interessant