Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Voorschotfraude in de vorm van datingfraude: 'Amerikaanse militair' in Turkije is geen prins op het witte paard

  arrow-right-circleShape Bekijk complete uitzending

  Voorschotfraude, ook Nigeriaanse fraude genoemd, komt in allerlei vormen voor. Het principe is altijd hetzelfde: je krijgt iets aangeboden dat je erg graag wilt hebben, maar om het te kunnen krijgen moet je eerst een voorschot betalen. En dan gaat het mis.

  De truc zien we bij de verkoop van scherp geprijsde auto's die in het buitenland aangeboden worden en waarbij eerst de transportkosten voldaan moet worden. Of bij leningen die beschikbaar gesteld worden, maar alleen als eerst de notaris- of verzekeringskosten betaald worden. Het vaakst zien we de truc vermomd als de prins of prinses op het witte paard.

  Amerikaanse militair in Turkije

  Via sociale media komen alleenstaanden in contact met leuk uitziende mannen of vrouwen in het buitenland. Wat begint als een gezellig gesprek groeit uit tot een ware romance. Het wordt zelfs al snel serieus. Zo serieus dat de nieuwe man graag naar Nederland komt. Het enige probleem is dat hij nog werkzaam is voor het Amerikaanse leger en gestationeerd is in Turkije. En daar laten ze hem niet zomaar gaan. Althans, tenzij iemand de kosten voor het vervroegd pensioen en de visa kan betalen...

  Gestolen identiteit

  De verliefde vrouwen (of mannen) in Nederland gaan overstag omdat ze dolgraag samen willen zijn met hun nieuwe liefde. Die liefde komt nooit. De verzoeken om voorschotten blijven echter wel komen. Net zolang tot alles op is en er geen vrienden of familie meer is die geld willen uitlenen.

  Waarom komt de Amerikaanse militair niet? Omdat hij niet bestaat. Oplichters hebben van sociale media de identiteit gestolen van een militair en alles in scene gezet. 

  Bitcoins kopen en geld witwassen

  Steeds vaker zien we dat Nederlandse vrouwen wordt gevraagd te helpen geld wit te wassen. Opgelicht?! ontdekte ook dat veel vrouwen worden ingezet als geldezel. Ze worden door hun geliefde gevraagd bitcoins te kopen of om geld door te storten. Voor veel vrouwen zal gelden dat ze niet weten dat ze betrokken zijn bij oplichting. Toch hangt je als geldezel in potentie wel een straf boven het hoofd.

  Oproep: Heb jij ervaring met deze 'Amerikaanse militair'?

  Om dit probleem beter in kaart te krijgen komt de redactie van Opgelicht?! graag in contact met mannen of vrouwen die via internet te maken kregen met een 'Amerikaanse militair' / 'liefde' én gevraagd werd geld over te maken naar een Nederlands of Turks rekeningnummer. Contact met ons opnemen kan via het formulier op de volgende pagina:

  Ben jij slachtoffer van datingfraude of voorschotfraude en is er een link met Turkije?

  Nepcertificaat van de niet-bestaande 'Amerikaanse militair'
  AVROTROS
  Nepcertificaat van de niet-bestaande 'Amerikaanse militair'

 • Ook interessant