Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Voetbaltrainer blijkt slechte zakenman

  arrow-right-circle Bekijk complete uitzending

  Spelers van Voetbalschool Elki worden klaargestoomd voor een stage bij een eliteclub of wedstrijden waar ze zichzelf in de kijker kunnen spelen van een scout. 'Elmond Kiné is de beste trainer die ik ooit gehad heb', vertelt een 19-jarige voetbaltalent aan ons. Hoe positief de verhalen zijn over zijn trainingen, zo negatief zijn de verhalen over zijn financiële en organisatorische talent.

  Elki start in 2015, precies in de periode dat dit soort bedrijven als paddenstoelen uit de grond schieten. Het aantal voetbalscholen is in Nederland verdrievoudigd tussen 2013 en 2018, volgens de NOS. Als Elmond Kiné bij Ajax een wedstrijd aan het kijken is, komt hij daar Hay Hendrickx tegen. Deze voormalige profvoetballer van VVV-Venlo is erg geïnteresseerd in de aanpak van Kiné en komt later een keer kijken in Goirle bij een van de trainingen en is direct enthousiast.

  Begin met schuld

  Hay wil samen met Elmond het concept verder uitrollen en in Venlo een tweede vestiging beginnen. Het idee is dat Hay de zakelijke en organisatorische kant van het bedrijf gaat doen en Elmond de trainingen blijft geven. Samen gaan ze naar de notaris om een nieuwe BV op te zetten, Elmond Kiné Sportopleiding. 

  Elmond blijkt tienduizenden euro’s schuld te hebben op naam van Elki. De sporthal die hij huurt wacht nog op meerdere maanden huur, bestelde tenues zijn nog niet betaald en andere rekeningen stapelen zich op. Hay besluit dat het goed is hun samenwerking zonder schuldeisers te beginnen en leent daarom Elmond 32.000 euro, plus eventuele bijkomende kosten, om deze achterstallige betalingen te voldoen. In een officiële leningsovereenkomst belooft Elmond iedere maand 300 euro af te lossen.

  Loze beloftes

  De sportopleiding van Hay en Elmond komt nooit van de grond. Elmond is één keer voor een demonstratietraining naar Venlo gekomen, maar daarna bleef hij weg. Ook de aflossingen van de lening bleven uit. Zijn eigen voetbalschool draait wel door. Elki ontvangt diverse spelers op het 'internaat' in Tessenderlo en maakt met kleine groepen voetbalreizen naar Engeland. Het internaat blijkt een eengezinswoning die helemaal niet geschikt is voor het verblijf van grote groepen. Kinderen slapen noodgedwongen op beschimmelde matrassen in de kelder. Toezicht is er niet want Elmond blijft hele dagen weg. Er wordt af en toe wel getraind, maar ook dan presteert de trainer het om een paar uur te verdwijnen en de kinderen alleen achter te laten in een duingebied. Later schakelt hij kennissen in die er in ieder geval voor zorgen dat de kinderen te eten krijgen. 

  De vergoeding die hen beloofd is, krijgen ze niet. Minstens twee keer 'vergeet' Elmond Kiné zijn bankpas als hij met een groep op reis gaat naar Manchester. Toby schiet 2200 euro van zijn eigen spaargeld voor zodat hij en zijn mede-voetballers wel eten en een fatsoenlijke slaapplek hebben. Kiné zou bij thuiskomst direct het geld teruggeven. Anderhalf jaar lang zit Toby al achter zijn geld aan. Talloze beloftes heeft hij aangehoord, zelfs dat het geld al overgemaakt is, maar hij heeft nog geen cent gekregen. 

  Het ene gat met het andere vullen

  Niet alleen Hay betaalt voor Elmond openstaande rekeningen. Zijn ex-vriendin Yildiz gelooft Kiné als hij om een geldlening vraagt met het verhaal dat hij het binnen twee weken kan terugbetalen omdat hij dan een groot bedrag krijgt van een club uit Frankrijk. Ze gaat zelf een lening aan bij de bank voor 6000 euro om Elmond uit de brand te helpen, maar ook zij ziet er niets van terug. Ze woonde met hem een tijdje in het huis in Tessenderlo, waar de huurschuld alsmaar opliep. Yildiz kon het niet alleen betalen en vertrok. Om de huurbaas tevreden te houden, ging Kiné bij een andere kennis opnieuw een lening aan. Intussen had de burgemeester van Tessenderlo al weet gekregen van de wantoestanden in het internaat. Mede met het oog op de brandveiligheid werd Kiné uit de woning verwijderd. Intussen zocht hij onderdak bij een andere kennis in Rotterdam. Hij belooft haar een baan bij Elki. In ruil voor haar werk zou Elmond haar huur betalen en een vergoeding geven. Nu moet zij noodgedwongen de woning verlaten omdat de huurachterstand te hoog is geworden, de beloofde betalingen kwamen namelijk niet.

  Uiterlijk vertoon

  Je zou zeggen dat iemand met zulke trainingskwaliteiten niet veel nodig heeft om spelers aan zich te binden. Toch lijkt het er op dat Elmond Kiné wat overdrijft als hij zijn bedrijf in de markt zet. Zo schrijft hij op zijn website samen te werken met profclubs zoals Schalke ’04. De Duitse voetbalclub geeft aan nooit van Elki gehoord te hebben en er zeker niet mee samengewerkt te hebben. Het gebruik van hun logo op zijn website is dan ook onrechtmatig. De club wijst ons er op dat Elki ook oude versies van de logo’s van Mönchengladbach en Borussia Dortmund (BvB) gebruikt. Op social media pronkt Elmond met een speler uit Venlo die bij Mönchengladbach voetbalt. 'Ook hij kiest voor Elki totale voetbalopleidingen', schrijft hij bij een foto van de jongen. Het talent heeft echter nooit bij Elmond training gehad en ook nooit de intentie gehad daar te gaan spelen.

  Reactie aan Opgelicht?!

  Meerdere malen hebben wij Elmond gevraagd zijn kant van het verhaal te vertellen voor onze camera. Dat weigerde hij, wel beloofde hij onze vragen schriftelijk beantwoorden. Toen antwoord op onze schriftelijke vragen ook uitbleef, zowel van Elmond als van zijn advocaat, ging Opgelicht?! naar hem toe. Want krijgt Toby ooit nog zijn geld terug? En hoe zit het met de lening van Hay? Onze verslaggever stelde hem opnieuw in de gelegenheid de vragen te beantwoorden. Op de dag van de uitzending mailt Elmond naar de redactie met zijn verklaring en geeft hij aan deze ook op zijn sociale media kanalen te plaatsen.

  Overigens gaat hij ook in deze verklaring niet in op de vragen die de redactie van Opgelicht?! hem n.a.v. binnengekomen meldingen heeft gesteld.

  De reactie van Elmond is hier te lezen.

  Reacties (0)

  Op de Opgelicht?! website moet je 'overige cookies' accepteren om te reageren op artikelen.

 • Ook interessant