Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Vervalste betaalbewijzen en nep-apps voor internetbankieren: oplichting op Marktplaats en Facebook

  Via online handelsplatformen als Marktplaats en Facebook Marketplace worden dagelijks veel spullen verhandeld door particulieren. Sinds de uitbraak van het coronavirus is dit alleen maar toegenomen. Ook oplichters maken online jacht om in korte tijd zoveel mogelijk elektronica buit te maken, waarbij met name smartphones, tablets, smartwatches en laptops populair zijn. Eén truc waar de gewiekste oplichtertjes zich van bedienen, is door ter plekke vervalste betaalbewijzen te tonen via een nep-app voor internetbankieren. Hoe zit dat precies? Opgelicht?! gaat op zoek.

  Via Facebook Marketplace probeert Willemien haar Samsung-smartphone van slechts een paar weken oud te verkopen. Ze is namelijk overgestapt op een ander toestel. Haar vraagprijs is 600 euro, en al snel krijgt ze een reactie van ene Bjorn de Hoog die de vraagprijs biedt en wil die avond al komen om de telefoon op te halen. Snel geregeld, zou je denken.

  Die avond appt Bjorn dat hij het vanwege zijn werk niet gaat redden, maar geen paniek: hij heeft een collega gevraagd de telefoon voor hem op te halen. Ter plekke zal het geld door deze collega worden overgemaakt. Om 22:30 is het dan zover: de collega verschijnt aan de deur. Hij maakt het geld over via de app van ABN Amro, of ja, daar leek het in ieder geval op.

  Foto's maken van de betaling én het rijbewijs om vertrouwen te wekken

  Willemien mag meekijken tijdens het overboeken en mag zelfs een foto maken als bewijs van de betaling. Maar hoe vaak ze haar rekening ook ververst, het geld wordt maar niet bijgeschreven. Om te bewijzen dat hij een eerlijke koper is, laat de jongeman zijn rijbewijs zien. Ook hier mag Willemien een foto van maken. Dit geeft haar voldoende vertrouwen om de telefoon mee te geven.

  Als de jongen weg is, bekruipt Willemien toch een naar gevoel. Ze zoekt op Facebook met de gegevens die ze zojuist heeft gekregen, en al snel doet ze een vervelende ontdekking. Ze stuit namelijk p een waarschuwing van ene Steve. Hij heeft eerder die avond dezelfde 'collega' aan de deur gekregen, maar Steve vertrouwde het niet. Omdat het geld niet gelijk werd bijgeschreven op zijn rekening, gaf Steve zijn dure rugzak niet mee. Voor Willemien kwam deze waarschuwing helaas te laat: geen telefoon meer én geen 600 euro.

  Binnen een dag nog meer slachtoffers bekend

  Als Willemien de volgende dag nog steeds geen geld op haar rekening is ontvangen, is voor haar duidelijk dat ze is opgelicht. Ook zij plaatst op Facebook een waarschuwing en plaatst daar een foto van de koper bij. Al snel krijgt ze veel berichten van verkopers die ook opgelicht werden door het profiel van Bjorn de Hoog en dezelfde jongen aan de deur kregen.

  Willemien en de anderen doen online aangifte van oplichting, en ze neemt contact op met Opgelicht?!

  Spullen buitgemaakt met valse app ABN Armo

  Als ze haar spullen toestuurt, wordt al snel duidelijk dat deze zogenaamde koper gebruik heeft gemaakt van een valse internetbankieren-app van de ABN Amro. Alle gedupeerden hebben exact dezelfde afschrijvingen in beeld staan.

  Oplichters maken gretig misbruik van deze app om zo aan dure elektronica te komen, die ze vervolgens weer voor contanten verhandelen. In een paar dagen zijn, zijn er minstens 10 mensen opgelicht door dezelfde jongen. 

  Undercover-actie

  Opgelicht?! plaatst zelf een advertentie en al snel hebben we beet. Hetzelfde Facebookprofiel op naam van Bjorn de Hoog biedt de vraagprijs en wil afspreken. We hopen dat dezelfde 'koper' komt opdagen, zodat we hem aan kunnen spreken. In ons geval komt een blonde tiener de laptop kopen. Ook hij betaalt met exact dezelfde valse app.

  Hij behoort zeker weten tot het criminele netwerk dat zich met deze oplichting bezig houdt. Als we hem confronteren met het feit dat hij de boel aan het oplichten is, stelt de jongeman dat hij er geld voor zou krijgen. 

  Onderzoek politie naar oplichting

  De politie heeft de vele aangiften onderzocht, en kreeg de verdachte in beeld die bij minstens 10 slachtoffers aan de deur is geweest. Uit politieonderzoek is gebleken dat hij recent naar het buitenland is vertrokken. Omdat Nederland met dat land geen uitleveringsverdrag heeft, blijft de zaak liggen. 

  Geef je spullen pas mee als je geld hebt ontvangen!

  Het Landelijk Meldpunt Internetoplichting drukt verkopers op het hart pas hun spullen mee te geven als er daadwerkelijk geld is bijgeschreven op de rekening. Dan weet je dat het goed zit. Een paar jaar geleden is door de bank het gelijk bijschrijven van geld ingevoerd om dit soort aankoopfraude te voorkomen.

  Controleer dus goed met wie je te maken hebt, voordat je iets meegeeft. Oplichting ligt altijd op de loer!

 • Ook interessant