Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Verkoopdemonstraties voor senioren

  Verkoopdemonstraties voor senioren

  Iedereen kent ze: verkoopdemonstraties voor senioren. Die worden naar een lokale feestzaal gelokt met beloftes als gratis producten en soms zelfs contant geld. Als je maar op komt dagen…

  Uitnodiging

  Bezorgde kijkers stuurden ons het afgelopen jaar regelmatig uitnodigingen toe voor verschillende verkoopdemonstraties zoals 'het grote kaasfeest', 'de kleine of grote koffie-dag', een 'groot koffiefeest', een 'voorjaarsfeest van een palingrokerij' en een 'jubileum-verloting'. Wie precies de uitnodigingen in gebrekkig Nederlands verstuurt is onbekend, maar het is duidelijk dat het adressenbestand een tikje verouderd is. Veel mensen geven aan dat de brief gericht was aan een echtgenoot, moeder of grootvader die allang is overleden.

  Opgelicht?! bezoekt verkoopdemonstraties

  Opgelicht?! bezoekt tweemaal een verkoopdemonstratie met een verborgen camera. Het is nog steeds niet duidelijk vanuit welke organisatie de bijeenkomsten precies worden georganiseerd. Beide keren komt een tiental senioren opdagen. De verkopers prijzen compleet verschillende producten aan bij de twee demonstraties, maar ze gebruiken exact hetzelfde script. Dezelfde grapjes, dezelfde slogans. De verkopers proberen het publiek te paaien met complimenten en een klein cadeautje. Op de uitnodiging wordt vermeld dat je vele producten gratis krijgt, van een magnetron tot een kilo kaas en andere voedingsmiddelen. Uiteindelijk krijgen de vrouwen een goedkope eau de toilette en de heren? Die hebben pech, aldus de verkoper.

  Prijs blijft onduidelijk

  Als het publiek genoeg gepaaid is, worden er reizen, massagestoelen, matrassen en kussens aangeprezen. Maar de prijs blijft onduidelijk. Ook als we vragen stellen over wie nu precies iets verkoopt, krijgen we geen antwoord. De producten lijken allemaal fantastisch, maar als je ze goed bekijkt valt dit vies tegen.

  Pleisters

  Zo worden er pleisters aangeprezen die je lichaam zouden reinigen. Als je de pleisters op je voeten plakt komen de gifstoffen naar buiten en worden de pleisters zwart. De verkoper vraagt twee bezoekers hun schoenen en sokken uit te trekken en plakt de pleisters op hun voeten. Een tijd later legt de verkoper de pleisters op een dienblad en laat de zwart geworden pleisters rondgaan.

  Zegel verbroken

  De oma van Francis en Maikel is onder de indruk van de pleisters en laat zich overhalen de pleisters aan te schaffen. Ze betaalt maar liefst 750 euro voor een doos met een tiental pleisters. De pleisters worden later thuisbezorgd. Als een koper zich bedenkt, mag er geretourneerd worden. Zo lang de verpakking maar niet verbroken is. Maar wat doet de bezorger van de doos? Zodra oma de deur open doet snijdt de bezorger het zegel door en overhandigt hij haar de doos. Deze kan dus niet meer terug gestuurd worden.

  Misbruik naam gerenommeerd bedrijf

  De oma van Francis en Maikel legt zoveel geld neer omdat ze 'Medi-pleist' op de verpakking ziet staan. De verkopers zeggen dat ze de producten van het bekende Zwitserse bedrijf Medi-plus BV inkopen. Een bekende naam bij senioren vanwege hun medische hulpmiddelen. Maar dit gerenommeerde bedrijf heeft nog nooit van deze pleisters gehoord.

  Chinese webshop

  Wat zijn dit precies voor plakkers? Tijdens de verkoopdemonstratie wordt een lange lijst van ingrediënten genoemd. Bij de aankoop van een kist met pleisters zit een boekje. Wij googelen de afbeelding die op het boekje staat en komen uit bij Chinese webshops. Daar wordt de Medi-pad een bamboo patch genoemd. Voor 5 tot 12 dollarcent kun je deze pleister al kopen.

  Laboratorium

  Wij laten de pleisters onderzoeken in een laboratorium. De chemici van de Universiteit Utrecht kunnen via een detectie-apparaat de kleinste hoeveelheden van een stof meten. Bijvoorbeeld de bamboe-azijn of gemalen parels die de hoofdingrediënten zouden zijn. Ze komen tot de conclusie dat de pleisters voornamelijk uit keukenzout bestaan. Tijdens de demonstratie worden de voetzolen van de deelnemers natgemaakt. En dat is niet vreemd volgens de onderzoekers, want de Medi-pads reageren op vocht. Ze worden dan zwart en gaan stinken. Dit heeft dus niets met antistoffen uit het lichaam te maken.

  Waarschuwing ACM

  De Autoriteit Consument en Markt (ACM) waarschuwt deze zomer ook voor de vage verkoopdemonstraties.

  Bernadette van Buchem, directeur consumenten van de ACM: 'Mensen denken naar een leuke bijeenkomst te gaan. Ter plekke worden zij onder druk gezet om allerlei dure producten aan te schaffen waarbij geen bedenktijd wordt gegeven. Omdat consumenten niet weten waar ze recht op hebben, waarschuwen wij voor dit soort verkoopdemonstraties. En wijzen wij hen op hun rechten.'

  Duidelijke informatie

  Als je naar een verkoopdemonstratie gaat heb je recht op duidelijke informatie. Dit houdt volgens de ACM het volgende in:

  • de uitnodiging moet duidelijke informatie moet bevatten over het karakter van de bijeenkomst;
  • de verkoper moet duidelijk zijn over de werking en de kosten van de producten;
  • de verkoper moet de consumenten goed informeren over de voorwaarden die verbonden zijn aan de aankoop, zoals de bedenktijd.
  • voor producten die de consument koopt tijdens een verkoopdemonstratie geldt in de meeste gevallen een bedenktijd van 14 dagen vanaf het moment van aflevering. Wordt de consument niet of niet voldoende geïnformeerd over de bedenktijd, dan geldt een verlengde bedenktijd tot 12 maanden na de aankoop.
 • Ook interessant