Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Veel klachten over malafide schoorsteenvegers

  arrow-right-circle Bekijk complete uitzending

  Nu de dagen korter en kouder worden is de verleiding erg groot om weer een de open haard aan te steken. Voor de veiligheid is het dan verstandig om de schoorsteen weer eens te laten vegen. Maar waar moet je dan zijn?

  Google levert meer dan genoeg zoekresultaten op en uiteraard kiest men één van de eerste bedrijven die beloven de schoorsteen voor een laag bedrag te vegen. Maar in veel gevallen ben je daarmee nog lang niet klaar.

  Malafide schoorsteenvegers

  Opgelicht?! kreeg de afgelopen jaren veel meldingen binnen over malafide schoorsteenvegers die allemaal problemen aan het rookkanaal ontdekken, terwijl ze alleen voor het vegen waren ingehuurd. Natuurlijk is het fijn als problemen tijdig worden ontdekt, maar deze behulpzame mannen zetten de klanten onder druk met als smoes dat ze niet verzekerd zijn als ze de werkzaamheden niet meteen laten uitvoeren.

  Dubieuze kwaliteit

  Als de klant dat risico niet wil lopen en toch akkoord gaat,  gaat de kassa al snel rinkelen. De bedragen die gevraagd worden variëren van zo’n € 500,- tot wel € 1100,-. Daarvoor krijg je in enkele gevallen acceptabele aanpassingen maar vaak is de kwaliteit dubieus, waarbij soms de schoorsteenkap bij een fris briesje van het dak waait. Een typisch gevalletje van een wanprestatie.

  Check eerst

  De zogeheten Algemene Schoorsteenvegers Patroons Bond herkent deze klachten. Al jaren proberen ze de wildgroei aan schoorsteen in goede banen te leiden en waarschuwen consumenten ook voor de rotte appels. Zij adviseren om altijd eerst te controleren of een schoorsteenveger wel aangesloten is bij de bond en, wanneer toch een slechte staat van de schoorsteen wordt geconstateerd, vraag altijd eerste een offerte en bij twijfel, raadpleeg een andere schoorsteenveger.

  Reacties (0)

  Op de Opgelicht?! website moet je 'overige cookies' accepteren om te reageren op artikelen.

 • Ook interessant