Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Vals geld en hoe je het kunt herkennen

  Bekijk met welke echtheidskenmerken je geld kunt controleren.

  Het is al laat als de potentiële koper voor jouw Iphone X zich meldt op een donkere februariavond. Meerdere mensen hadden op Marktplaats interesse getoond, maar deze man kon snel langskomen. Wel zo prettig. In de schemering bij je voordeur is hij enthousiast over de telefoon en toont hij zich bereid de gevraagde €700,- te betalen. Hij wil contant betalen. Fijn, denk je, boter bij de vis. De koper telt veertien biljetten van 50 euro uit en geeft je een hand; de koop is gesloten. Wanneer je je woning weer binnenstapt merk je dat de biljetten ‘anders’ voelen. In het licht van de hal wordt het duidelijk: de biljetten zijn nep. Je kijkt nog of je de koper ergens ziet, maar die is gevlogen.

  Zelf snel controleren

  Mocht je zelf een winkel hebben of iets aanbieden op een verkoopplatform dan loop je het risico dat iemand met vals geld probeert af te rekenen. De Nederlandsche Bank heeft een app ontwikkeld om snel te controleren of een biljet echt of vals is.

  Uiteraard kun je ook zelf de echtheid controleren. Dit kan middels de ‘kijk-voel-kantel’-methode. Bij een echt biljet moet je een watermerk kunnen zien, de inkt kunnen voelen aan de zijkant en een hologram kunnen zien als je kantelt. Meer lezen over deze methode kan op de site van De Nederlandsche Bank.

  Wat is de straf?

  Het kan misschien interessant lijken om zelf een paar biljetten uit je printer te laten rollen. Wees er dan bewust van dat de straffen op het uitgeven van vals geld fors kunnen uitvallen. Lees op de site van de overheid wat je precies te wachten staat.

  Gerelateerd

  Reacties (0)

  Op de Opgelicht?! website moet je 'overige cookies' accepteren om te reageren op artikelen.

 • Ook interessant