Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Vacaturefraude

  Natuurlijk is het interessant, je werkt al een aantal jaar als kapster en ineens komt een hele mooie vacature voorbij die je ook nog kan combineren met je huidige baan. Je krijgt de kans om te werken met de grote namen in de Nederlandse styling-scene: Leco van Zadelhoff en Karin Swerink. Je mag deze toppers helpen bij fashionshows en grote fotoshoots. Elke zaterdag is er een show in Ede. Beloning 250 euro per zaterdag. Dat is lekker... Of toch niet?

  Rianne is werkzaam in een kapsalon in Amersfoort en is direct enthousiast als ze de vacature leest. Ze vertelt een vriendin, die ook kapster is, over dit buitenkansje en samen schrijven ze zich in bij ‘Kappers Opportunity’. Ze hebben daar contact met Mandy de Mol die hen kan vertellen dat ze beiden mogen komen werken in Ede. Het contact verloopt via email.

  Persoonsgegevens

  Om de formaliteiten af te ronden heeft Kappers Opportunity wel persoonsgegevens nodig van de meiden. Ze komen immers in dienst van het bedrijf. De meiden sturen een kopie van hun paspoort en een kopie van hun bankafschrift. Mandy de Mol laat weten dat alle formaliteiten bijna rond zijn. De meiden moeten alleen nog een cent overmaken naar hun nieuwe werkgever, zodat de Kappers Opportunity kan zien dat de rekening inderdaad klopt. Daar gaat het fout. 

  Lening

  Vervolgens horen de meiden niks meer van Kappers Opportunity. Totdat Rianne ineens van haar vriendin hoort dat de vriendin een lening bij de SNS Bank op haar naam heeft staan van 3500 euro waar ze niks vanaf weet. Rianne schrikt en belt met de SNS of zij misschien ook een lening heeft. Ook zij heeft een lening van bijna 3000 euro op haar naam. Kappers Opportunity bleek geen mooie kans om een nieuwe impuls te geven aan de carrière van de meiden, maar pure oplichterij. Ze oplichters hadden alle benodigde informatie om een nieuwe rekening te openen op de namen van de meiden en een krediet aan te vragen. Zonder dat de meiden het wisten gaven zij toestemming voor het openen van die rekeningen door het overmaken van 1 cent ‘ter controle’.

  ‘Job Offer Scam’

  De truc komt helaas vaak voor. Als het gaat om oplichting met vacatures, wordt deze truc wel ‘Job Offer Scam’ genoemd, of in het Nederlands ‘Vacaturefraude’. Wees altijd voorzichtig met het verstrekken van privé-gegevens. Rianne en haar vriendin vielen volgens de SNS Bank onder de coulance-regeling, omdat hen niets te verwijten viel. De leningen zijn geschrapt door de bank.

 • Ook interessant