Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Update LoveScam Maleisië: sepot OM

  Liegen en bedriegen zodat een bende oplichters grof geld binnenharkt blijkt te mogen. Zolang je maar niet weet dat je voor oplichters werkt. Dat vindt het Openbaar Ministerie in Brabant-Oost. Onlangs seponeerden zij de zaak tegen Annie. Deze bejaarde dame was er de oorzaak van dat meerdere vrouwen tienduizenden euro's overmaakten naar oplichters in Maleisië. Annie gaat nu vrijuit.

  Verliefd

  Carolien is 55 en alleenstaand. Op een datingsite wordt zij verliefd op zakenman Carl Ottent. Hij vertelt haar dat hij in Maleise verblijft en dat hij problemen heeft. Carolien maakt geld over. In eerste instantie € 600, maar Carl wil meer. Carl zegt dat Carolien contact moet opnemen met zijn nicht Annie. Deze oudere dame wekt in de telefoongesprekken zoveel vertrouwen dat Carolien besluit nog meer geld over te maken. In totaal bijna 40.000 euro! Ook Mary Langelaar wordt verliefd op Carl Ottent. Ook zij maakt geld naar hem over in Maleisië: zo'n € 5.000. En ook zij deed dit omdat Annie haar wist te overtuigen. Hetzelfde verhaal, ander bedrag. Mary deed hiervan aangifte.

  Nigeriaanse oplichters

  Annie beduvelt de boel, want Carl Ottent bestaat helemaal niet. Uit onderzoek van Opgelicht?! blijkt dat achter 'Carl Ottent' een bende Nigeriaanse oplichters zit. We lichten de politie in Maleisië in. Samen met Opgelicht?! worden de liefdesoplichters ingerekend, maar Annie, gaat vrijuit. Het OM wil Annie niet vervolgen, wegens gebrek aan bewijs.

  Geseponeerd

  Het OM seponeert de zaak tegen Annie. Dit terwijl uit meerdere telefoongesprekken en e-mails blijkt dat Annie opdrachten kreeg van Carl om tegen Carolien te zeggen dat het veilig was om geld naar hem over te maken. Wanneer Opgelicht?! Annie met verborgen camera vraagt hoe dit in elkaar zit, ontkent ze in eerste instantie dat ze contact met Carl heeft. Pas wanneer ze er niet meer onderuit kan, geeft ze toe.

  Instructies

  Annie had beter moeten en kunnen weten. In e-mails zegt ze tegen ‘Carl’ dat ze aan zijn echtheid twijfelt. Ze kreeg keer op keer nauwgezette instructies van de oplichters waarover ze moest liegen en wat ze precies moest zeggen. Dit had alarmbellen moeten doen afgaan. De verhalen die haar verteld werden waren zeer ongeloofwaardig. Het valt Annie te verwijten dat ze jarenlang tegen verschillende slachtoffers heeft gelogen en dat ze nooit heeft verteld dat ze zat te liegen voor Carl. Zeker toen ze de bedragen hoorde die Carolien overmaakte.

  Meer slachtoffers

  Carolien en Mary zijn niet de enige twee slachtoffers die door Annie om de tuin werden geleid. Uit intensief onderzoek van Opgelicht?! blijkt dat Annie al jarenlang bezig is met het voorliegen voor haar liefde Carl. Veel meer vrouwen zijn door haar voorgelogen. Het OM doet daar niets mee. De aangiftes van Carolien en Mary Langelaar zijn niet gevoegd, hoewel het om eenzelfde zaak en dezelfde verdachte gaat. Het OM heeft nooit contact opgenomen met Opgelicht?! om te vragen naar de extra bewijstukken die zijn gevonden op de computers van de Nigerianen.

  Artikel 12 procedure

  Carolien laat het er niet bij zitten. Zij vindt dat het Openbaar Ministerie z’n werk slecht heeft gedaan en begint een artikel 12 procedure om het OM te laten dwingen alsnog de zaak voor de rechter te brengen.

  Gerelateerd

 • Ook interessant