Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Total loss verklaarde trike na dodelijk ongeval opnieuw te koop aangeboden met teruggedraaide teller

  arrow-right-circleShape Bekijk complete uitzending

  Het was de dag van zijn leven. Een droom kwam uit. Rijden op een Can-Am Spyder. Rick van Loosbroek, geboren in 1986, huurt samen met een vriend een zogenoemde trike. Hij heeft nooit geweten dat zijn droom leidt tot de nachtmerrie van zijn familie, vrienden en kennissen. Op 8 juli 2018 verongelukt Rick op de A2. Zijn passagier wordt zwaar gewond afgevoerd met de traumahelikopter. Hij overleeft, maar kampt nog dagelijks met de fysieke ongemakken en is mentaal nooit meer de oude geworden. Rick van Loosbroek mocht maar 31 jaar oud worden.

  Anita en Michel van Loosbroek zijn de ouders van Rick. Beiden krijgen samen met Rick's broer Jeffrey kippenvel tijdens het kijken naar de reportage van Opgelicht?! over sjoemelmotoren. Een trike is dan weliswaar officieel geen motor, maar het heeft wel veel dezelfde kenmerken. Je mag een trike, net als een quad, met je autorijbewijs besturen. Het heeft dan ook eenzelfde kenteken als een auto, maar er is geen APK-plicht. Ook geldt voor trikes, net als voor motoren, dat er geen tellerstanden worden geregistreerd.

  Rick van Loosbroek (1986-2018)

  De familie Van Loosbroek heeft zich ondanks het ondragelijke verlies altijd ingezet om de gevaren van dit soort voertuigen onder de aandacht te brengen. Ze startten zelfs een petitie om een verbod te bewerkstelligen. 

  Petitie: Haal de Can-Am Spyder van de openbare weg

  Trike staat te koop op tien kilometer afstand van de plek des onheils

  Tot hun grote ontsteltenis ontdekken de nabestaanden een jaar na het ongeluk dat de Can-Am Spyder waar Rick mee om het leven is gekomen gewoon weer in de showroom staat. Grofweg zo'n tien kilometer van de plek des onheils, bovendien.

  Waar de trike eerst groen was, is deze nu oranjekleurig. Zowel het chassisnummer als het kenteken NK-288-Z komen echter overeen. De tellerstand is wel gemanipuleerd. De trike is in juli 2018 gehuurd met een stand van ruim 32.000 kilometer op de teller. Maar een jaar later staat dezelfde Can-Am aangeboden met nog geen 8.000 kilometer op de teller. 

  De familie stapt naar de politie in de hoop dat ze niet geconfronteerd zullen worden met dit voertuig. Maar voor de familie is het nog belangrijker dat überhaupt niemand meer op dit bewuste voertuig stapt. Helaas voor de familie kan de politie niks uithalen. Het voertuig is immers weer goedgekeurd om deel te mogen nemen aan het verkeer.

  De bewuste trike voor de crash
  ...en na de crash

  Het is niet de eerste keer dat de politie niets voor de familie kan betekenen. Ook de aangifte van broer Jeffrey is terzijde geschoven. Hij is nog altijd van mening dat er geen of te weinig onderzoek is gedaan naar de toedracht van het ongeval. Hij vraagt zich hardop af hoe het kan dat iemand op een recht stuk snelweg de macht over het stuur verliest. Deze vraag vindt z’n oorsprong in de ervaringen van iedereen die een stukje achterop heeft gezeten bij Rick. Het voertuig zou naar links hebben getrokken.

  De garage

  Opgelicht?! is benieuwd of de verkoper op de hoogte is van het verleden van het aangeboden voertuig. Het verkoopgesprek geeft te denken. Er wordt beweerd dat het voertuig geen schades heeft gehad. Wel zou het voertuig helemaal uit elkaar zijn gehaald door een bevriende handelaar. Degene zou er zelden tot nooit op gereden hebben. 

  Als we de garage vervolgens bellen en vertellen wat wij over het voertuig weten, reageert de garagehouder emotioneel. De verslaggever krijgt echter geen empathische reactie, maar een boze reactie. Ook wordt verteld dat we maar even langs moeten komen met de camera. We moeten namelijk geen spelletjes spelen, vindt de garagist.

  Als de emotie iets is weggezakt, lijkt de ernst van de historie toch door te dringen. De Spyder wordt uit de verkoop gehaald en gaat terug naar de handelaar waar zij de trike gekocht hebben. Namen worden niet genoemd. De garage heeft de trike naar eigen zeggen geretourneerd aan zijn leverancier. Wie weet waar deze weer op zal duiken.

  Rick en zijn broer Jeffrey op de trike op de dag van het ongeval

  Trike werd verhuurd door Nicky Zouwer, maar niet volgens de regels

  De Can-Am is in 2018 verhuurd door Nicky Zouwer, bekend geworden dankzij realityserie Oh Oh Daar Gaan We Weer. Inderdaad, de follow-up van Oh Oh Cherso. Wat Rick en zijn passagier mogelijk nooit geweten hebben, is dat de verhuurder geen officieel verhuurbedrijf had. 

  Een dag na het dodelijk ongeluk verschijnt Nicky voor de camera van Shownieuws op SBS. Vrienden van hem zouden de Can-Am geleend hebben, met alle gevolgen van dien. Maar in werkelijkheid is de Can-Am verhuurd voor 200 euro en is er 1.000 euro borg betaald.

  In de uitzending vertelt Nicky zijn kant van het verhaal. Rick en hij zouden slechts vrienden zijn op sociale media. Op de vraag of hij daadwerkelijk een verhuurbedrijf heeft, komt geen antwoord. Wij hebben het in ieder geval niet terug kunnen vinden. Wel blijkt uit het verhuurcontract dat de Can-Am van Zouwer all-risk verzekerd zou zijn. Na het ongeval blijkt dit niet het geval. 

  Nicky Zouwer heeft er bewust voor gekozen de Can-Am Spyder niet definitief te laten vernietigen. Maar om zijn eigen financiële verlies na het dramatische ongeluk te compenseren, stuurt Nicky een factuur van 15.000 euro naar de nabestaanden. Om zijn schade te kunnen onderbouwen, laat hij een taxatierapport opstellen. Dit is volgens hem gebeurd op advies van zijn advocaat, te meer omdat Rick's broer Jeffrey hem bedreigd zou hebben.

  We hebben Nicky en zijn partner gevraagd ons hiervan bewijs te sturen. Dit is niet gebeurd. Jeffrey ontkent de beschuldigingen ten stelligste. 

  Kan de RDW iets betekenen?

  Opgelicht heeft contact gezocht met de RDW. De Rijksdienst is verantwoordelijk voor keuringen van dergelijke schadevoertuigen en neemt onze melding heel serieus. Er is dan ook een onderzoek gestart naar wat er is gebeurd met en rondom de bewuste Can-Am Spyder. Aangezien het een zorgvuldig onderzoek is, laat de uitkomst nog even op zich wachten, aldus de RDW. Wij blijven het uiteraard volgen en zullen de uitkomst vermelden hier op de website.

  update
  clockOval 6 22 apr 2020, 11:03

  WOK-melding

  Naar aanleiding van de uitzending ontvangt de redactie de nodige mailtjes over de rol van de politie en de RDW. De politie heeft de tragedie als eenzijdig ongeval bestempeld en er is verder geen onderzoek gepleegd. 

   

  Wij gaan er vanuit dat de trike na het ongeluk volgens de normale procedure een zogenoemde WOK-melding (Wacht op keuren) heeft gekregen en dat het kentekenbewijs ongeldig is verklaard. Om het voertuig weer op de weg te krijgen, moet deze gekeurd worden door de RDW. 

   

  Of hier sprake van is geweest, hebben wij niet officieel bevestigd gekregen. Sinds 2018 zijn dergelijke meldingen uit het verleden niet meer inzichtelijk voor bedrijven en particulieren. Dus ook niet voor ons. Daarom zijn we ook voorzichtig geweest met uitlatingen hierover. Wel hebben contact gezocht met de RDW over deze kwestie. De Rijksdienst Wegverkeer heeft de trike technisch moeten goedkeuren voordat deze de weg weer op mag. RDW neemt onze melding zeer serieus en is een onderzoek gestart naar wat er precies is gebeurd met de trike sinds het noodlottige ongeval. Wij blijven dit uiteraard volgen.

 • Ook interessant