Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Tips tegen phishing

  Met enige regelmaat krijgen we meldingen van mensen die slachtoffer zijn geworden van phishing. En allemaal reageren ze hetzelfde, “Hoe heb ik daar nou kunnen intrappen?”

  Internetcriminelen gebruiken doortrapte methodes. Het is tegenwoordig al lang niet meer zo dat er in phishing mailtjes altijd opvallende spelfouten zitten. Tegenwoordig worden gehele huisstijlen gekopieerd en merknamen misbruikt om vertrouwen te wekken bij de consument.

  Een voorbeeld: in je mailbox komt een e-mail binnen die je bestelling bij een webshop bevestigt. Deze bestelling heb je echter helemaal niet geplaatst. Gelukkig kun je je betaling annuleren als je naar de website gaat en je gegevens invult. Dit is een malafide website die gebouwd is om je gegevens te stelen. Vervolgens kunnen criminelen met deze gegevens uit jouw naam berichten versturen, geld overmaken, of bij je privé-informatie komen. Hoe kan je jezelf wapenen tegen deze vorm van fraude?

  Test

  Deloitte maakte de volgende test. Kijk of jij weet wanneer sprake is van phishing!

  Doe de test om te ontdekken of jij erin trapt!

  Wees alert

  Bevat de e-mail een boodschap te mooi om waar te zijn, of vraagt het om directe actie? Dan kan het om een phishing e-mail gaan. Laat je niet meeslepen door je emoties of je opjagen door een groot gevoel van urgentie. Dit zijn trucs van criminelen om je af te leiden van je dagelijkse bezigheden en je dingen te laten doen die je normaal niet zou doen.

  Open geen bijlagen van vreemde zenders

  In bijlages van e-mails kunnen virussen en malware verstopt zitten. Open dus alleen een bijlage als je deze verwacht én als je de afzender vertrouwt. Bij twijfel kun je de afzender een e-mail terug sturen om te vragen wat er in de bijlage zit.

  Let op hyperlinks

  De links in de e-mail kunnen doorverwijzen naar nagemaakte websites. Criminelen vervalsen vaak een website en gebruiken logo’s en tekst van een bedrijf welke ze imiteren. Ook kan het zijn dat e-mailadressen gebruikt worden met minimale spelfouten. Let daarom altijd op of het adres dat verschijnt in de adresbalk van je browser of in je ‘aan’-veld in je e-mail, klopt met het adres dat je kent. Ook spelfouten en het gebruik van vervangende letters zijn een duidelijke aanwijzing dat het om een phishing mail gaat.

  Waarschuw anderen

  Ben je slachtoffer van phishing of twijfel je hieraan? Waarschuw je omgeving voor de betreffende phishing mail. Wanneer zeker is dat je slachtoffer bent geworden van phishing, neem dan contact op met het in het bericht genoemde bedrijf. Zij kunnen dan de juiste maatregelen treffen.

  Gebruik veilige internetverbindingen

  Wanneer er een slotje in de adresbalk van je browser te zien is, betekent dat dat de verbinding veilig is en dat buitenstaanders moeilijk kunnen zien wat je invult op de website. Echter betekent dit niet dat de website die je bezoek ook daadwerkelijk de website is die je denkt dat het is. Controleer daarom tevens altijd het adres in de adresbalk.

  Bron: Deloitte.com

  Gerelateerd

  Reageer

  Wil jij meepraten over dit onderwerp? Dat kan op ons forum!

  cloud-comments Reageer op het forum
 • Ook interessant