Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Timesharestop plots verdwenen: geen dossiers en geen geld (terug)

  Timesharestop plots verdwenen: geen dossiers en geen geld (terug)

  In het verleden werden ze veelvuldig afgesloten: timeshareverbintenissen. Daarmee koop je het recht om enkele weken per jaar gebruik te maken van een vakantie-accommodatie. Maar vaak blijkt het te mooi om waar te zijn. De jaarlijkse kosten stijgen snel, accommodaties zijn niet beschikbaar en uitstappen lijkt onmogelijk. Maar gelukkig is daar Timesharestop van Rob de V. en Ewald ter H., een partij die niet alleen de contracten verbreekt, maar ook het geïnvesteerde geld kan terughalen.

  Tenminste, dat is wat mensen te horen krijgen als ze contact opnemen met Timesharestop. Het bedrijf wordt een aantal jaar geleden gestart en wordt gerund door de BV’s van De V. en Ter H. Beiden zijn bekend met het wereldje van timeshare, dat wordt mensen wel duidelijk. Ze kennen de aanbieders en weten wie er in Spanje, Portugal, Griekenland en Florida de contracten sluiten. Dat boezemt vertrouwen in.

  Vakantie minder flexibel, snel stijgende kosten

  Dat doen de verbintenissen die de vakantiegangers hebben afgesloten echter niet. Mensen die een timeshare hebben afgesloten, voor henzelf of als investering voor het dividend, zien steeds meer de nadelen. Vakantievieren wordt minder flexibel en de onderhoudskosten stijgen veel sneller dan de gebruikers verwachten. Dividend wordt minder of niet meer uitgekeerd. En dat terwijl deze mensen (tien)duizenden euro’s hebben geïnvesteerd om van het timeshareprogramma gebruik te kunnen maken.

  Advertenties bij Transavia en RTL

  Wie een vlucht bij Transavie boekt, kan aan boord van het vliegtuig een artikel over Timesharestop tegenkomen in het magazine van de luchtvaartmaatschappij. Het is een advertentie van Timesharestop, dat ook werkt onder de namen Stoptimeshare, Immoclaim en Lesage Lambinus. Het artikel beschrijft hoe lastig is om van een timeshareverbintenis af te komen en er wordt gewaarschuwd dat er veel oplichters in deze branche actief zijn. Men moet dus goed uitkijken.

  Dat is ook wat Ter H. en De V. vertellen in de gesponsorde tv-programma’s Business Tips en Woontips van RTL. Deze fragmenten zetten zij op hun website en net als het artikel van Transavia wekt dat vertrouwen. Voor veel gedupeerden is dit het duwtje dat ze nodig hadden om in te stappen. Net als de verhalen van de heren dat instappen snel moet omdat het straks misschien niet meer kan en natuurlijk de 100% garantie die Timesharestop geeft.

  Overeenkomsten voor 3.000 tot 30.000 euro

  Wie in zee gaat met De V. en Ter H. ondertekent een overeenkomst tussen de 3.000 en 30.000 euro. Voor dit geld gaan de mannen de contracten ontbinden en eventueel ook het geinvesteerde geld terughalen. Daarnaast moeten de gedupeerden naar een notaris komen om daar een volmacht te tekenen. Hiervan krijgt een deel van de mensen die zich melden bij Opgelicht?! echter geen kopie. Een advocaat die op verzoek naar de volmachten kijkt, ziet een lijstje met namen staan en noemt de volmacht knip- en plakwerk.

  Verschillende rekeningnummers, langdurige procedures

  De V. en ter H. laten het geld op verschillende rekeningen overmaken. De ene keer op een algemene zakelijke rekening, dan weer op de zakelijke rekening van de een, dan van de ander. Een enkeling vragen ze ook de onderhoudskosten op hun rekening te storten. Wie vraagt naar de vorderingen en een kopie van het contact met de experts in het buitenland, krijgt een veeg uit de pan. Daar laten ze niets van zien, want 'anders wordt hun werkwijze gekopieerd'.

  Dat de procedures veel tijd in beslag nemen, wordt direct verteld. Zo heeft Opgelicht?! contact met een gedupeerde die al sinds 2016 wacht tot er iets in zijn zaak gebeurt.

  De V. en Ter H. lijken van de aardbodem verdwenen

  Eind 2019 wordt het lastig om contact te krijgen met de organisatie. Timesharestop in Nederland bestaat dan al enkele maanden niet meer, maar dat weten de gedupeerden niet. Lesage Lambinus is dan nog wel actief. In oktober worden er zelfs nog nieuwe klanten binnengehaald. Kort erop krijgen mensen echter een mail dat De V. vanwege gezondheidsklachten tijdelijk niet aan het werk kan, maar begin 2020 de zaken zal oppakken.

  Per december 2019 ontslaat zaakvoerder Ewald ter H. zichzelf bij Lesage Lambinus en begin 2020 is er geen enkel mailadres of telefoonnummer nog bereikbaar. De gedupeerden ontdekken één voor één dat de twee mannen van de aardbodem lijken te zijn verdwenen en vragen Opgelicht?! om hulp. We hebben contact met meer dan dertig gedupeerden die samen rond de 300.000 euro kwijt zijn. Tientallen mensen doen aangifte.

  Geen contact wegens ziekte, maar volop handel via Marktplaats

  De redactie weet met beide mannen contact te leggen. Maar geen van beiden zijn ze bereid om ons persoonlijk of in een skypegesprek te woord te staan. Ter H. geeft bovendien aan door griepklachten slecht bij stem te zijn en laat weten voorlopig ook even niet te kunnen bellen. Als wij proberen hem te bereiken, neemt hij ook niet op.

  Dat is anders als we contact leggen via Marktplaats en interesse tonen in een eettafelset die door Ter H. te koop werd aangeboden. Dan geeft hij aan als een kluizenaar te leven en coronavrij te zijn. Ook neemt hij de telefoon dan wel op. Ewald ter H. laat Opgelicht?! weten dat De V. de procedures voor zijn rekening nam en hij er regelmatig naar gevraagd heeft, maar zich er niet mee moest bemoeien. Hijzelf zou veel werk van de website voor zijn rekening hebben genomen.

  Omdat er onoverkomelijke verschillen van inzicht waren over de werkwijze zou Ter H. ontslag hebben genomen en niets van de dossiers in handen hebben. Maar hij geeft aan dat iedereen die zich gedupeerd voelt zich bij hem moet melden en hij deze mensen wil helpen. Dat Ter H. niet meer bereikbaar was, dat ziet hij zelf anders. Hij noemt De V. een leugenaar.

  Niet Ter H., maar De V. wegens gezondsheidsproblemen gestopt met werken

  Een heel ander verhaal vertelt Rob de V. ons via de mail. Hij geeft aan dat juist hij degene is die door gezondheidsredenen gestopt is met de werkzaamheden. Volgens De V. liggen alle administratie en dossiers juist bij Ter H. en was laatstgenoemde degene die de contacten onderhield met resorts en instanties. Het wederhoor van Ter H. betitelt hij als beschuldigingen die nergens op slaan.

  Opgelicht?! spreekt met advocaat Marius Hupkes die heel duidelijk is. Ook al bestaat een bedrijf niet meer, de mensen die bestuurder waren van het bedrijf toen de procedures van deze mensen werden opgestart blijven aansprakelijk voor het juridische traject. Dan kun je je niet verschuilen achter smoesjes of ineens verdwijnen.

  Ook heeft hij een tip voor wie met een timeshareverbintenis zit. Hupkes: 'Timeshare is een zeer complex juridisch product. Hiervoor moet je naar een lokale advocaat stappen en niet in zee gaan met een dubieuze tussenpersoon.'

  Domeinnaam Timesharestop.nl vrijgekomen, maar direct opgekocht

  Overigens is de domeinnaam www.timesharestop.nl in maart vrijgekomen en direct gekocht. Hierop kun je je emailadres achterlaten en dan wordt er contact opgenomen door een partij die aangeeft voor een paar honderd euro de timeshareverbintenis te kunnen ontbinden. Volgens eigen zeggen door een stichting, al wordt er geen KvK-nummer gecommuniceerd. Vreemd genoeg staat er geen stichting met deze naam geregistreerd en is het adres dat gegeven wordt het adres dat Ewald ter H. en Rob de V. enkele jaren geleden gebruikten, maar waar ze al lang niet meer gevestigd zijn.

  update
  clockOval 6 28 apr 2020, 14:26

  Nasleep uitzending

  Na onze uitzending verdwijnt de website van 'stichting' Timesharestop.nl direct uit de lucht. Sinds 20 april 2020 is de domeinnaam Timesharestop.nl in handen van gedupeerden die zich hebben verenigd om samen een vuist te maken tegen De V. en Ter H.

 • Ook interessant