Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Timeshare babbeltruc

  Houders van een timeshare vakantiewoning halen opgelucht adem wanneer ze benaderd worden door een advocaat die ze vertelt dat ze van het contract af kunnen. Ze moeten alleen nog wat administratiekosten betalen..

  Honderdduizenden Nederlanders hebben het. En ze willen er dolgraag van af. Timeshare: een contract waarbij je voor een paar weken per jaar eigenaar wordt van een vakantieappartement. Of een Holiday Club, een soort abonnement waarmee je korting zou krijgen op appartementen en vliegreizen. Als je eenmaal aan zo'n contract vast zit, betaal je jarenlang onderhoudskosten, servicekosten en administratiekosten. Geen wonder dat velen staan te trappelen om van die vervelende contracten af te komen. Daar maken schimmige organisaties handig misbruik van.

  Geïnteresseerde koper

  Eigenaren van een timeshare contract worden opgebeld door Nederlands sprekende mensen met een Spaans telefoonnummer. Zij vertellen de timeshare-houders dat ze voor een Spaans advocatenkantoor werken. Een geïnteresseerde koper zou zich bij hen gemeld hebben. De koper biedt een prijs die vele malen hoger ligt dan de waarde van het timesharecontract.  Als de nietsvermoedende mensen hier op in gaan, ontvangen zevoortdurend brieven en e-mails dat het bedrag nog niet kan worden vrijgegeven om allerlei redenen.

  Een paar voorbeelden:  

  • Er moet borg worden betaald om de verkooppapieren in handen te krijgen. Dit wordt teruggestort als het verkoopcontact ondertekend teruggestuurd wordt.
  • Er moet een Spaans belastingnummer worden aangevraagd.
  • Het gerecht heeft besloten dat over het toegekende bedrag 21% IBI-belasting moet worden betaald.
  • Er zijn notariële kosten gemaakt ter afwikkeling en overboeking van het tegoed, of de consument dit  ook nog even wil betalen.
  • Het gerecht heeft de overboeking geblokkeerd.
  • Nota voor grensoverschrijdend betalingsverkeer.

  Uiteindelijk worden de timesharebezitters financieel volledig uitgekleed en zien ze hun geld niet meer terug. Het kantoor blijkt opgedoekt, de namen van het genoemde advocaten- en notariskantoor blijken niet te bestaan. Namen die gebruikt worden zijn onder andere: DTS Holidays, L & L Tours, Notarios y Depositos en Fernandez y Asociados.

  Rechtszaak

  Een tweede babbeltruc om wanhopige timeshare bezitters van hun contract af te helpen gebeurt ook via een Spaans 'advocatenkantoor"

  Ze vertellen de consument dat ze een rechtszaak willen beginnen tegen de betreffende timeshare ondernemer om zodoende benadeelde consumenten schadeloos te stellen. Ze vragen voor hun werkzaamheden, op basis van ‘no cure no pay’, een bepaald percentage (meestal 10 %) van het eventueel door het gerecht toe te kennen bedrag.

  De oplichters hebben de gegevens van de timeshare contracten van de slachtoffers. Deze databases zijn dus in handen van de nepadvocaten. In sommige gevallen wordt het spel zover gespeeld dat mensen naar Spanje moeten komen om de overdracht in orde te maken. Veelal komt de (niet bestaande) koper dan niet opdagen.

  Stichting Tecin

  Stichting Timeshare en Consument in Nederland staat alle eigenaren van Timeshare die van hun contract af willen, kosteloos bij. U kunt contact opnemen via hun website of e-mail: timesharesprookjeofnachtmerrie(at)gmail.com.

 • Ook interessant