Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • TikTok lijkt de privacy van gebruikers niet serieus te nemen

  arrow-right-circleShape Bekijk complete uitzending

  De Chinese videoapp TikTok groeit als kool. Ook in Nederland. Maar de vooral door kinderen gebruikte app ligt ook al onder vuur. TikTok is een gratis app waar gebruikers - vooral jongeren onder de 16 jaar - zichzelf mee filmen terwijl ze bijvoorbeeld dansen of playbacken. Wereldwijd heeft TikTok inmiddels al meer dan 1 miljard downloads behaald. Maar hoe is het eigenlijk gesteld met de privacy van deze razend populaire app?

  Nou, niet zo best. Begin dit jaar moest TikTok een recordbedrag van 5,7 miljoen dollar betalen vanwege het schenden van de privacy van kinderen. De app verzamelde zonder toestemming van gebruikers of ouders namen, e-mailadressen en andere gegevens.

  Filmpjes gebruiken voor commerciële doeleinden

  Het profiel van gebruikers staat daarnaast standaard op openbaar, tenzij de gebruiker dit zelf aanpast in de instellingen. Maar zelfs dan ben je echter nog niet verzekerd van privacy, want TikTok heeft zelf ingesteld dat het filmpjes van iedereen mag gebruiken voor commerciële doeleinden, zoals reclames, zonder dat de gebruiker daar toestemming voor dient te geven.

  Pedofielen kijken mee

  Aangezien in Nederland bijna 3,5 miljoen kinderen en jongeren gebruik maken van deze app, moeten ze zich er wel bewust van zijn van wat ze plaatsen en wie er mogelijk meekijken. WATCH Nederland, onderdeel van Terre des Hommes, waarschuwde in maart van dit jaar al voor kwaadwillenden die meekijken, zoals pedofielen.

  Voorlichting

  Jacqueline Kleijer van Bureau Jeugd & Media geeft voorlichting aan jongeren en ouders over TikTok. 'Het is echt belangrijk dat ouders zich bewust zijn van wat kinderen op een app doen en hoe het werkt. Zeker als kinderen een basisschoolleeftijd hebben. Maak bijvoorbeeld eens zelf een account aan en kijk daar eens rond. Jongeren willen niet graag hun account op privé zetten, omdat ze dan geen likes krijgen. Op TikTok kun je namelijk een ster worden. Dat is wat veel jongeren willen. Het is goed om hen de risico's uit te leggen, maar het liefst wel in een open gesprek en zonder oordeel.'

  Privacy-instellingen aanpassen

  Het is erg makkelijk om de privacy-instellingen van TikTok te wijzigen. Jacqueline adviseert alle ouders en kinderen dan ook om dit te doen.

  Hoe pas je deze instellingen aan?

  1. Open de app op je smartphone
  2. Klik op het icoontje 'Ik' rechtsonder. Dan kom je op je profielpagina terecht.
  3. Klik in de rechterbovenhoek op de drie puntjes. Dan kom je in het menu 'Instellingen' terecht.
  4. Schuif het balkje bij 'Privé-account' naar rechts.
  5. Je account staat nu op privé.
 • Ook interessant