Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Thuiswerk

  Het klinkt zo makkelijk. Geld verdienen vanuit je luie stoel. Veel mensen zouden daar voor tekenen. En het enige wat je hoeft te doen is geld door te storten dat op je rekening wordt gestort. Misschien wel iets te gemakkelijk...

  Het lijkt zo mooi voor Herman. Na maanden werkeloos thuis te zitten en vele mislukte sollicitaties krijgt hij de perfecte vacature toegestuurd door het bedrijf TMS. Het Amerikaanse bedrijf zoekt een administratief medewerker c.q. verkoop ondersteuning. Je krijgt tijdens de proefperiode van een maand een vast salaris plus een commissie van 5%. Herman gaat lokale ondersteuning bieden aan klanten in Nederland. Herman is verantwoordelijk zijn voor het verzamelen van verkoopgegevens. Dit houdt in dat er geld op zijn rekening gestort wordt. Dit moet hij vervolgens via Western Union en Moneygram doorstorten. Zo gezegd zo gedaan. Herman gaat vrolijk aan de slag. Het geld stroomt binnen op zijn rekening en hij maakt rapportages voor zijn werkgevers. Hij gaat diverse malen naar Western Union en vertelt zijn werkgever waar de bijna 10 duizend euro naar toe is gegaan.

  Maar dan gaat het mis. Zijn vrouw wil pinnen in de supermarkt, maar dat lukt niet meer. Ook internetbankieren werkt niet meer. Herman’s rekening is vanwege fraudeleus handelen geblokkeerd. Herman komt erachter dat hij als geldezel gebruikt is. Consumenten bestellen bijvoorbeeld een product bij de oplichter. De consument betaalt dat product via de rekening van de geldezel. De geldezel stort het bedrag door via een anonieme manier, zoals Western Union, naar de oplichter. De consument ontvangt geen product en is zijn geld kwijt. De oplichter is niet te achterhalen, maar de geldezel wel.

  Voor Herman loopt het met een sisser af. De blokkering van zijn rekening wordt opgeheven en hij kan weer pinnen. Toch kunnen er vervelende gevolgen voor de geldezel hebben. In principe pleegt een geldezel een strafbaar feit, dus het kan nog een strafrechtelijk staartje hebben. Verder is het mogelijk dat je verantwoordelijk bent voor het bedrag dat je hebt overgemaakt naar de oplichter. Tot slot kun je een EVA notering krijgen. Banken en financieringsmaatschappijen hebben dit systeem opgezet om onder meer fraudes te voorkomen. Als je een EVA notering hebt, is het 8 jaar lang erg lastig om financiële producten af te nemen.

  Kortom. De aloude regel geldt; als het te mooi is om waar te zijn, is dat het ook.

  Gerelateerd

  Reacties (0)

  Op de Opgelicht?! website moet je 'overige cookies' accepteren om te reageren op artikelen.

 • Ook interessant