Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Spoorloos verdwenen producer Vito de H. bleek dichterbij dan iedereen dacht

  Spoorloos verdwenen producer Vito de H. bleek dichterbij dan iedereen dacht

  In 2015 besteedde Opgelicht?! aandacht Vito de H., producer van de serie Fashion Planet. Voor deze serie spanden dagelijks tientallen cast- en crewleden zich in op en rond de set. De serie werd opgenomen en uiteindelijk uitgezonden door het bedrijf SBS op de zender NET5. Helaas heeft Vito de H. het overgrote deel van de cast en crew niet of niet volledig betaald. Hij leek bovendien spoorloos verdwenen.

  In 2019 spande de FNV namens 62 gedupeerden een rechtszaak aan tegen Talpa - het oude SBS - nadat Vito de H. spoorloos leek te zijn. De FNV legde een claim van bijna € 500.000,- neer bij het mediabedrijf, het geldbedrag dat de cast en crew nog moest ontvangen voor de gedane werkzaamheden voor Fashion Planet.

  In de uitzending van december blikten wij terug met acteur Howard van Dodemont en Esther Akkerhuis, die destijds de catering verzorgde. Howard kreeg nooit betaald en heeft nog een vordering van € 4.000,- open staan. Voor Esther geldt hetzelfde: ook zij kreeg nooit betaald en heeft zelfs geld moeten investeren in bijvoorbeeld loon en het inkopen van producten. Zij wacht nog op ruim € 21.000,-.

  De rechtszaak is helaas verloren door de FNV. De rechter houdt strak vast aan het auteursrecht en wees de FNV toch weer door naar de failliete Vito de H.

  Vito toch nog gevonden

  Na de laatste uitzending rond de gedupeerden van Fashion Planet kreeg de redactie van Opgelicht?! nieuwe informatie binnen. Vito zou helemaal niet zo lastig te vinden zijn. Hij zou volgens een krantenartikel dat we ontdekten werkzaam zijn in een bestel- en afhaalrestaurant. Als wij daar een kijkje gaan nemen, blijkt hij daar inderdaad te zijn. Maar als wij hem proberen aan te spreken op het feit dat hij zijn naam heeft veranderd en onvindbaar is voor de gedupeerden, loopt het uit de hand.

  Als Vito na enkele minuten weer rustig is, is er toch nog kort de tijd om - weliswaar buiten het zicht van de camera - uitleg te geven. Vito zegt voor slechts 'een zak knikkers' bij het bedrijf te werken en meent dat juist hij de dupe is van alles. Hij kan nu nergens meer zijn gezicht vertonen, geen werk krijgen of zelfs geen dak boven zijn hoofd krijgen. Niemand zou meer met hem te maken willen hebben. Na deze verklaring is inmiddels de politie gearriveerd en wordt Vito meegenomen. Vito heeft de nacht doorgebracht op het politiebureau en de zaak rondom de aangiftes van de beveiligers komen nog voor de rechter.

  De FNV bekijkt onze uitzending aandachtig en gaat kijken wat dit voor hen kan betekenen. Daarnaast verdiepen zij zich nog altijd in de mogelijkheden voor een hoger beroep tegen Talpa.

 • Ook interessant