Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Spoofing namens de 'Supreme Court' (Hoge Raad): telefonische oplichtingstruc kan je duizenden euro's kosten

  arrow-right-circleShape Bekijk complete uitzending

  'Ik bel namens het internationale politiekorps in Amsterdam. We hebben een achtergelaten auto gevonden aan de zuidelijke grens van Amsterdam. In de auto vonden we sporen van bloed en drugs. Er zijn twee adressen die we konden linken aan de tenaamstelling van deze auto.'

  Bovenstaande telefoongesprek – maar dan in het Engels – ontving de 25-jarige Bonnie. De Engelssprekende man aan de andere kant van de lijn vraagt haar of ze haar identiteitsbewijs is kwijtgeraakt, want de gevonden auto staat immers op haar naam. Bonnie raakt in paniek als ze dit hoort. De man praat ondertussen verder:

  'Toen het internationale politiekorps de huizen binnenviel, was er niemand aanwezig. Ze vonden 22 pakjes met cocaïne, dat is een verdovend middel, en verschillende financiële documenten. Ten eerste van de ABN AMRO-bank, maar ook van de Rabobank én van ING.

  Dit zijn allemaal zakelijke rekeningen tenaamgesteld op uw naam en burgerservicenummer. Duizenden euro's zijn van deze rekeningen weggesluisd, zowel lokaal als internationaal. Hierdoor verdenken wij u van drugshandel en witwassen, want het staat op uw naam.'

  Er wordt grote paniek gezaaid bij potentiële slachtoffers

  De paniek bij Bonnie is compleet. Ze gaat bij zichzelf te rade wie er zo'n misbruik van haar identiteit heeft kunnen maken, maar heeft geen idee. Ze stelt ondertussen de nodige vragen, maar de man in kwestie heeft overal een antwoord op. Bonnie raakt verlamd van angst, haar hartslag gaat flink omhoog. Ze weet niet meer wat ze moet doen.

  De beller maant haar tot kalmte, iets wat niet lukt. Ze is compleet in de ban van de ellende die ze aan de telefoon hoort en de mogelijke gevolgen voor haarzelf. De man vertelt haar dat ze haar eigen geld kan veiligstellen als ze de instructies volgt van een andere medewerker, die van de fraudeafdeling van alle banken zou zijn. 

  Downloaden van apps die kwaadwillende derden toegang geven

  Die bankmedewerker vraagt haar de app 'Anydesk' op haar mobiele telefoon te installeren. Hiermee kan de medewerker haar telefoon op afstand bedienen, maar dat beseft Bonnie op dat moment niet. Ze doet wat haar gevraagd wordt, ze is volledig in trance.

  Ze vraagt om een Nederlands sprekend persoon, maar daar wordt niets mee gedaan. Om haar te blijven overtuigen tijdens deze oplichtingstruc, zegt de man aan de lijn dat ze gebeld zal gaan worden. Op dat moment gaat inderdaad haar telefoon. Ze moet het nummer opschrijven en opzoeken op het internet.

  Het betreffende nummer is het nummer van de Hoge Raad in Nederland. Dit geeft Bonnie zoveel vertrouwen dat ze weer volledig meewerkt, maar in werkelijkheid hebben de scammers het nummer van de Hoge Raad gespoofd om haar dat laatste stukje over de streep te trekken. Alles wordt uit de kast getrokken om haar te laten geloven dat ze daadwerkelijk in grote problemen is beland. 

  Scammers sluizen al het geld weg

  De criminelen aan de andere kant van de lijn hebben op dat moment haar telefoon volledig overgenomen. Ze installeren nog een app, 'Wise'. Dat is een app waarmee betalingen gedaan kunnen worden. In deze app worden allemaal transacties klaargezet.

  Bonnie geeft aan dat het niet goed voelt, maar ze wordt zo onder druk gezet en bang gemaakt dat ze toch aan de lijn blijft hangen. Ze moet een keer haar pincode invoeren, de rest regelt de zogenaamde bankmedewerker. Binnen het telefoongesprek, dat anderhalf uur duurt, is er in vijf transacties maar liefst 4995 euro van haar rekeningen afgeschreven en overgemaakt naar dezelfde rekening in Thailand. 

  Omdat ze niet op haar werk is verschenen, komt een vriend polshoogte nemen bij Bonnie. Hij treft haar in complete paniek aan, en brengt haar gelijk naar het politiebureau. Die herkennen het verhaal van Bonnie en vertellen haar dat ze in een spoofingstruc is getrapt. 

  Bonnie doet gelijk aangifte en verzoekt haar bank om het geld voor haar terug te halen en anders wil ze aanspraak maken op de coulanceregeling die de banken hebben voor slachtoffers van spoofing.  

  Banken vergoeden schade slachtoffers 'Supreme Court'-spoofing niet

  De beide banken waar Bonnie bankiert, ING en de Volksbank, zijn stellig in hun antwoord. Bonnie komt niet in aanmerking voor teruggave van haar verloren geld. Ze stellen dat ze het slachtoffer is geworden van de zogenaamde 'Supreme Court'-oplichtingstruc, en daar geldt de regeling niet voor.

  Ze is gebeld door een Engels sprekend persoon, en beide banken zijn Nederlandse banken en voeren hun gesprekken uitsluitend in het Nederlands. Daarnaast zal een medewerker van de bank nooit opbellen om vervolgens geld van de klanten veilig te stellen door het over te maken naar andere rekeningen, én zal een bankmedewerker nooit vragen een computer of telefoon over te nemen.

  Omdat er geen gebruik is gemaakt van de echte telefoonnummers van de banken, wordt er niets vergoed. Een klant die zo'n gesprek krijgt, had kunnen beseffen dat het wellicht niet in de haak was.

  Bonnie is het niet eens met de beslissing en heeft een advocaat in de arm genomen om in beroep te gaan tegen de uitspraak. Ze hoopt met een positieve uitspraak ook andere slachtoffers van deze Supreme Court-spoofing te helpen. 

  Politie ziet toename aantal meldingen

  Bij de Nederlandse politie is al door meerdere mensen aangifte gedaan van deze oplichtingstruc. Ze zien een toename van deze fraude die nu een aantal maanden aan de gang lijkt te zijn. Volgens Gina Doekhie, cybercrime-specialist bij de politie-eenheid Haaglanden, lijkt deze oplichtingstruc heel erg op de bellers die namens Microsoft of andere instanties bellen.

  Ze willen op afstand het apparaat waar je op dat moment gebruik van maakt overnemen om zo genadeloos toe te slaan. Deze babbeltruc richt zich met name op jongere mensen die met gemak nieuwe apps op hun telefoon kunnen downloaden, om ze vervolgens daarna over te nemen door enorme paniek te zaaien aan de telefoon. 

  Stop, hang op en klik weg

  Doekhie raadt iedereen aan die gebeld wordt met dit verhaal om gelijk de verbinding te verbreken. Een medewerker van de bank of politie zal nooit vragen om een app op je telefoon te zetten of je geld veilig te stellen door het over te maken. Bij de Nederlandse politie wordt altijd Nederlands gesproken. Daar kun je het ook aan herkennen. 

  Dus stop, hang op en klik weg. Is het je helaas toch overkomen, doe gelijk aangifte. Verwijder alle apps en verander daarna overal je wachtwoorden.

 • Ook interessant