Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Songfestival-profiteurs slaan hun slag

  Songfestival-profiteurs slaan hun slag

  In mei 2020 is het zover. Dan vindt in Rotterdam de 65ste editie van het Eurovisie Songfestival plaats. Iedereen wil wel een graantje meepikken, ook oplichters. Opgelicht?! onderzocht de torenhoge hotel- en kamerprijzen in de week van het liedjesfestijn en ontdekte oplichting met een woning die op Airbnb voor een woekerprijs wordt aangeboden. Verder ontmaskert Opgelicht?! een kaartjeshandelaar die een week vóór de officiële voorverkoop peperdure Songfestivaltickets aanbiedt en glashard liegt.

  Vanuit de hele wereld trekken tienduizenden mensen tussen 12 en 16 mei volgend jaar richting de Maasstad. Hotels en particuliere logeeradressen in Rotterdam slaan een flink slaatje uit het Eurovisie Songfestival. Wie een kamer zoekt in de week van het songfestival betaalt vaak honderden, soms zelfs duizenden euro's voor één nacht.

  Hotels

  Opgelicht?! vergeleek de prijzen van alle hotels in een straal van 15 kilometer rondom Ahoy in de periode van 11 t/m 17 april met de prijzen in de songfestivalweek (11 t/m 17 mei). Het gaat beide keren dus om een periode van zes nachten.

  De redactie vergeleek de prijzen voor twee personen. De meeste hotelprijzen zijn excessief gestegen, is onze constatering. Zo vraagt ART Hotel in april 526 euro voor een standaard tweepersoonskamer. In mei is dit bedrag een stuk hoger, namelijk 3.654 euro. Zeemanshotel Santa Maria vraagt in april 396 en in mei 3.216 euro voor een kamer met gedeelde douche.

  De grote woekerwinnaar is A Small Hotel: zij vragen in april voor een tweepersoonskamer 546 euro en in mei maar liefst 11.762 euro. Een prijsstijging van meer dan 2000 procent.

  Twee bedden op een hostel-slaapzaal, samen met nog zes andere snurkende Songfestivalgangers, is al niet veel goedkoper: van 900 euro bij Ani en Hakien en het bizarre
  bedrag van 3.815 euro bij Thuis bij Schell.

  Bekijk hier de resultaten van het hotelonderzoek van Opgelicht?! (PDF)

  Airbnb

  Op de website van Airbnb worden in de songfestivalweek inmiddels honderden accommodaties aangeboden voor bedragen van boven de 500 euro per nacht. Dat is véél meer dan de gemiddelde Airbnb-prijs in Rotterdam, die normaal gesproken rond de 90 euro per nacht ligt.

  Voor het finaleweekend vragen profiteurs al helemaal de hoofdprijs: 1.000 euro per nacht is niet ongebruikelijk. Een woningeigenaar in de Maasstad verhuurt zijn twee-onder-één-kap voor meer dan vier mille op de finaleavond.

  Oplichters kunnen de website van Airbnb misbruiken door hun slachtoffers er van te overtuigen dat ze buiten de boekingssite om moeten betalen. Daarmee vervallen alle garanties die Airbnb geeft. Opgelicht?! besluit een paar Airbnb-huizen te onderzoeken. De advertentie voor een huis op een paar kilometer afstand van Ahoy is in ieder geval legitiem.

  Als Opgelicht?! er aanbelt, doet de eigenaar open. Hij vraagt 900 euro per nacht. 'Lekker duur, toch?', zegt de verhuurder doodleuk. 'Veel teveel. Maar iedereen verhuurt zijn woning voor deze prijs'. De piepjonge bewoner is wel benieuwd of hij zijn appartementje op vier hoog achter daadwerkelijk voor deze prijs kan verhuren.

  Als Opgelicht?! een advertentie voor een woning van 1.000 euro per nacht onderzoekt, zeggen de bewoners van het desbetreffende flatgebouw dat ze van niets weten. Niemand in de flat zegt zijn woning te verhuren. Toch staat één van de flatwoningen op Airbnb. Opgelicht?! komt erachter dat de foto van Funda is gejat en vermoedt dat er een oplichter achter de advertentie zit.

  Said Kasmi, wethouder van Cultuur, Onderwijs en Toerisme in Rotterdam: 'Als je via Airbnb boekt, zorg dan dat je via Airbnb boekt, contact houdt en betaalt, dan is het veilig.'

  Tickets

  Donderdag 12 december 20199 om 12:00 uur gaan de eerste tickets voor het Eurovisie Songfestival in de verkoop. De tweede lichting volgt eind januari en het laatste deel van de ongeveer 65.000 tickets volgt medio maart. Daarbij gaat het om in totaal negen shows, bestaande uit familieshows, repetities, halve finales en de finale.

  De organisatie van het Eurovisie Songfestival zet stevig in op het tegengaan van zwarthandel in entreetickets voor de editie van 2020 in Rotterdam. Alle tickets moeten op naam worden gezet. Per klant zijn er maximaal per vier verkrijgbaar en bij de ingang kan de identiteit van bezoekers worden gecontroleerd. De maatregelen worden genomen om zwarthandel en prijsopdrijving te bestrijden.

  Fans die aanwezig willen zijn tijdens het evenement, wordt bovendien aangeraden alleen toegangsbewijzen via officiële verkoopkanalen te kopen. De duurste tickets, voor de finale op zaterdag 16 mei, kosten bijna 250 euro. Dat is een stuk goedkoper dan in Tel Aviv, waar de vorige editie plaatsvond. Daar moest je voor de duurste tickets 415 euro neertellen. Op die prijs was veel kritiek, en tijdens de halve finales was de show niet uitverkocht.

  Wil je weten hoe je veilig een geldig toegangsbewijs voor het Songfestival kunt kopen? Bekijk onderstaand fragment.

  TopTicketshop

  Vorige week ontdekte de redactie van Opgelicht?! dat TopTicketshop online kaartjes aanbood voor het Eurovisie Songfestival. En dat terwijl de officiële verkoop pas donderdag van start gaat. Toen Opgelicht?! belde met de klantenservice zei een medewerker: 'We hebben al kaarten toegezegd gekregen van het Songfestival.'

  Volgens organisator Sietse Bakker is dat absoluut niet waar: 'Wij hebben niets te maken met TopTicketshop.'
   
  De online wederverkoper bood de kaartjes aan tegen woekerprijzen. Een kaartje voor de finale op de eerste ring van Ahoy kost nog geen 250 euro. TopTicketshop rekende er 449 euro voor. Volgens de klantenservice waren de kaartjes gegarandeerd. 'U hoeft zich nergens zorgen over te maken en niet in een wachtrij te staan. U betaalt er wel een stuk meer voor.'

  Dichte deur, tickets offline

  De Opgelicht?!-cameraploeg die om uitleg vroeg bij het Utrechtse kantoor van Movik, het bedrijf achter TopTicketshop, stond voor een dichte deur. TopTicketshop-medewerker Martijn zei telefonisch dat hij zich niet kan voorstellen dat een medewerker van de klantenservice zou hebben gezegd dat het bedrijf kaartjes van de Songfestivalorganisatie heeft gekregen. 'Het klopt dat wij kaarten op onze website verkopen voor (...) het Songfestival.'

  Een uur nadat de cameraploeg van Opgelicht?! langs was geweest, werden de kaartjes echter van de site gehaald. 'Beste Eurovisie Songfestival fan, Op dit moment hebben wij helaas geen kaarten beschikbaar voor Eurovisie Songfestival,' staat op de site. Klanten kunnen een alert instellen 'als er weer tickets beschikbaar zijn.'

  Dat zou betekenen dat het bedrijf tickets heeft gehad, wat volgens de organisatoren van het Songfestival onmogelijk is.

 • Ook interessant