Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Slachtofferhulp Nederland start initiatief voor gedupeerden van online oplichting

  Praten over oplichting zorgt voor opluchting. Dat is de boodschap die Slachtofferhulp Nederland deze week uitdraagt aan gedupeerden van online oplichting. 'Deze week voeren wij op social media een campagne om mensen erop te wijzen dat als ze slachtoffer zijn van online fraude ze dan bij ons terecht kunnen', legt bestuursvoorzitter Rosa Jansen uit in Opgelicht?!

  Iedere dag verschijnt er via de online kanalen van Slachtofferhulp Nederland wel een verhaal van een slachtoffer van online oplichting, bijvoorbeeld door Whatsapp-fraude of een nep-betaalverzoek. 'We hebben besloten dit nu te doen, omdat we merken dat tijdens de corona-maatregelen heel veel mensen thuis zijn.' 

  Meer fraude door toename digitale communicatie

  Mensen zitten vanwege het coronavirus extra veel op sociale media en communiceren via WhatsApp met elkaar. 'En er zijn gewoon hele groepen mensen die erop uit zijn om mensen te misleiden en daar misbruik van te maken.' 

  Slachtofferhulp Nederland merkt dat slachtoffers van online fraude enorm met schuld en schaamte blijven zitten. Ze vinden zichzelf heel dom en zijn erg boos op zichzelf, terwijl dat eigenlijk helemaal niet nodig is. 'Normaal gesproken zijn er al honderdduizenden slachtoffers van online fraude, in het coronatijdperk neemt dit toe'.

  Slachtofferhulp Nederland: 'Opgelicht? Praat erover!'

  De boodschap van de campagne is dat het heel erg belangrijk is om er niet zelf mee te blijven zitten, maar er over te praten. Via Slachtofferhulp Nederland kunnen gedupeerden in contact komen met lotgenoten, maar ook hulp vragen. Zij bieden niet alleen emotionele hulp, maar ook praktische hulp. Ze geven bijvoorbeeld advies over je recht op schadevergoeding of welke juridische stappen je kunt ondernemen.

  Ga voor meer informatie naar de website van Slachtofferhulp Nederland.

 • Ook interessant