Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Sjacheraar blijkt sjoemelaar: ondeugdelijke auto's zijn teruggedraaid

  Dave Borger koopt via Marktplaats een cabriolet van ene Marc. De auto blijkt na aankoop echter de nodige verborgen gebreken te hebben. Ook ontdekt hij dat de kilometerteller van de auto met zo'n 100.000 kilometer is teruggedraaid. Wat nu? Opgelicht?! komt in actie.

  Als Marc probeert zijn geld terug te krijgen, is de verkoper echter in geen velden of wegen te bekennen. Het opgegeven adres in Duitsland klopt namelijk niet. Op het adres in het Limburgse dorp Wijnandsrade, waar de koop tot stand is gekomen, wordt een aangetekende brief van Dave niet in ontvangst genomen. Opgelicht?! besluit met Dave mee te speuren.

  Wie is deze verkoper Marc? We gaan van start met ons onderzoek en komen er al gauw achter dat hij op Marktplaats enkele Mini’s te koop aanbiedt. Opgelicht?! doet zich voor als geïnteresseerde en probeert informatie in te winnen over één specifieke auto. Wij achterhalen al snel dat de kilometerteller van het bewuste voertuig met zo’n 80.000 kilometer is teruggedraaid.

  De auto is afkomstig uit Duitsland, dus bellen we met de TÜV (Technischer Überwachungsverein, het Duitse equivalent van de RDW). De Mini wordt aangeboden met een kilometerstand van 132.000 kilometer, maar we krijgen bevestigd dat deze specifieke auto die kilometerstand al in september 2012 heeft bereikt, iets dat we zelf al zagen in een oud veilingsoverzicht. Dat zou betekenen dat de auto ruim zeven jaar niet heeft gereden.

  Marktplaatsadvertentie van de Mini - let op de kilometerstand
  Kilometerstand van dezelfde auto in september 2012

  Dit kan geen toeval zijn. Om de auto te mogen bezichtigen, vraagt de verkoper een aanbetaling. Dit weigeren wij in eerste instantie. Helaas: plots is de auto ook gereserveerd, zegt de verkoper.

  J.P. de R.

  Als we onze autoverkoper op dezelfde dag onder een andere naam bellen, blijkt de spreekwoordelijke vork echter heel anders in de steel te zitten. Wat schetst onze verbazing, de auto blijkt nog gewoon te koop. Geen aanbetaling is geen bezichtiging. We besluiten dit keer wel te betalen. Het opgegeven rekeningnummer is van ene meneer J.P. de R. oftewel Marco de R., zo blijkt later.

  Op het verkoopcontract van Dave staat een adres in Duitsland. Op dit adres is een Gaststätte gevestigd. In een lokale Duitse krant lezen we dat de vorige uitbater rond Pasen 2019 met de noorderzon is vertrokken met de nodige schulden. Opgelicht?! krijgt de bevestiging dat het de heer De R. betreft. Dat meneer nog steeds het Duitse adres gebruikt, noemt de huidige uitbater bedrog.

  Tijdens het bezichtigen van de Mini valt ons oog meteen op een vervalst smeerkaartje, het onderhoudskaartje aan de richtingaanwijzer. Marco de R. weet van niks. Hij koopt de auto's ook zo, is het verhaal. Als hij geconfronteerd wordt met Dave, de cabrio en onze camera’s, probeert hij juist Dave de schuld te geven van het vervalsen van de documenten. Marco de R. kiest al snel het hazenpad en rijdt met de Mini die hij dacht aan ons te verkopen zonder kentekenplaten de weg op, oftewel onverzekerd. Dat is een misdrijf: tijd voor Opgelicht?! om de politie in te schakelen.

  Civiele zaak

  Voordat de sterke arm aanwezig is, brengt De R. de Mini snel terug om er vervolgens weer vandoor te gaan. Maar ook een tweede keer komt hij tot inkeer. Ditmaal gaat hij de uitdaging met Dave en de politie aan. Wetende dat hem op dat moment juridisch niets te verwijten valt. Marco daagt Dave nog uit door hem aan te moedigen hem een klap te geven: 'Je hebt verloren jongen.'

  Voor Dave rest niks anders dan het starten van een civiele procedure. Of dit zin heeft, blijft de vraag. De auto is gekocht via Marktplaats. De verkoper is particulier. Van enige garantie is - helaas voor Dave - geen sprake. Tel daarbij op dat Marco de R. officieel niet ingeschreven staat in Nederland en hier officieel bovendien geen inkomen geniet, en het wordt een lastig verhaal. Zoals de politie hem ter plekke omschrijft: een luchthapper op Nederlandse bodem.

  Nieuwe Marktplaatsadvertentie - let op de kilometerstand

  En wat voor indruk heeft het bezoek van de filmploeg en de politie gemaakt op De R.? Die bood dezelfde Mini een dag na ons bezoek doodleuk opnieuw te koop aan op Marktplaats, maar met een stand van 203.000 kilometer. Op de vraag of wij onze aanbetaling van 200 euro misschien terug mochten, antwoordde hij in het bijzijn van de politie dat hij daar dezelfde avond een lekker biertje van ging drinken.

  En Dave? Die zit vooralsnog met een teruggedraaide en een van alles mankerende cabrio in z'n maag.

 • Ook interessant