Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Sem van N.

  Sem van N.

  De half Poolse autohandelaar Sem van N. doet de reputatie van zijn beroepsgroep bepaald geen eer aan. In 2009 start hij autobedrijf Selifa, een eenmanszaak met als doel het verhandelen en opknappen van auto’s. Maar al snel blijkt dat de 33-jarige Brabander, die beschikt over een rappe tong, talloze mensen in en rond zijn woonplaats Berlicum, dupeert met zijn handel.

  In ons onderzoek stuiten wij op meerdere gedupeerden die voor duizenden euro’s het schip in zijn gegaan. Het schadebedrag van alle zaken die bij ons bekent zijn, bedraagt ruim 60.000 euro. Een greep:

  Juni 2011

  Een particulier uit Berlicum ruilt zijn oude auto in bij Selifa, betaalt daar bovenop ook nog eens een bedrag, maar krijgt de beloofde nieuwe auto nooit geleverd. Totale schade, inclusief advocaatkosten, bijna 15.000 euro.

  Januari 2011

  Een autobedrijf in Heeswijk-Dinther koopt voor 9850 euro een Mini Cooper van Selifa, die later gestolen blijkt te zijn.

  September 2011

  Een collega handelaar, nota bene ook uit Berlicum, betaalt Van N. in goed vertrouwen bijna 4.000 euro voor een  Audi die uit het buitenland zou komen, maar die komt niet. 

  Augustus 2012

  Sem van N. smeert ‘m als hij een proefritje maakt in de Golf van een particulier uit Tilburg. Schade: 10.750 euro.

  Aanvaring

  Bijna alle slachtoffers doen aangifte van oplichting, maar er zijn ook gedupeerden die Van N. persoonlijk aanspreken op zijn praktijken, zo blijkt in januari 2012. Sem van N. haalt dan de headlines van de roddelrubrieken na een aanvaring met Mo, op dat moment de  partner van Connie Breukhovens pleegdochter Constanza.

  Mo zou Van N., samen met zijn broer, na een wilde achtervolging in de auto op straat hebben bedreigd met een vuurwapen. Mo bevestigt dat hij inderdaad verhaal is gaan halen bij Van N. omdat deze niet betaald zou hebben voor geleverde auto’s, maar ontkent dat hij in Berlicum met een wapen heeft lopen zwaaien.

  Na de vermeende wildwesttaferelen gaat Selifa in mei 2012 failliet. De crediteuren van het bedrijf blijven zitten met een schuld van maar liefst 172.000 euro en de curator doet aangifte van faillissementsfraude.

  Internethandelaar

  De laatste maanden lijkt van N. zich te ontpoppen tot een heuse internethandelaar, die vooral reageert op Marktplaats-advertenties van mensen die motor- of auto-onderdelen zoeken.

  De werkwijze is doorgaans hetzelfde: het slachtoffer plaatst een ‘te koop gevraagd’ advertentie op internet en Van N. reageert meestal opvallend snel, soms al 5 minuten, nadat de advertentie online is gezet.

  Sem van N. doet zich voor als een joviale vent die belooft de handelswaar diezelfde dag nog per post te versturen. Omdat het vaak om bedragen van slechts een paar tientjes gaat, gaan de kopers, die uit alle hoeken van het land komen, akkoord met verzending per post en dus met betaling vooraf. Helaas ontvangen ze niets.

  In zijn communicatie met de slachtoffers, gebruikt Van N. veelal de naam van autosloperij Engelbert uit Den Bosch. Dit bedrijf – waar ze Van N. niet eens kennen - heeft de afgelopen maanden bijna 150 telefoontjes ontvangen van mensen die wilde weten waar hun onderdeel bleef.

  Opvallend is dat eerste gedupeerden in hun telefoontjes naar de sloperij de naam Van N. noemen, maar daarna ook met de namen Van Dommelen en Van Eindhoven op de proppen komen.

  Verschillende namen dus, maar dezelfde handelwijze. Opvallend: Van Dommelen is de achternaam van Sem’s vriendin met wie hij samenwoont, en Van Eindhoven is een bekende en de oude buurman van Sem Van N.

  Tientallen aangiftes

  Via het Landelijk Meldpunt Internetoplichting zijn inmiddels tientallen aangiftes binnengekomen van mensen die zijn opgelicht nadat ze geld hadden gestort op rekeningnummers die op naam staan van 1 van deze drie mensen. De politie heeft de aangiftes gebundeld, en als  één zaak in onderzoek.

  De politie in Brabant heeft laten weten onderzoek te doen naar de andere aangiftes die er liggen. En, zo ontdekten wij, er loopt ook een onderzoek naar vermeende uitkeringsfraude door Sem van N.

  Als wij Sem van N aanspreken, weigert hij ons te woord te staan en vlucht hij zijn huis in.

  Gerelateerd

 • Ook interessant