Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Seksafpersing

  Seksafpersing

  Je ziet een leuke meid op een datingsite staan en je stuurt haar een berichtje. De dame in kwestie ziet jou ook wel zitten en blijft seksueel getinte berichtjes sturen. Of jij óók een foto van jezelf wilt sturen, en liefst ook nog eentje van je geslachtsdeel. Jij ziet een date met haar helemaal zitten en dat lijkt wederzijds te zijn. Maar dan… dan krijgt het gesprek een heel andere wending, met alle gevolgen van dien.

  Dit is tientallen mannen uit heel Nederland de afgelopen maanden overkomen. Zij zochten allen contact met dames die zichzelf aanboden via seksadvertenties op verschillende websites. Er volgde een chatgesprek waarin de vrouw de man uitdaagde intieme foto’s van zichzelf te sturen. Nietsvermoedend stuurden de mannen de gevraagde foto’s. De vrouw wond de man volledig op en wilde snel afspreken. Mannen zagen het geheime seksafspraakje al helemaal zitten.

  Privégegevens bekend

   

  Maar dan krijgt het gesprek ineens een heel andere wending. De op seks beluste vrouw blijkt ineens haar pooier. Al snel wordt duidelijk dat de pooier veel weet over de man. Of hij een relatie heeft, waar hij werkt, of hij kinderen heeft. Het volledige privéleven van het mannelijke slachtoffer is bij de pooier bekend. En daar bedreigt de pooier de man mee. Alle familie, vrienden en werk zal ingelicht worden over de seksuele handelingen van het slachtoffer.

  Angst en schaamte

  De dader speelt sluw in op de stress die het slachtoffer hierdoor ineens heeft. De angst en schaamte dat de buitenwereld erachter komt, is heel groot. De man kan het lekken van informatie voorkomen door een bedrag te betalen. Hij wordt afgeperst. Er moeten bedragen tussen de 100 en 300 euro overgemaakt worden op een bankrekening. Tientallen mannen zagen geen andere uitweg dan te betalen. Helaas stopt de afpersing niet na één betaling. Zodra er betaald is, volgt gelijk weer een dreigement. Er moet opnieuw betaald worden om tegen te gaan dat bekenden van het slachtoffer ingelicht worden. Uiteindelijk loopt het totaalbedrag op tot 1000 tot 1500 euro.

  Onderzoek politie Amsterdam

  De politie Amsterdam heeft bovenstaande zaak onderzocht. Aanleiding was een aangifte in september 2016. De aangever had gereageerd op een seksadvertenties op internet en werd vervolgens bedreigd en afgeperst. De politie startte een onderzoek en ontdekte dat verspreid door heel Nederland tientallen slachtoffers waren.

  Openbare informatie

  De groep verdachten maakte gretig misbruik van openbare informatie die over de slachtoffers op internet is te vinden, zoals social media. De daders gebruikten deze informatie als pressiemiddel bij het afpersen van de slachtoffers. Ze legden via Whatsapp contact en zagen zo vaak de naam van hun slachtoffer. Dankzij veelal slecht afgeschermde profielen op social media achterhaalden de verdachten vervolgens foto’s en namen van familieleden en dreigden om hen te informeren over de gemaakte seksafspraak. De slachtoffers moesten vervolgens een geldbedrag betalen om dit te voorkomen. Na het betalen eisten de verdachten meer geld. De slachtoffers betaalden tot wel 1000 euro of meer.

  Het onderzoek breidde zich uit. Het onderzoeksteam kreeg zicht op tientallen slachtoffers. Het vermoeden is dat de afgelopen maanden tienduizenden euro’s is buitgemaakt met deze afpersing. De politie kreeg de groep verdachten in beeld.

  Aanhoudingen

  Maandag 12 en dinsdag 13 december 2016 ging de politie Amsterdam over tot aanhouding van de verdachten achter deze afpersingen. Zeven verdachten in de leeftijd van 16 tot 22 jaar uit Delft en Den Haag werden opgepakt. De politie heeft hun woningen doorzocht en verschillende waardevolle spullen in beslag genomen. Dure merkjassen, simkaarten, computers en grote hoeveelheden contant geld. Het rechercheteam vermoedt dat deze goederen aangeschaft zijn met crimineel geld.

  De politie komt graag in contact met andere mensen die ook het slachtoffer werden van deze afpersing. Heb je nog geen aangifte gedaan, dan kun je dat alsnog doen. De politie gaat discreet om met jouw verhaal.

  Voorkom dat je slachtoffer wordt

  Je kunt zelf ook maatregelen nemen om te voorkomen dat je slachtoffer wordt:

  • Scherm al je social media accounts af voor vreemden. Dit kun je doen door je beveiligingsinstellingen aan te passen. Zorg daarmee dat vreemden jouw foto’s en persoonlijke gegevens niet kunnen zien.
  • Accepteert op social media geen vriendschapsverzoeken van mensen die je niet kent.
  • Controleer regelmatig of de beveiligingsinstellingen nog goed staan.
  • Word je op dezelfde manier afgeperst? Meld het dan bij de website waar de advertentie staat, betaal niet en doe vooral aangifte. De politie gaat discreet met je aangifte en gegevens om.
  • Waan je niet veilig achter een computerscherm. Online kan iedereen zich als iemand anders voordoen. Achter die mooie vrouw op internet kan een heel ander persoon zitten.
  • Vertrouw niemand online. Deel nooit persoonlijke gegevens met vreemden. Verstuur geen intieme foto’s van jezelf. Wil je dat toch doen. Zorg er dan voor dat je gezicht niet op de foto staat.
 • Ook interessant