Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Schade door WhatsApp-fraude is vorig jaar verviervoudigd

  arrow-right-circleShape Bekijk complete uitzending

  Opgelicht?! besteedt regelmatig aandacht aan WhatsApp-fraude, waarbij oplichters zich voordoen als een familielid of bekende die met hoge spoed geld nodig heeft. Tanya Wijngaarde is woordvoerder bij de Fraudehelpdesk en licht het probleem toe in de uitzending.

  In 2018 betrof het schadebedrag van WhatsApp-fraude voor zover bekend € 262.879 en ontving de Fraudehelpdesk 655 meldingen van dergelijke fraude. 124 mensen werden slachtoffer, al kan het natuurlijk altijd dat het aantal slachtoffers in werkelijkheid nog veel groter is.

  Vorig jaar is dit bedrag bijna verviervoudigd: slachtoffers werden toen voor € 1.056.805 opgelicht. Over 2019 kreeg de Fraudehelpdesk maar liefst 2.663 meldingen en zijn er voor zover bekend 353 mensen daadwerkelijk opgelicht. Bovendien worden oplichters steeds gewiekster en gehaaider, waardoor ze geloofwaardiger overkomen.

  De cijfers over 2020 beloven weinig goeds: de Fraudehelpdesk ontving in de eerste twee weken van dit jaar al 112 meldingen en kon tot op heden al negen slachtoffers aanwijzen die in totaal voor € 38.189 zijn benadeeld.

  Weten hoe je WhatsApp-fraude voorkomt? Lees verder via onderstaande link.

  Hoe voorkom ik dat ik slachtoffer word van WhatsApp-fraude?

  WhatsApp-fraude wordt steeds gewiekster en geloofwaardiger

  Kort geleden bespraken wij nog een melding over gekaapte Facebookprofielen waarop een wijziging van het telefoonnummer wordt aangekondigd. Dat bericht wordt door een oplichter geplaatst, waardoor je minder op je hoede bent als je enige tijd later inderdaad een berichtje van dat telefoonnummer ontvangt. 

  Nu blijkt dat oplichters ook in staat zijn om bestaande WhatsApp-accounts te kapen. Het smoesje van het nieuwe telefoonnummer is dus niet langer de meest voor de hand liggende methode om het bedrog geloofwaardig te kunnen plegen.

  Verificatiecode

  Oplichters hebben een verificatiecode nodig als ze gebruik willen maken van andermans WhatsApp-account. WhatsApp stuurt deze verificatiecode standaard naar het telefoonnummer dat aan het WhatsApp-account gekoppeld is.

  Maar oplichters hebben een methode gevonden om deze verificatiecode in handen te krijgen: hebben ze deze code eenmaal in hun bezit, dan kunnen ze op een ander toestel gebruik maken van een WhatsApp-account van iemand anders. Als je een bericht krijgt van een telefoonnummer dat je daadwerkelijk bekend voorkomt, is er amper een reden om aan de geloofwaardigheid te twijfelen.

  Geef je verificatiecode nooit af en vraag altijd om aanvullend bewijs van andermans identiteit als jij een verdacht hulpverzoek krijgt. Vraag ze om een filmpje van zichzelf of een gesproken bericht door te sturen. Vaak geven oplichters de smoes dat ze 'niet in staat zijn om te bellen' of dat 'de camera of microfoon kapot is'.

 • Ook interessant