Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Runtravel dupeert marathonlopers

  arrow-right-circle Bekijk complete uitzending

  Het internetreisbureau Runtravel verkoopt compleet verzorgde reizen naar de bekendste marathonbestemmingen over de hele wereld. Maar de laatste jaren raken de klanten niet alleen hun zuurverdiende geld kwijt, maar grijpen ook naast die begeerde startbewijzen.

  Het staat vaak op de bucketlist van fervente marathonlopers om aan die internationale marathons mee te doen, zoals in New York, Londen en Tokyo. Toch is het vaak lastig om hiervoor startbewijzen te krijgen, omdat lopers dan ingeloot moeten worden. Een aantal reisbureaus is dan ook gespecialiseerd in het verzorgen van een reis waarin de startnummers geregeld zijn, doordat zij een overeenkomst hebben met de organisatie.

  KIKA

  Runtravel is zo’n organisatie met een fraaie website waarmee veel marathonlopers over de streep worden getrokken. Ook belooft het reisbureau voor elke boeking een tientje over te maken op de rekening van Kika. 

  Runtravel

  In 2016 gaat het mis met Runtravel. Toch verkoopt de reisorganisator reizen naar de marathons van Tokyo, Chicago, Londen en vele andere bestemmingen alsof er niets aan de hand is. De reissommen en aanbetalingen, die vaak in de vele duizenden euro’s oplopen, worden geëist en netjes betaald.

  Domper

  Pas maanden later wordt bij de klanten duidelijk dat er iets niet klopt. Het reisbureau reageert nauwelijks meer op mailtjes of telefoontjes. Op het allerlaatste moment, soms een week voor vertrek, komt men erachter dat de reis helemaal niet doorgaat. In veel gevallen zijn de namen van de reizigers niet eens bekend bij de hotels, vliegtuigmaatschappijen en marathonorganisaties.

  Aan het lijntje

  De drijvende kracht achter Runtravel belooft het geld terug te betalen maar veel gedupeerden worden ruim een jaar aan het lijntje gehouden. De gedupeerden die zich bij Opgelicht?! Melden hebben bij elkaar nog ruim €50.000,- tegoed. Ook Kika moet nog steeds het eerste tientje ontvangen.

  Business as usual

  Wat de gedupeerden kwalijk vinden, is dat bedrijf nog steeds zijn reizen te koop aanbiedt terwijl het die reizen niet kan leveren. Misschien zijn er zelfs nog reizigers die niet weten dat de reis die ze gekocht hebben helemaal niet doorgaat, omdat Runtravel de reis niet heeft geregeld.

  SGR

  Wat de reizigers helaas over het hoofd hebben gezien of negeerden is dat Runtravel niet was aangesloten bij de SGR of soortgelijke organisatie die de wettelijk geregelde garantstelling regelt. Die organisatie neemt de financiële afwikkeling uit handen wanneer een reisorganisatie in zwaar weer belandt zoals Runtravel.

  Afwikkeling

  Na een gesprek met Opgelicht?! trekt de eigenaar de stekker uit de website en belooft een betalingsregeling te treffen met alle gedupeerden. Zijn verweer is dat zijn bedrijf in slecht weer belandde na een mislukte reis, twee jaar geleden. Nog steeds wachten gedupeerden op die beloofde regeling en het geld.

  N.B. Opgelicht?! benadrukt dat de website Runtravel.nl in geen enkel opzicht iets te maken heeft met Loopreizen.nl, ondanks het gebruik van het woord 'loopreizen' op de site van Runtravel.

  Reacties (0)

  Op de Opgelicht?! website moet je 'overige cookies' accepteren om te reageren op artikelen.

 • Ook interessant